Connect with us

Terkini

“Ayah penyanyi, anak mesti boleh nyanyi juga. Tapi bagi Fathi…” – Ada Pihak Cuba Banding Suara Fathi Saleem dengan Faizal Hijjaz

Diterbitkan

pada

Fathi Saleem - Kembalilah. Sumber: Fathi Saleem

Lantunan suara beliau antara yang memberi ‘suara’ baru dalam indusri muzik tanahair. Sewaktu kali pertama mendengarkan lagu Kembalilah nyanyian Fathi Saleem di radio, kami bagai terpana dengan lenggok suara beliau. Mesmerizing

Tambahan pula lagu dan senikata Kembalilah ini yang boleh dikategorikan sebagai antara ‘lagu-lagu healing‘ zaman sekarang. Nyanyian anak muda ini sampai kepada pendengar.

Kami berpeluang untuk menemubual Fathi dlam satu sesi temubual eksklusif atas talian baru-baru ini. Walaupun sedang sibuk menjalani latihan industri dan jemputan persembahan, Fathi sudi meluangkan masa untuk ditemubual oleh kami.

Fathi Saleem merupakan Mahasiswa Diploma Perbankan Islam di Universiti Islam Selangor (dahulunya dikenali sebagai Kolej Universiti Islam Selangor – KUIS). Beliau merupakan anak ketiga kepada sifu nasyid Malaysia; Faizal Hijjaz.

Dari Nyanyi Santai-Santai di Pesta Buku Kepada Single Pertama

Bercerita mengenai pengibatan beliau dalam industri muzik Malaysia, Fathi bercerita, “Permulaannya Fathi cuba tunjuk bakat dekat ayah (Faizal Hijjaz). Dulu ayah tak nampak pun bakat Fathi. Tapi selepas Fathi nyanyi secara santai di Pesta Buku 2023, masa tu kawan Fathi; Amsyar dia rekod dan post (di media sosial). Ayah dengar dan ayah kata suara Fathi ada lenggok nasyid. Kemudian ayah tanya Fathi suka lagu macam mana. Fathi jelaskan yang Fathi suka lagu mellow, berkonsepkan ketuhanan. Jadi ayah karang lagu dan buat melodi untuk lagu tu.”

Menjadi anak kepada lagenda nasyid Malaysia, pastinya sedikit sebanyak memberi tekanan kepada Fathi untuk memberikan yang terbaik kepada para pendengar.

“Fathi akui, Fathi ada rasa tekanan tu sebab kita membesar dengan melihat ayah dalam industri nasyid. Dulu Fathi rasa macam nak sorok (identiti), nak low profile. Tapi last-last mesti kantoi.”

“Fathi memang minat dalam seni dakwah ni. Dulu kalau ada pertandingan muazzin ke, nasyid ke atau qasidah, mesti Fathi akan sertai, akan ke depan. Bila orang dengar, mungkin ada juga yang bercerita, jadi dari situ ramai tahu (Fathi anak Faizal Hijjaz),” ujar Fathi.

“Ramai juga yang cuba compare suara Fathi dan mereka selalu kata kalau ayah penyanyi, anak mesti boleh menyanyi juga. Cuma, Fathi rasa setiap suara ada identiti sendiri yang unik.”

Penyanyi Lagu Ketuhanan

Bagi Fathi, Fathi lebih selesa dikenali sebagai penyanyi lagu ketuhanan, lagu-lagu yang membawa mesej positif yang sesuai dengan citarasa golongan muda.

“Untuk bawa lagu ketuhanan atau kerohanian Islamik ni, kalau dari segi pemakaian, seeloknya ikut jejak langkah Hijjaz. Tapi Fathi tidak menyasarkan golongan peminat nasyid sedia ada sahaja. Sebaliknya Fathi cuba nak tarik juga pendengar baharu dikalangan orang muda.”

“Jadi, zaman sekarang ini kita memang memerlukan imej yang berbeza, lebih dekat dengan golongan muda. Kita tidak berkopiah tetapi imej masih terjaga. Tutup aurat, tidak terlalu ketat dan masih nampak keperibadian Muslim.”

“Fathi tidak letak diri Fathi sebagai penyanyi nasyid semata-mata. Fathi lebih terbuka dengan lagu-lagu yang memberi manfaat, ada mesej dan berunsurkan agama.”

“Dulu nyanyi dengan suara kepit, sebab tak ada ilmu” – Fathi

Ditanya mengenai sambutan peminat, Fathi teruja dengan maklum balas peminat yang positif terhadap single pertama beliau.

“Alhamdulillah, respon peminat sangat positif. Fathi pun rasa sangat bersyukur dan Fathi pun sebenarnya tak sangka suara Fathi begitu. Dulu masa sekolah, kita nyanyi dengan suara kepit. Bila orang kata sedap, kita ok je la. Tapi bila sudah masuk studio, Fathi belajar untuk nyanyi dengan suara lepas. Sampaikan bila kawan dengar, mereka tanya, ini suara kau ke? Macam lain je. Fathi baru sahaja explore teknik menyanyi dengan suara lepas. Baru lagi.”

“Waktu ayah bagi lagu ni, Fathi ada buat research. Macam mana teknik lontaran vokal yang betul. Dalam studio pun, Abg Wan Saleh pun ada bantu guide. Dia kata jangan nyanyi macam tu. Cuba lepas. So, disitu Fathi dapat tahu cara Fathi nyanyi dahulu (kepit) salah.”

Faizal Hjjaz Percaya Kepada Fathi, Tidak Terlalu Kawal Hala Tuju Muzik Fathi

“Dari segi imej, ayah tak control pun. Asalkan imej terjaga. Dalam masa yang sama, Fathi pun ada PR yang pernah jaga Inteam, UNIC dan Mestica. Jadi PR ini yang banyak tegur Fathi. Bagi pantang larang, ini boleh, ini tak boleh.”

“Lagipun, buat masa ini Fathi tidak berada di bawah label mana-mana. Fathi selesa bergerak secara sendiri. Jadi, Fathi bebas tentukan hala tuju dengan bimbingan ayah dan PR tersebut.”

“Secara peribadi, Fathi sangat berpuas hati dengan lagu Kembalilah. Pertama, Fathi dapat tonjolkan sisi suara Fathi yang lain berbanding sebelum ini. Ia memberi impak dan kepuasan buat Fathi sendiri. Berdasarkan pengalaman merakam lagu ni, Fathi rasa banyak lagi yang perlu Fathi belajar dan Fathi seronok nak explore lagi tentang vokal dan muzik.”

Single Kedua – “Material sudah ada”

Ditanya mengenai perancangan seterusnya pada tahun ini, Fathi menjelaskan beliau sudah ada banyak perancangan yang telah disusun dan akan dibuat mengikut kesesuaian masa.

“Fathi sedang jalani latihan industri (intern). Jadi, dari segi masa itu Fathi cuba sesuaikan agar balance. Kita fokus single pertama ini dan Fathi ada plan untuk buat cover version lagu-lagu popular. Single kedua ni, material sudah ada. Tinggal nak masuk studio sahaja untuk rakaman vokal. Mungkin lepas raya atau kita tengok plan macam mana.”

“Dari segi komposer dan penulis lirik, ada lagu daripada ayah, ada juga lagu-lagu dari komposer lain. Mereka ada bagi lagu. Cuma, untuk single kedua ni, tak pasti lagu mana satu yang akan dipilih.”

“Fathi tak memilih. Kalau boleh, semua jenis lagu Fathi nak cuba. Lagu berbahasa Arab ke, Inggeris ke, lagu Melayu, asalkan ada unsur ketuhanan disitu.”

Hijjaz Junior?

“Fathi tak pernah menolak. Mungkin kalau ada rezeki, Hijjaz Junior akan buat comeback ke. Kita tak tahu. Fathi tengok anak-anak Hijjaz yang lain semua ada minat dan bakat dalam menyanyi. Jadi mungkin nanti kita boleh cuba fikir cara nak naikkan semula sama ada dengan nama Hijjaz Junior atau nama lain yang bersesuaian. Itu antara idea yang pernah difikirkan untuk akan datang. Sama ada mereka sudi terima lamaran atau tidak, kita tunggu dan lihat. Apa pun, karier Fathi sebagai artis solo masih diteruskan. Kalau ada rezeki berkumpulan, kita berkumpulan.”

“Fathi memang ada impian dan berharap untuk berduet dengan mana-mana artis sama ada artis nasyid atau artis pop. Asalkan agu-lagu yang bermesej dan ketuhanan. Fathi terbuka.”

“Cuma, kalau boleh pilih, antara impian Fathi adalah untuk berduet dengan artis-artis Hijjaz Records dulu. UNIC, Inteam, antara keutamaan. Artis lain, macam Faizal Tahir, Hafiz Hamidun dan beberapa artis pop yang lain. Tak boleh nak sebut satu nama sebab sangat ramai yang Fathi kagumi.”

Iklan
Komen

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Berita

Selepas Menyanyi, Kini Inteam Berlakon Dalam Drama Pendek Raya! Penampilan Istimewa Anita Baharom dan Naufal Azrin.

Diterbitkan

pada

Inteam Raya 2024 - Asam Pedas Mak. Sumber: Inteam Digital

Bakat dan keupayaan mereka dalam bidang nyanyian sudah tidak dapat disangkal lagi. Kali ini, kumpulan nasyid tersohor; Inteam mencabar diri untuk tampil berlakon dalam satu drama pendek raya terbitan Inteam Digital.

Drama pendek raya berjudul Asam Pedas Mak ini menampilkan Inteam (Hazamin, Syahril, Rahim dan Hisyam), pelakon Anita Baharom, Naufal Azrin, Syafwan Abdul Rahman, Rasyid Amir dan HN Dzulkifly.

Semua anggota kumpulan Inteam mempunyai peranan yang tersendiri dalam drama pendek tersebut; Rahim sebagai penyampai radio, Hazamin sebagai pemandu van, Syahril sebagai peniaga kedai runcit manakala Hisyam sebagai penunggang motorsikal.

Seperti video pendek yang pernah dihasilkan sebelum ini, Rahim mengungguli apabila berjaya menjiwai dan menghidupkan watak yang dipegang, dengan baik sekali. Hazamin, Syahril dan Hisyam juga tidak kurang hebatnya. Masing-masing tidak kekok membawa watak masing-masing.

Pujian harus diberikan kepada pelakon Anita Baharom dan Naufal Azrin selaku watak utama dalam drama pendek raya ini. Selaku pelakon professional, lakonan Anita dalam drama pendek ini sangat mengagumkan. Reaksi muka, bahasa tubuh dan lontaran dialog watak ibu disampaikan dengan sempurna oleh Anita. Begitu juga Naufal yang berjaya menjiwai wataknya sebagai anak dalam drama ini.

Dari segi penceritaan, jalan cerita drama pendek ini mudah difahami dan tidak terlalu kompleks. Cuma, di penghujung drama pendek ini, seakan tergantung. Mungkinkah akan ada sambungannya nanti? Biar Inteam yang menjawabnya.

Drama pendek Raya Inteam Digital ini juga turut memainkan dua buah lagu terbitan Inteam Digital; Rabiatul Adawiyah 2024 nyanyian Inteam dan Khai Bahar dan lagu Kepulangan Yang Dinanti yang dinyanyikan semula oleh Inteam dan dimuatkan dalam album Cahaya Lebaran.

Menariknya, drama pendek ini turut diselitkan Hadis Nabi dan nasihat-nasihat kepada para penonton.

Ada beberapa adegan yang mencuit hati penonton. Antaranya babak yang melibatkan Hazamin Inteam dan Naufal Azrin di dalam van, babak Rahim mengendalikan segmen radio dan babak Syafwan yang menggunakan bahasa Melayu dengan loghat Cina.

Drama pendek raya ini boleh ditonton di saluran Youtube rasmi Inteam Digital.

Continue Reading

Berita

“Bersedia untuk video tanpa kontroversi, tanpa babak panas…” – Hafiz Hamidun ‘Usik’ Siapa?

Diterbitkan

pada

Hafiz Hamidun. Sumber: Facebook Hafiz Hamidun

Penyanyi versatil, Hafiz Hamidun memuat naik satu video acah dan beberapa gambar acah di aplikasi Instagram milik beliau pada hari ini. Menerusi video dan gambar tersebut, Hafiz mengumumkan pelancaran lagu baharu hasil duet beliau dengan legenda Halim Yazid berjudul Zikir Dikir.

Dalam pengumuman tersebut, Hafiz memaklumkan lagu Zikir Dikir akan mula berada di semua platform penstriman muzik digital bermula Jumaat ini, 5 April 2024.

Video muzik rasmi Zikir Dikir pula akan turut dilancarkan pada hari yang sama, pada jam 5 petang.

Lagu Zikir Dikir ini merupakan lagu nasyid pertama yang disuntik elemen dikir barat yang dilancarkan secara komersial. Zikir Dikir ini dilihat satu kolaborasi yang cukup unik menggabungkan artis yang popular dengan Zikir Terapi; Hafiz Hamidun dan legenda dikir barat; Halim Yazid.

Kemunculan lagu ini merupakan sebahagian kerjasama awal Hafiz Hamidun dan Halim Yazid yang bakal berkongsi pentas di Konsert Zikir Dikir yang akan berlangsung pada 3 Mei 2024 di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu.

Pastinya kemunculan lagu Zikir Dikir ini amat dinantikan oleh para pendengar khususnya peminat nasyid dan peminat dikir barat dari pantai timur.

Tangkap layar gambar acah dari Instagram Story Hafiz Hamidun

Dalam pada itu, video dan gambar acah yang dimuatnaik Hafiz Hamidun menarik perhatian ramai apabila Hafiz meletakkan sari kata (caption) berikut pada video dan gambar acah tersebut:-

“Bersedia untuk video tanpa kontroversi?”

“Tanpa adegan, babak dan tarian panas”

“Yang ada cumalah karya ikhlas. Tak minta lebih.”

Ada yang mengatakan sari kata tersebut merupakan satu ‘usikan’ Hafiz Hamidun kepada seseorang. Walau bagaimanapun, kami percaya ia tidak ditujukan kepada sesiapa. Mengenali Hafiz Hamidun, beliau memang terkenal dengan teknik pemasaran yang kreatif dan diluar kotak.

Apa pun, nantikan kemunculan lagu Zikir Dikir pada Jumaat ini, 5 April 2024 di semua platform penstriman muzik digital yang sah.

Continue Reading

Berita

TH Umum Agihan Keuntungan Mampan 3.10% Bagi Tahun Kewangan 2023

Diterbitkan

pada

KUALA LUMPUR, 2 APRIL 2024. Lembaga Tabung Haji (TH) mengumumkan Agihan Keuntungan bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2023 yang mampan pada kadar 3.10 peratus setelah mengambil kira pelunasan zakat sebanyak 2.57 peratus. Agihan Keuntungan 2023 melibatkan jumlah agihan sebanyak RM2.72 bilion yang akan memberi manfaat kepada lebih 9.15 juta pendeposit TH, berbanding agihan sebanyak RM2.65 bilion kepada 8.8 juta pendeposit pada 2022, menjadikan jumlah terkumpul agihan keuntungan sejak penubuhan selama 60 tahun, sebanyak RM42.88 bilion sehingga kini.

Agihan Keuntungan 2023 dibuat setelah penyata kewangan TH tahun 2023 selesai diaudit oleh Jabatan Audit Negara dan telah mengambil kira rosot nilai terutamanya pelaburan legasi pajakan hartanah di Arab Saudi dan pelaburan hartanah di United Kingdom. Agihan keuntungan bagi tahun 2023 juga adalah mematuhi Akta Tabung Haji 1995.

TH yang ditubuhkan bagi mengurus simpanan untuk tujuan haji, turut mengumumkan pelunasan zakat sebanyak RM101 juta kepada semua Majlis Agama Islam negeri-negeri bagi pihak pendeposit untuk tahun 2023. TH berharap pelunasan zakat ini secara langsung atau tidak langsung dapat membantu usaha Kerajaan menoktahkan kemiskinan tegar di seluruh negara. Jumlah terkumpul zakat yang telah dilunaskan bagi pihak pendeposit adalah sebanyak RM1.37 bilion sehingga kini. Jumlah zakat TH diselaraskan kepada Majlis Agama Islam negeri-negeri berdasarkan nisbah baki simpanan pendeposit mengikut negeri.

TH menggunakan kadar 2.57 peratus dalam pengiraan zakat TH bagi mengambil kira perbezaan bilangan hari dalam setahun di antara kalendar Qamari dan kalendar Masihi, sebagaimana saranan oleh Jawatankuasa Penasihat Syariah TH. TH telah menyantuni lebih 560 ribu asnaf di seluruh negara pada tahun 2023 melalui Program Zakat Wakalah di mana TH menjadi wakil kepada Majlis Agama Islam negeri negeri untuk mengedarkan sendiri sebahagian daripada dana zakat tersebut kepada asnaf. Secara keseluruhannya, lebih daripada 1.6 juta asnaf telah menerima manfaat dari Program Zakat Wakalah TH.

Pengumuman Agihan Keuntungan dan pelunasan zakat tahun 2023 telah dibuat oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Yang Berhormat Senator Dato’ Setia Dr Haji Mohd Na’im Mokhtar pada sidang media di TH hari ini. Turut hadir sama dalam sidang media ialah Pengerusi TH Tan Sri Abdul Rashid Hussain, Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif, Tuan Syed Hamadah Syed Othman serta Pengarah Eksekutif Kewangan Kumpulan, Mustakim Mohamad.

“Ini adalah tahun ketiga ekonomi negara melalui proses pemulihan semenjak pandemik Covid-19. TH telah dapat mengekalkan kadar agihan yang sama seperti tiga tahun sebelum ini, walaupun terkesan dengan rosot nilai beberapa pelaburan legasi,” kata Tan Sri Abdul Rashid Hussain.

“Kadar pulangan yang telah diselesaikan tanggungjawab zakat ini adalah kadaryang baik. Sebagai dana simpanan yang dijamin Kerajaan, TH berhati-hati dalam mengambil risiko pelaburan demi melindungi wang pendeposit. Justeru itu, Agihan Keuntungan TH 2023 adalah sejajar dengan Alokasi Aset Strategik (SAA) yang bersesuaian dengan tahap toleransi risiko TH dan selari dengan kadar pasaran semasa instrumen Kerajaan dan deposit simpanan 12 bulan perbankan Islam.”

Ekonomi global menunjukkan prestasi yang lebih perlahan pada sepanjang 2023 ekoran kadar faedah yang tinggi di Amerika Syarikat dan Eropah, krisis geopolitik antarabangsa, tekanan terhadap nilai mata wang negara-negara membangun termasuk Ringgit dan kesukaran China merangsang ekonomi. Hal ini turut memberi kesan terhadap prestasi ekonomi domestik.

TH yang mempunyai sekitar 90 peratus pendedahan pelaburan dalam pasaran domestik telah berdepan dengan cabaran-cabaran seperti tekanan terhadap hasil pulangan sukuk serta prestasi pasaran saham dan pasaran hartanah yang lebih sederhana.

SOROTAN PRESTASI 2023

Prestasi TH pada tahun 2023 telah didorong oleh pelaburan patuh Syariah di dalam instrumen pendapatan tetap yang menjana 52 peratus daripada jumlah pendapatan keseluruhan, manakala 24 peratus disumbangkan oleh pelaburan ekuiti. Pulangan daripada pelaburan hartanah dan pasaran wang juga menyumbang 24 peratus kepada jumlah pendapatan keseluruhan.

Menurut Pengarah Urusan Kumpulan dan Ketua Pegawai Eksekutif TH, Tuan Syed Hamadah Syed Othman, sebagai institusi simpanan bagi tujuan menunaikan ibadat haji, TH memberi penekanan kepada pelaburan yang bertanggungjawab dan mengambil pendekatan kepelbagaian portfolio pelaburan yang mensasarkan potensi penjanaan yang berdaya tahan, selamat dan mampan.

“Agihan keuntungan kepada pendeposit dibuat setiap tahun berdasarkan prestasi dan kedudukan kewangan setelah diaudit Jabatan Audit Negara. TH juga sentiasa berusaha bagi menambah baik perkhidmatan dengan melaksanakan pembaharuan bagi menambah nilai untuk manfaat pendeposit,” kata Tuan Syed Hamadah Syed Othman.

Pengiraan Agihan Keuntungan 2023 adalah berdasarkan purata baki simpanan terendah setiap bulan sepanjang tahun, iaitu sebagaimana pengiraan tahuntahun sebelum ini. Para pendeposit boleh menyemak Agihan Keuntungan yang dikreditkan ke akaun masing-masing bermula 12.00 tengah hari ini, Selasa 2 April 2024 menerusi platform THiJARI, kaunter TH, kaunter Bank Islam dan Bank Rakyat dan saluran elektronik bank rakan strategik TH iaitu Bank Islam, Bank Rakyat, Maybank Islamic, CIMB Islamic dan AmBank Islamic.

Sumber: Tabung Haji

Continue Reading

Trending