Kolum
0 comments

2012: Kembalinya Kegemilangan Nasyid?

by on January 2, 2012
 

Membuka lembaran baru tahun 2012, pasti banyak yang telah direncanakan oleh semua pihak. Baik para penasyid, syarikat rakaman, kelab peminat dan lain-lain,  tentu sudah mempunyai visi dan misi tersendiri.

Secara peribadinya, saya melihat industri nasyid seakan mahu mula mengulangi kemeriahan yang dipelopori zaman awal era nasyid kotemporari era 1996/1997 dahulu. Masing-masing sudah mula merasakan bahawa tahun ini, ada tanggungjawab besar untuk menaikan semula imej nasyid.

Artis nasyid yang sedia ada kini bertungkus lumus mencipta formula terbaik dalam karya mereka manakala yang baru naik pula sangat gigih mencuri hati peminat nasyid. Malah jika diselongkar Youtube, sudah muncul berpuluh bakat baru yang menanti untuk dicungkil keluar.

Saya melihat ini adalah satu perkembangan yang sangat sihat. Keadaan ini bukan sahaja dapat memeriahkan industri nasyid  tanah air, tetapi juga dapat membantu usaha dakwah dan menyebarkan dakwah melalui seni hiburan Islam sesuai dengan konsep agama yang syumul.

Namun sering kali saya ditanya oleh beberapa penggiat nasyid tempatan, bagaimana nak cari makan tatkala industri kini kian tenat? Sukar untuk saya beri jawapannya.

Ya, memang masalah itu saya akui bukan sahaja industri mainstream sahaja yang kena, tapi turut dirasai industri nasyid. Paling kritikal, cetak rompak dan download di internet. Penat, letih memikirkannya.

Tapi rasanya, permasalahan sebegitu boleh diselesaikan dengan mudah. Bagi saya, untuk menjayakan tahun 2012 dengan mengembalikan kegemilangan nasyid, semua pihak perlu terlibat. Bukan soal artis dan syarikat rakaman sahaja. Itu kerja semua orang.

Cuma yang diharap, jika ada yang tidak selesa, maka ditahun baru ini berlapanglah dada. Tanamkan sikap bahawa perjuangan ini semua adalah kerana Allah.

Buat  yang lain, besar juga harapan kami di Munsyeed{Dot}Com untuk melihat 2012 ini kebangkitan semula nasyid sebagai satu wadah perjuangan Islam. Ayuh kita jayakan! ALLAHU AKBAR!

APA KATA ANDA?

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...
Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response