0 comments

Raudhatul Jannah juara Pendakwah Muslimah 2018

by on September 23, 2018
 

Program Pendakwah Muslimah melabuhkan tirai dengan menyaksikan peserta termuda pertandingan itu, Pendakwah Muslimah Raudhatul Jannah dinobatkan sebagai juara di pentas akhir Pendakwah Muslimah 2018 yang telah bersiaran secara langsung di saluran TV Alhijrah. Berbekalkan semangat, keyakinan dan ilmu di dada, Pendakwah Muslimah Raudhatul Jannah yang menggunakan tagline ‘Dakwah Bilhikmah Pasti Kemah!’ mengungguli dengan pungutan markah keseluruhan tertinggi lantas berjaya membawa pulang hadiah wang tunai RM 5,000, Pakej Umrah serta trofi kemenangan sumbangan Lembaga Zakat Selangor (LZS).

Dalam acara kemuncak yang diadakan di Alhijrah Big Studio Cyberjaya, Pendakwah Muslimah Raudhatul Jannah atau turut dipanggil Pendakwah Muslimah Raudhah itu berjaya mengatasi saingan sengit daripada Pendakwah Muslimah Nurul Amirah dan Pendakwah Muslimah Noor Hidayah yang berpuashati berada pada kedudukan tempat kedua dan ketiga.

Manakala Pendakwah Muslimah Nora, Pendakwah Muslimah Azizah dan Pendakwah Muslimah Erni pula membawa pulang hadiah saguhati berupa wang tunai RM500 dan trofi sumbangan sumbangan Lembaga Zakat Selangor (LZS).

Menurut Ketua Unit Penerbitan, Encik Adi Syamsul Mohd Hayee yang juga bertindak sebagai Penerbit Eksekutif Rancangan Pendakwah Muslimah, “keputusan ini sukar diramal. Ini kerana, untuk saingan akhir, para finalis dinilai dari persembahan tazkirah secara solo dan juga tazkirah secara berduet. Kelemahan atau kekurangan dalam salah satu penyampaian tazkirah akan memberi kesan kepada markah keseluruhan.

Pendakwah Muslimah Raudhah

“Namun, Pendakwah Muslimah Raudhah yang berasal dari Shah Alam, Selangor dilihat sangat tenang, tegas dan bersahaja dalam mengupas tajuk ‘Suami & Anakku Penghuni Syurga’ secara padat dan tepat. Ini memberikan kelebihan kepada beliau di mata juri professional iaitu Datuk Dr. Izhar Mohd Ariff dan Dr. Nik Salida Suhaila.”

“Saya melihat keenam-enam finalis adalah juara. Kesemua mereka cemerlang pada peringkat akhir walau kebanyakan daripada mereka sudah berkeluarga dan harus membahagikan masa di antara keluarga, kerjaya dan mengikuti modul-modul latihan yang disediakan oleh pihak Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).”

“Jelas sekali, andai berkemahuan, diberikan pendedahan, latihan dan, dibaja dengan Ilmu oleh mentor yang baik, wanita mampu menjadi pendakwah hebat. Setidaknya kepada kumpulan kecil iaitu keluarga mereka sendiri.” Jelas Adi Syamsul.

“Kami juga berterima kasih kepada Bahagian Dakwah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dan Insitut Latihan dan Dakwah Selangor (ILDAS) yang bertindak selaku rakan kerjasama dan penaja. Tanpa mereka, sukar untuk kita realisasikan rancangan ini.” tambah beliau lagi.

Juri professional di malam pentas akhir Pendakwah Muslimah 2018

Sewaktu ditebak tentang perasaan bergelar juara, Pendakwah Muslimah Raudhah berkata, dia sendiri agak terkejut dan tidak menyangka akan memenangi pertandingan itu memandangkan saingan hebat yang diberikan oleh lima finalis lain.

“Kemenangan ini bukanlah titik muktamad kepada perjalanan saya untuk menjadi Pendakwah Muslimah. Tetapi ia adalah detik permulaan buat saya secara serius menggerakkan langkah Ummah.” ujar pelajar tahun akhir Universti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) ini.”

Saya adalah peserta termuda berbanding kelima-lima finalis lain. Namun, didikan ibu dan ayah serta tunjuk ajar mentor-mentor Pendakwah Muslimah iaitu Prof. Madya Dr. Mohd Nor Bin Mamat, Ustazah Siti Fatahiyah Binti Mahamood dan Ustazah Zawiah Hassan membantu saya untuk bergelar juara. Saya bersyukur”, kata beliau.

Sewaktu ditanya apakah sebab beliau menyertai rancangan ini, sambil tersenyum dan tertib bahasa beliau berkata, “antara salah satu sebab saya tertarik untuk menyertai program Pendakwah Muslimah yang diterbitkan oleh TV AlHijrah ini adalah disebabkan saya sendiri sedari awal memang kerap mengikuti rancangan-rancangan terbitan stesen ini.

“Saya bercita-cita untuk berdakwah di platform televisyen dan TV AlHijrah merealisasikan impian saya hari ini.” ujarnya.

Jelasnya lagi, dengan kemenangan yang diraihnya itu juga dilihat serba sedikit mampu mengubah pandangan tipikal sesetengah masyarakat Islam di negara ini tentang kerja-kerja dakwah oleh wanita.

“Saya berpendapat bahawa untuk bergelar pendakwah atau melakukan kerja-kerja menyebarkan syiar Islam bukanlah kerja mudah yang terletak kepada bahu kaum lelaki sahaja. Tetapi usaha dakwah ini sebenarnya adalah tanggungjawab semua orang. “ tegasnya.

Acara gemilang ini turut mendapat sokongan barisan selebriti yang hadir seperti Ustazah Isfadiah, Muniff Isa, Mas Muharni, Ustaz Taha Hassan, Hannan Abd Rahman, Harry Zainal, dan ramai lagi. Pentas akhir Pendakwah Muslimah turut dimeriahkan dengan kemunculan Lah Ahmad dan Ikhwan Fatanna yang menyampaikan dua buah lagu sebagai selingan.

Pentas akhir Pendakwah Muslimah 2018 dihoskan oleh pendakwah bebas, Shamsul Debat dan juga pengacara TV Alhijrah, Farah Diana Anuar.

This slideshow requires JavaScript.

APA KATA ANDA?

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...
Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response