0 comments

Hotel Singgahsana Ditutup – Kenangan Buat Rabbani dan Penasyid

by on January 3, 2014
 

Spekulasi tentang kesuraman Hotel Singgahsana, Petaling Jaya (HSPJ) mula bertiup kencang sejak setahun dua yang lalu, apabila kumpulan Rabbani mengumumkan bahawa mereka tidak lagi membuat persembahan pada bulan Ramadhan yang lalu. Malah, ada khabar angin membawa beberapa cerita yang tidak dapat dipastikan kesahihannya, termasuk khabar angin yang menyatakan pengurusan baru hotel tersebut tidak menyambung khidmat Rabbani tahun ini.

Maka pada 31 Disember yang lalu, Hotel secara rasminya ditutup kerana tanah tapak hotel tersebut akan dibangunkan untuk jangka masa panjang. Sekaligus, menamatkan terus zaman kegemilangannya dimana menjadi tempat no 1 buat para penasyid setiap kali tibanya Ramadhan.

Antara yang paling terkesan tatkala hotel tersebut ditutup ialah Rabbani. Dengan nada sedih, wakil kumpulan Rabbani, Ustaz Mohd Asri Ubaidillah memberitahu banyak kenangan yang sukar mereka lupakan sepanjang 21 tahun bekerjasama dengan HSPJ.

“Secara jujur, kami juga sangat terasa kehilangan seperti mana rakan-rakan yg bertugas hingga saat akhir hotel Singgahsana ditutup kerana banyak kenangan sepanjang kami bergelanggang disana sejak 1991 hinggalah terakhir 2012”

Ustaz Asri Ubai

Ustaz Asri Ubai

Jelas Ustaz Asri Ubai lagi, walaupun pada tahun 2013 mereka tidak lagi menghiburkan penonton sepanjang Ramadhan, namun keakraban mereka bersama kakitangan HSPJ masih utuh apabila mereka masih kerap berhubung diantara satu sama lain.

“Terlalu banyak kenangan pahit manis  sepanjang lebih 20 tahun bersama hotel ini, namun saya sendiri menyedari bahawa dari situlah juga bermulanya tradisi, iaitu apabila tiba Ramadhan, nasyid menjadi penyeri majlis berbuka puasa. hotel Singgahsana hinggalah selepas itu menjadi ikutan banyak hotel dan tempat lain. Trend ini bermula di Hotel Singgahsana ini.

Menurut beliau dengan penuh nada pengharapan, beliau berharap agar tradisi ini dapat diteruskan di tempat lain. Tambahnya lagi, beliau amat berharap para penasyid lain dapat memanfaatkan peluang sekiranya diberi amanah untuk menghiburkan majlis-majlis berbuka puasa.

“Kami juga mendoakan teman-teman yg bertugas hingga saat akhir disana akan mendapat tempat tugas baru yang lebih baik demi menyambung rezeki keluarga mereka”

Faizal Hijjaz

Faizal Hijjaz

Sementara itu, anggota kumpulan Hijjaz, Mohd Faizal Osman berkata, banyak kenangan manis yang dilalui sepanjang membuat persembahan disana bersama Hijjaz ketika diundang mengisi slot yang dikosongkan ketika hari persembahan Rabbani direhatkan. Malah, beliau bersama anggota Hijjaz yang lain terlibat dalam banyak persembahan bersama Nadamurni pada awal kerjasama kumpulan lagenda tersebut bersama HSPJ.

Malahan beliau menceritakan kenangan pada era kegemilangan NadaMurni, Rithaudeen (Rabbani) dan beberapa anggota yang lain pernah menerima hadiah pakej penginapan di sini sempena hari perkahwinan kami yang ditaja HSPJ.

“Kemudian dua tahun lepas, saya dan isteri menikmati makan malam sempena ulang tahun perkahwinan kami. Tak sangka pula, mereka masih ingat dan sudi menaja makan malam kami” Katanya tersenyum.

Dalam perkembangan berkaitan, kami menghubungi bekas ‘orang kuat’ Hotel Singgahsana, Encik Mazlan Omar. Beliau menceritakan bahawa sebelum ini, hotel tersebut dikenali sebagai Hotel NPC, dan tujuan asal hotel ini diadakan bertujuan untuk para pelajar Institute Pengurusan Perhotelan membuat praktikal.

Encik Mazlan Omar

Encik Mazlan Omar

“Sejarah penglibatan Rabbani atau dahulunya dikenali sebagai Nadamurni bermula pada 1991 Ustaz Sohibul, Ustaz Hamid dan Ustaz Dinie berjumpa dgn kami untuk membuat persembahan dalam hari tertentu di bulan Ramadhan. Masa itu, mereka tak dikenakan bayaran, Cuma makanan berbuka puasa sahaja yang disediakan.”

Kata Mazlan lagi, bermula 1992, Nadamurni dipanggil sekali lagi untuk membuat persembahan, tetapi kali ini dengan bayaran dan ianya berterusan sehingga tahun 1996 apabila Nadamurni dibubarkan. Dan apabila rakan-rakan Nadamurni menubuhkan Rabbani, tanpa berfikir panjang mereka terus menawarkan kontrak baru….. dan ia bersambung, meleret selama 21 tahun, berakhir pada 2012. Pengisiannya turut ditambah dengan Solat Terawih dan Tazkirah.

“Pada tahun 1997, KUB Berhad telah mengambil alih Hotel NPC dan dijenamakan semula sebagai Hotel Singgahsana. Yang menariknya, hotel ini adalah diantara hotel ‘patuh syariah’ dimana kami tidak menghidangkan arak dan karaoke. Selaras dengan imej ‘kebudayaan Islam’ yang dibawa Rabbani dan ia banyak membantu kedua belah pihak dari aspek penjenamaan” Jelas Mazlan secara panjang lebar.

Tiada istilah ‘makan sorang’ buat Rabbani sepanjang mereka menguasai Hotel Singgahsana sepanjang Ramadhan setiap tahun. Buktinya menurut Mazlan, Rabbani sentiasa memberi ruang kepada penasyid yang lain untuk berkongsi pentas, bersama mereka menghiburkan tetamu sepanjang Ramadhan. Raihan, Hijjaz, Saujana, Inteam semuanya turut berkongsi slot mengikut giliran apabila Rabbani direhatkan

“Sebab tu la orang ingat Hotel Singgahsana ini Rabbani yang punya!” Katanya menutup perbualan kami lewat petang ini.

– Munsyeed Dot Com

 

APA KATA ANDA?

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...
Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response