Ulasan
0 comments

Review: Saat Terindah – Firdaus

by on June 15, 2012
 

SAYA mengenali kumpulan Firdaus ketika lagu hits mereka, Permata Ayah Bonda sering keudara di kaca TV, mungkin lebih 12-13 tahun lalu. Siapa yang ingat lagu tu, dimana video klipnya dirakam di tengah sawah padi? Hehe…

Dan kini saya terima pula album terbaru mereka, Saat Terindah daripada mereka untuk direview. Tengok kulit albumnya, ada semacam corak yang macam batik, tapi bukan batik! Lebih kepada lukisan yang abstrak. But nice cover, gaya posing gambar mereka di dalam pun memperlihat mereka seperti dalam formasi sebuah band rock. Cuma, kegagalan untuk meletakan nama pada gambar setiap ahli kumpulan memang menyukarkan orang nak mengenali terutama peminat baru. Malah saya pun susah nak cam!

Sembilan lagu. Hmm banyak juga ‘featuring’ yang mereka bawa untuk memeriahkan album ini ya. Maka, mari kita tengok lagu-lagunya ya. OKEY JALAN!!

Track 1: Sabar Sajalah – lagu yang sangat santai, bersahaja tetapi mesejnya sangat dalam. Dengan rap yang bersahut-sahut. Mengadun kemas pop, rap dan R&B. Sudah boleh mengagak arah tuju album ini. Kolabrasi dengan Cat Farish, Zizan dan Bee.Ru tampak menjadi. Liriknya pula, cukup sinikal.

Track 2: Pahlawan Patah Hati. Mencuba konsep pop yang simple tetapi padat. Single utama buat album ini, dan bagi saya pemilihan ini aadalah tepat kerana nilai komersil yang ada, radio friendly. Padat juga arrangement lagu ni.

Track 3: Saat Terindah – Lagu yang nampak menguji sedikit kekuatan vocal mereka. Arrangement muzik juga nampak pop juga seperti track terdahulu. Namun mereka berjaya menyesuaikan muzik dengan melodi yang dibawa. Arrangement koir yang menyelit memang mantap!

Track 4: Ku Bersaksi (feat Noh Hujan & Sheila Abdul) – Pop yang diadun dengan sedikit muzik rock yang ringan.  Arrangement mantap.

Track 5: Masihkah Ada Cinta (Feat Zahid) – Lagu Ballad yang sangat menguji kekuatan vocal mereka. Baru nampak dan boleh dinilai sejauh mana persembahan mereka. Kolabrasi dengan Zahid tampak Berjaya. Memang layan lagu ini.

Track 6: Semua Milik Kita (Feat Pretty Ugly): Rock dan energatik. Cuma Firdaus kedengaran seperti berusaha sedaya upaya untuk ‘masuk’ dalam gaya Pretty Ugly. Track ini banyak memperlihatkan bagaimana untuk mereka tidak tenggelam dibawa arus Pretty Ugly, maksudnya tidak overshadow.

Track 7: Kerna-Nya Aku Menolaknya – Kembali dengan laid back. Tidak terlalu ballad namun track slow sebegini sememangnya lebih banyak menguji vocal mereka… Saya suka arrangement simple sebegini, arrangement string juga baik.  Cuma frasa perkataan ‘setan’ dalam lirik mereka Nampak macam janggal, mungkin kasar sedikit bunyinya.

Track 8: Haluanku. Kembali dengan irama pop rock biasa seperti lagu-lagu sebelumnya. Biasa sahaja tiada kelainan, selain daripada arrangement mereka yang tight. Jarang saya mendengar kumpulan yang mempunyai sifat tigt sebegini.

Track 9: Laksana Impian – Track ini sedikit lain daripada yang sebelumnya. Arrangement muzik mereka penuh dengan programming dengan bunyi-bunyi yang sedikit dark. Vokal mereka juga teruji dengan lagu sebegini.

Pop. Itulah hala tuju mereka sekarang. Tiada lagi irama nasyid yang betul-betul solid. Namun jika dipandang dari sudut lain, tema yang dibawa Firdaus tetap menjurus kearah yang positif. Pujian juga harus diberi kepada tenaga produksi kerana Berjaya melakukan material yang mantap  dan padu sebegini.

Mungkinkah ini saat terindah mereka? Dapatkan dan nilaikan

Editor Rating
 
Vokal
90%

 
Susunan Muzik
92%

 
Kulit Album
95%

 
Kualiti Rakaman
88%

 
Kepuasan
85%

Total Score
90%

Hover To Rate
User Rating
 
Vokal
72%

 
Susunan Muzik
66%

 
Kulit Album
83%

 
Kualiti Rakaman
89%

 
Kepuasan
77%

User Score
77%

You have rated this


Leave comment | Tinggalkan komen

Loading Facebook Comments ...
Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

Vokal

Susunan Muzik

Kulit Album

Kualiti Rakaman

Kepuasan