Ulasan
0 comments

REVIEW – Soutul Amal: #DutaKasihSayang

by on January 4, 2017
Details
 
Yang Best

Pop ringan tak meleret, vokal yang cemerlang berbanding karya lama.

Yang tak berapa best

Punch mana punch??

 

Mungkin secara peribadinya, saya menggelarkan kumpulan Soutul Amal ini dengan gelaran ‘most underrated nasyeed group’, kerana walaupun nama mereka tak segah  nama-nama besar dalam industri nasyid, namun mereka tetap berdiri teguh sejak penubuhan mereka pada tahun 1998. Saya sendiri pun tak kenal sangat,  Cuma mengenali Ustaz Fakhrul. Itupun lepas beliau menyertai program Imam Muda. Ehh, ke aku yang ketinggalan bas kilang??

Mungkin album-album sebelum ini dibuat biasa-biasa sahaja. Namun selepas membelek nama-nama yang terlibat disebalik tabir album ini, jelaslah bahawa mereka tidak mahu berkompromi dengan kualiti. Nama-nama seperti Alfa Booty, Rumie Booty, Daqmie, Bard Muffin dan yang lain antara orang-orang pro dalam industri yang banyak terlibat dengan produksi artis-artis ternama. Hmm, kali ni nampaknya seakan mahu all-out.

Jadi apa yang boleh diharapkan dalam album ini? Melihat nama-nama yang terlibat, saya meletakkan jangkaan yang agak tinggi untuk kualiti album ini. Adakah ianya tepat atau meleset? Hmmm

Selepas mendengar dengan teliti album ini beberapa kali lalu, saya tak dapat nafikan yang kualiti rakaman album ini agak seimbang dan sekata. Mungkin kerana hanya Rumie Booty seorang sahaja yang menyentuh proses mixing dan mastering album ini, bukannya seperti album lain dimana ‘lagu ni orang lain mix, lagu tu orang tu mix’… jadinya album tu kedengaran seperti kelam kabut. Good job!

Bagaimana lagu-lagunya. Ok saya mengaku sebelum ini pun saya tak berapa dengar sangat karya-karya mereka yang lepas, Cuma berpandukan dengan yang berlegar di  Youtube sahaja. Karya-karya terdahulu lebih straight forward, hanya bermuzikkan perkusi dan keyboard ala kadar, dengar harmoni yang… ala standard la nasyid ol-skool!

Album #DutakasihSayang kali ini berbeza. Muzik pop lebih banyak menguasai spektrum bunyi. Bukan pop berat, namun tak pula kedengaran kosong disana-sini. Ya, bagi peminat lama mereka, ini adalah sesuatu yang fresh. Cuma saya harapkan mungkin juga teringin mendengar nasyid yang penuh dengan ketukan perkusi, tapi dengan sound yang lebih fresh…hmm, mungkin?

Komen? Lagu-lagunya kedengaran tak seperti Soutul Amal yang dulu. Pop yang ringan, namun just nice sebab tak ada elemen meleret seperti sesetengah yang saya dengar. Muziknya juga bebas daripada eksperimen mengarut-ngarut.

Cumanya, lagu-lagu yang membangkitkan semangat seperti Langkah Pejuang, Srikandi Mujahidah tak seperti yang saya harapkan. Tak cukup ‘punch’ , ‘tight’ dan garang, tak seperti penasyid-penasyid daripada Indonesia. Arghhh, kenapa takde????

Overall, saya  salute mereka yang berani mati mengeluarkan full album 16 lagu  ditengah-tengah ‘lanun’ sedang  mengila mahu menjahanamkan industri nasyid. Nak buat, jalan terus sajalah!

Editor Rating
 
Vokal
85%

 
Susunan Muzik
90%

 
Kulit Album
70%

 
Kualiti Rakaman
85%

 
Kepuasan
80%

Total Score
82%

Hover To Rate
User Rating
 
Vokal
70%

 
Susunan Muzik
72%

 
Kulit Album
63%

 
Kualiti Rakaman
86%

 
Kepuasan
83%

User Score
75%

You have rated this

Beli or Not?
 

Kualiti yang bagus, rakaman berkualiti, susunan muzik yang simple..puas hati!

APA KATA ANDA?

Loading Facebook Comments ...
Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

Vokal

Susunan Muzik

Kulit Album

Kualiti Rakaman

Kepuasan