0 comments

Selepas Aku Tanpa CintaMu 2021 Dapat Sambutan, Faizal Tahir Umum Ingin Berehat?

by on April 26, 2021
 

“Saya akan terus berkarya tetapi bukan untuk saya”, kata-kata ini telah mengundang pelbagai reaksi apabila penyanyi, komposer dan penerbit muzik tersohor tanah air, Faizal Tahir mengumumkan bakal berehat panjang dari mengeluarkan sebarang produk sebagai seorang penyanyi.

Seperti memberikan petunjuk, baru-baru kita telah dikejutkan dengan kemunculan semula beliau bersama kumpulan nasyid Mirwana menerusi lagu Aku Tanpa CintaMu 2021. Lagu tersebut telah mendapat sambutan yang begitu baik selepas memanjat #1 di carta Pop Terkini Spotify Malaysia dan #3 trending di YouTube dalam masa 3 Hari.

Selepas mengembalikan nostalgia kepada para peminat, Faizal Tahir sekali lagi mengejutkan netizen menerusi perkongsian beliau di laman media sosial yang mengatakan, “Sejak dari ‘Assalamualaikum’ pada tahun 2015, ianya seperti tiada rehat langsung untuk saya. Anatomi, Rojak, Qibla dan semua projek saya yang lain sememangnya sangat memberi kepuasan, Alhamdulillah tetapi saya benar-benar sudah keletihan.”

Perkongsian tersebut telah menerima pelbagai reaksi, ada yang mendoakan beliau supaya cepat kembali dan ada yang tidak percaya serta mahukan beliau meneruskan karier sebagai seorang penyanyi. Faizal telah mengesahkan bahawa dia ingin berehat panjang dan mahu fokus kepada keluarga, perniagaan, sambil terus bergerak dibelakang tabir.

Perjalanan Faizal Tahir selama 17 tahun di dalam industri muzik telah membuka pelbagai peluang dan jalan baru untuknya. Selain menguruskan hal peribadi, Faizal berkata beliau akan banyak meluangkan masa untuk mengerakkan Faithful Publishing yang ditubuhkan olehnya untuk mencari pelapis dan mencungkil bakat baru dan bidang komposisi dan penerbitan muzik.

Bersempena dengan bulan Ramadan dan juga sebagai ‘hadiah terakhir’, Faizal dan syarikat rakamannya Faithful Music telah melancarkan sebuah box set berserta koleksi audio berjudul Qibla. Selain dari 3 buah lagu, terdapat juga 10 klip audio tadabbur yang dipilih dan dibaca oleh Faizal sendiri.

Lagu-lagu yang terdapat didalamnya adalah Aku Tanpa CintaMu 2021 bersama Mirwana, lagu baru berjudul Syahadah dan rakaman semula Ceria Aidilfitri bersama dengan Zizi Kirana dan kumpulan Darmas.

Kesemua lagu didalam koleksi audio ini adalah merupakan kerjasama bersama Universal Music Malaysia yang bertindak sebagai pengedar. Selain dari Aku Tanpa CintaMu 2021 yang telah dilancarkan pada 9 April, lagu-lagu yang lain akan mula berada di semua pelantar muzik digital dan YouTube secara berperingkat. Peminat boleh mula mendengarkan Syaha-dah pada 23 April, Borak Barang Baik: Versi Tadabbur pada 29 April dan Ceria Aidil-fitri pada 3 Mei secara digital.

Selain itu, box set ini juga mengandungi cenderahati istimewa seperti sampul duit raya, tasbih, kurma dan juga tudung selendang. Qibla hanya boleh didapati secara dalam talian di www.faizaltahir.com

APA KATA ANDA?

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...
Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response