1 comment

Pengguna Spotify Mungkin Tidak Akan Dapat Mendengar Album Baru Saujana

by on March 17, 2017
 

Sekiranya anda seorang pengguna perkhidmatan percuma penstriman muzik Spotify, kemungkinan besar anda tidak akan dapat menikmati album baru kumpulan Saujana ketika ianya masih baru dilancarkan.

Hal ini berikutan rundingan yang sedang dilakukan antara Spotify dan beberapa syarikat rakaman (Universal, Sony dan Warner) bagi tujuan untuk mengurangkan bayaran royalti yang dikenakan oleh syarikat-syarikat terbabit ke atas Spotify.

Sebagai pertukaran, Spotify akan menangguhkan penerbitan album-album baru pada platform percuma mereka untuk satu tempoh masa tertentu, menjadikan pengenalan kandungan album baru hanya terhad kepada pengguna platform Spotify Premium.

Jika rundingan ini berjaya, bukan sahaja album baru Saujana bahkan album daripada artis nasyid ternama yang lain seperti Maher Zain dan Humood Alkhudher juga turut akan ditangguhkan penerbitannya bagi pengguna platform percuma Spotify. Sekiranya langkah yang dicadangkan ini berjaya mendapat persetujuan semua pihak, tidak mustahil penyedia platform penstriman muzik lain juga mungkin akan mengikut jejak langkah yang sama.

Terdahulu Spotify mengumumkan jumlah pengguna berbayar perkhidmatan mereka meningkat sehingga 50 juta pengguna, menjadikan platform tersebut menduduki tempat teratas mendahului penyedia perkhidmatan lain seperti Apple Music, Google Play Music, Deezer dan juga Groove Music daripada Microsoft.

sumber: Financial Times

APA KATA ANDA?

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...
comments
 
Leave a reply »

 

Leave a Response