Ulasan
0 comments

Konsert Pertama Gema Gegar Vaganza – Review Pertama

by on April 9, 2017
 

NAK SANGAT COVERAGE REVIEW KAN… nah kami bagi yang telus, berintergriti dan tak ada tapisan punya.

Para peminat nasyid sememangnya meletakkan ‘high expectation’ untuk melihat sesuatu yang menarik dalam konsert pertama GEMA GEGAR VAGANZA malam tadi. Dengan penglibatan dan nama-nama besar dalam industri nasyid, dan juga beberapa artis mainstream, mereka sangat mengharapkan sesuatu yang meriah dan ‘hype’. Tapi menjadi ke tak?

Okaylah. Kami tak nak menulis panjang lebar sangat, nanti tak ada orang nak baca. Jadi kami ringkaskan menjadi point-point ringkas sahaja, setakat mana yang kami nak puji, tegur, balun … dan ‘belasah’!

1. Seperti yang dijangka, persembahan Hijjaz memang ‘top notch’ dan mereka paling menyerlah malam tadi sampai ada yang menangis semasa mereka menyanyikan anthem berhantu mereka Sumayyah. Cuma menurut Munif Ahmad, mereka mempunyai sedikit masalah membiasakan diri dengan ‘in-ear monitor’, sampai kedengaran seperti tempo lari beberapa ketika. Namun sebagai legend, mereka pantas mengambil tindakan cover balik.

2. Ramai yang memuji penampilan Wani dan Ana Rafalli yang tampil dengan penuh sopan santun. WALAUBAGAIMANPUN, persembahan Bienda mengundang kemarahan yang amat sangat daripada peminat nasyid. Nasihat kami, jangan ulangi lagi konsep persembahan sebegitu kerana ia sangat merosakan mood peminat. Kalau ada undian dari peminat, confirm akan disepak keluar.

3. UNIC seperti biasa… tampil dengan karakter nakal dan gila-gila mereka… kami rasa untuk konsert-konsert selepas ni, bersedialah dengan perangai mereka yang suka menimbulkan gelak ketawa dan senda gurau.

4. Pada kami, perangkap sebenar dalam GGV ialah harmonize kumpulan-kumpulan nasyid. Biasanya, mereka akan guna minus one yang ada backing track vokal harmonize, namun untuk GGV, mereka perlu fokus. Kami perasan ada kumpulan yang kantoi part harmony ni. Siapa, jangan tanya.

5. BUAT ASTRO, satu perkara yang kami mahu tegur. TOLONG JANGAN SAMAKAN GGV dengan Gegar Vaganza. Kami perhatikan pengacara (Fikry, Siti Nordiana dan Achey) dilihat sedikit over dan tak sesuai dengan konsepnya yang mahu mengetengahkan industri nasyid. Orang marah beb!

Itu sahaja yang kami dapat katakan pada konsert pertama. Yelah, baru yang pertama. Tapi bagi kami, perkara yang kami sebut diatas wajar diberi perhatian. Apapun, kami harap peminat akan terus beri sokongan.

APA KATA ANDA?

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...
Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response