0 comments

Isu Tasbih Fatimah, Saujana Nafi Syiah

by on July 8, 2013
 
Saujana

Saujana

Belum sempat album terbaru mereka muncul dalam bentuk fizikal album, kumpulan nasyid popular; Saujana telah dihambat dengan kontroversi apabila mereka dilabel sebagai pengikut fahaman Syiah. Isu ini timbul berikutan satu track dari album tersebut yang berjudul Tasbih Fatimah telah dinisbahkan kepada fahaman Syiah.

Print Screen di iTunes, Album Saujana - Aku Cinta Allah.

Print Screen di iTunes, Album Saujana – Aku Cinta Allah.

Enggan terus berteka-teki, pihak Munsyeed Dot Com telah berjumpa dengan ketua kumpulan Saujana, Suffian Amrin untuk bertanyakan isu ini lebih lanjut.

Suffian Nafi Saujana Terlibat Dengan Fahaman Syiah
Ketika ditemui di Majlis Sidang Media Pelancaran Album Inteam – Iman & Aman di Saloma Bistro, Suffian pantas menafikan yang Saujana kini terlibat dengan fahaman Syiah.

“Pada awal rakaman, kita beri nama Tasbih Fatimah (kerana) merujuk kepada album-album sebelum ini atau rujukan kami sebelum ini tanpa mengetahui nama tersebut dinisbahkan kepada ajaran atau fahaman Syiah. Bila kita finalize benda (album) ini, kita buat rujukan kepada Ustaz Dr Abdul Razak dari IIC yang merupakan pensyarah Ulum Hadis, beliau juga menegur benda yang sama. Jadi kita tukar. Cuma, malangnya, track-track tersebut sudah dimuatnaik di iTunes dalam keaadaan kita belum finalize tajuk untuk Tasbih Fatimah itu. Yang terbaru (selepas finalize), kita namakan track tersebut sebagai Zikrullah.” jelas Suffian.

Beliau juga menegaskan yang kandungan tasbih tersebut sebenarnya tiada kaitan langsung dengan fahaman Syiah.

Tegas Suffian, “Apa yang penting, kandungan tasbih tersebut tiada kaitan langsung dengan Syiah, nama Saidatina Fatimah atau memuja-muja Saidatina Fatimah. Tidak. Ia adalah zikir yang memuji Allah. Mungkin nama zikir tersebut dan bukan content yang berkaitan (dengan Saidatina Fatimah), tidak sama sekali.”

Beliau turut menambah, “Dalam album fizikal nanti, kita sudah tukar dan akan menggunakan nama Zikrullah, bukan Tasbih Fatimah. Cuma di iTunes (dan beberapa laman digital seperti Spotify dan Deezer) sahaja yang menggunakan nama Tasbih Fatimah.”

Hafiz (berdiri paling kanan) bergambar bersama penyampai radio IKIM.FM

Hafiz (berdiri paling kanan) bergambar bersama penyampai radio IKIM.FM

Mengapa Gambar Hafiz Tiada Dalam Kulit Album Terbaru Saujana?
Dalam pertemuan singkat itu juga, kami sempat mengajukan soalan yang ditanya oleh salah seorang pembaca Munsyeed Dot Com mengenai ketiadaan gambar ahli baru Saujana; Hafiz, dalam kulit album terbaru Saujana sedangkan suara Hafiz ada direkodkan dalam album tersebut. Manakala, gambar Adi Abd Aziz masih ada di kulit album tersebut walhal beliau sudah mengumumkan yang beliau berehat daripada Saujana.

Saujana - Aku Cinta Allah.

Saujana – Aku Cinta Allah

Dengan tenang, Suffian menjawab, “Sebab (gambar Adi masih ada dan gambar Hafiz tiada), dedikasi awal, komitmen awal telah diberikan oleh Adi kerana Adi masih lagi bersama Saujana dan keberadaan Hafiz menggantikan Adi. Jadi kita telah maklumkan kepada Hafiz yang album ini kita memang beri kredit kepada Adi.”

“Tetapi kita tetap sebut nama Hafiz (dalam album) sebab ada track yang memang Hafiz ada rekod macam zikir Subhanallah, menggunakan suara Hafiz sepenuhnya. Jadi kita kredit nama (Hafiz)  dan bukan paparan di muka depan (album). Itu memang perbincangan dalaman kami.” ujar Suffian sebelum menamatkan perbualan dengan kami.

Tahniah Saujana diatas kemunculan album baru. Suka dengar track demi track album Saujana di iTunes. Track kegemaran kami ialah Istighfar. Hati jadi sayu mendengar alunan zikir ini. Syabas Saujana! Kepada para peminat Saujana, jangan lupa beli album baru Saujana secara digital di iTunes. Kepada yang menantikan kemunculan album berbentuk fizikal, nantikan dalam masa terdekat.

– Munsyeed Dot Com

APA KATA ANDA?

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...
Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response