0 comments

Mikraj Cinta Lagu Nasyid Terbaik AIM 22

by on December 18, 2016
 

Mikraj Cinta yang dinyanyikan oleh Datuk Siti Nurhaliza telah diangkat sebagai Lagu Nasyid Terbaik di malam berprestij Anugerah Industri Muzik ke-22 yang berlangsung di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur malam tadi. Lagu hasil ciptaan komposer Hafiz Hamidun dan penulis lirik Ahmad Fedtri Yahya ini merupakan penyertaan pertama bagi Datuk Siti Nurhaliza di dalam kategori ini semenjak ia mula diperkenalkan pada tahun 2008.

Hafiz yang pada ketika ini sedang mengerjakan umrah sempat mengucapkan tahniah serta penghargaan kepada Datuk Siti sejurus selepas diumumkan sebagai pemenang kategori itu menerusi laman Twitter

Kejayaan ini sekaligus menewaskan empat calon hebat lain yang bertanding di dalam kategori tersebut antaranya penyanyi nasyid sensasi Suhaimi Saad (Cinta Sidna), Lah Ahmad (Maulaya), Daqmie (Tangis Sebatang Tamar) dan kumpulan Caliph Buskers (Hanya NamaMu).

Selain kategori Lagu Nasyid Terbaik, Datuk Siti juga berjaya mengungguli 4 lagi kategori lain yang dipertandingkan iaitu Persembahan Vokal Terbaik Dalam Lagu (Wanita) dan Susunan Muzik Terbaik di Dalam Lagu menerusi lagu Menatap Dalam Mimpi, Album Terbaik dan Anugerah Penyanyi Pilihan Malaysia.

Malam anugerah berprestij ini juga menyaksikan kemenangan gandingan Altimet bersama penyanyi dan vlogger terkenal Takahara Suiko di dalam kategori Lagu Hip Hop Terbaik menerusi lagu Janji hasil ciptaan komposer Anas Amdan dan Ahmad ‘Kemas’ Khair. Lagu yang mengisahkan perjalanan sejarah Nabi Musa A.S ini ternyata berjaya memikat hati para juri professional AIM kali ini, sekaligus mengenepikan calon-calon lain yang turut sama bertanding di dalam kategori tersebut iaitu Sonaone (Confirm Ah, Hakeleh), Lah Ahmad (Mengelamun) dan Salammusik (Terima Kasih).

Anugerah Industri Muzik ke-22 telah disiarkan secara langsung di saluran Astro Ria bermula jam 9 malam dan dihoskan oleh Harith Iskander bersama Adibah Noor. Pentas AIM dibuka dengan persembahan penuh bertenaga daripada kumpulan nasyid Rabbani, Syamsul Yusof, Hazama dan Daly Filsuf.

– Munsyeed

APA KATA ANDA?

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...
Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response