Ulasan
0 comments

Review: Vast -Variasi Alunan Satu Tujuan

by on April 29, 2014
Details
 
Ulasan
Artis
Genre
Edaran
Tahun
Yang Best

Kekal fokus dengan satu genre konsep. Muzik yang simple dan tidak terlalu kosong

Yang tak berapa best

Mixing mungking boleh diimprovekan lagi. Namun, ia masih ditahap yang boleh diterima.

 

Masalah utama yang selalu yang dihadapi oleh kumpulan nasyid ‘Baru nak up’ ialah mereka keliru dengan konsep sendiri. Ini terjadi apabila terlalu banyak eksperimen yang nak dibuat dalam album sendiri, menyebabkan kadang-kadang ada yang tenggelam terus dek eksperimen sendiri.

Terima kasih pada ahli kumpulan Vast yang datang sendiri ke pejabat saya di PWTC untuk menyerahkan album ini. Menurut pihak mereka, album ini menggunakan budget sendiri, malah terbitan dan edaran semuanya dilakukan oleh syarikat mereka sendiri tanpa bergantung pada orang lain. Berani betul budak-budak ni!

Kulit album sulung Vast yang bertajuk ‘Variasi Alunan Satu Tujuan’ pun simple sahaja, tiada yang menarik. Cuma ada perkataan ‘Hakcipta Terpelihara. Jangan merompak hak orang lain’. Errr, takde disclaimer yang jelas termasuk (P) & © …. Jom kita dengar pula apa yang mereka persembahkan

Track 1 – Penasaran: Nampaknya awal-awal lagi mereka sudah menentukan arah tuju album sulung Vast. Pop ringan. Cuma walaupun hanya pop biasa, mereka bijak mengawal susunan muzik dan arrangement vocal agar tidak kedengaran terlalu longgar dan ada gap dicelah-celah. Hmm, tak ramai bakat baru yang ada keupayaan sebegini , apatah lagi album ini adalah bertaraf ‘sendiri bikin’.

Track 2 – Khutbah Wida’: Track narration…..what can I say. Cuma saya rasa reverb terlampau banyak pada sesetengah tempat, berlaga dengan backup voice di belakang. Kacau sedikit. Tapi penghayatan memang terbaik.

Track 3 – Kekasih Maha Agung: Masih kekal dengan pop ringan. Tapi memang saya puji mereka sebab pandai mengisi ruang.

Track 4 – CintaNya: Masih ‘istiqamah’ dengan konsep yang mereka bawakan. Melodi ballad yang kuat, Cuma mixing vocal terutama masa awal lagu seakan terlalu kedepan. Solo gitar ditengah yang melawan arus. Ini track pilihan saya dalam album ini. Cumanya, saya mahu susunan muzik ini lebih tight dan berat terutama pada bahagian dram. Seakan tak cukup punch untuk track sebaik begini.

Track 6 – Taubatku: Juga simple. Cuma terdengar sound bass programming yang agak kaku di belakang.

Track 7 – Zikir Cinta: Track ballad yang baru kini saya dengar vocal mereka teruji. Tiupan flute dari Mohar melatari track ini menyelamatkan track ini kerana seakan kosong sedikit, tidak seperti sebelumnya.

Nampaknya, Vast tak mahu berfikir panjang membikin eksperimen karut marut dalam album mereka, tetapi hanya focus pada konsep pop ringan. Pujian harus diberikan kerana mereka tidak hilang tumpuan dalam album ini.

Cuma, saya harap mereka lebih berani dalam album akan datang. Konsep tu elok dikekalkan, Cuma perlu lebih improvisasi dan kepelbagaian lagi.

Editor Rating
 
Vokal
73%

 
Susunan Muzik
77%

 
Kulit Album
65%

 
Kualiti Rakaman
70%

 
Kepuasan
80%

Total Score
73%

Hover To Rate
User Rating
 
Vokal
54%

 
Susunan Muzik
52%

 
Kulit Album
56%

 
Kualiti Rakaman
50%

 
Kepuasan
61%

User Score
55%

You have rated this

Beli or Not?
 

Percubaan pertama yang kemas, walaupun sangat simple. Sederhana tapi cemerlang

APA KATA ANDA?

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...
Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

Vokal

Susunan Muzik

Kulit Album

Kualiti Rakaman

Kepuasan