Ulasan
0 comments

REVIEW ALBUM: Devotees – 336

by on May 31, 2012
 

 

EKSPERIMEN YANG MENJADI. Itu sahaja yang saya dapat ungkapan sebaik selesai mendengar keseluruhan album Devotees 336. Mungkin lebih sesuai saya gelarkan sebagai album eksperimental mereka. Oh ya, Devotees kini ada pelapisnya, Devotees JR!

Mengambil tema pengenalan huruf hijaiyyah (Huruf dalam Al-Quran),  mereka cuba menterjemahkan dengan baik konsep pembelajaran teknik Al-Baghdadi. Teknik seperti ini sangai sesuai untuk  pembelajaran kanak-kanak.

Macam-macam konsep yang boleh didengar dalam album ini, walaupun boleh dikata masih berlingkar dalam konsep pop. Namun yang penting, elemen ‘cathchy’ perlu diutamakan dalam album bercorak pendidikan ini.

Namun disebalik album bercorak pendidikan ini, saya dapati melodi yang dinyanyikannya tak terlalu bermelodikan lagu-lagu tipikal kanak-kanak macam yang selalu kita dengar. Ada kematangan disitu, tak terlalu klise. Seronok dan enjoy mendengarnya.

Dari segi teknikalnya, bagi saya susunan muzik yang simple, hype dan bersederhana ini cukup untuk menghiasi setiap lagu. Ada juga yang boleh dikategorikan sebagai sing-a-long.

Bagi saya, album ini sesuai untuk dipasang untuk pembelajaran anak-anak yang baru nak belajar Al-Quran. Percubaan yang Berjaya dari Devotees!

 

Editor Rating
 
Vokal
81%

 
Susunan Muzik
86%

 
Kulit Album
90%

 
Kualiti Rakaman
90%

 
Kepuasan
84%

Total Score
86%

Hover To Rate
User Rating
 
Vokal

 
Susunan Muzik

 
Kulit Album

 
Kualiti Rakaman

 
Kepuasan

User Score

You have rated this

APA KATA ANDA?

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...
Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

Vokal

Susunan Muzik

Kulit Album

Kualiti Rakaman

Kepuasan