Connect with us

Khas

“Bila korang nak datang Singgahsana ni?..”

Diterbitkan

pada

“Bila korang nak datang Singgahsana ni? Ni dah nak habis puasa dah ni…”

Saban tahun kami diasak dengan soalan yang sama oleh Abang Lan. Seawal masuk je bulan Ramadhan, beliau hampir setiap masa mengajak kami berbuka di Hotel Singgahsana Petaling Jaya. Sebolehnya beliau mahu pastikan kami warga Munsyeed ke sana setiap tahun.

Siang tadi, kami dikejutkan dengan pemergian seorang yang kami anggap sebagai seorang abang kepada kami warga kerja Munsyeed. Antara orang yang approach kami ketika kami masih mentah lagi dalam dunia media islamik ini. Kami masih ingat, sewaktu kami masih merangkak, beliaulah yang banyak memberikan semangat dan dorongan kepada kami. Terutamanya apabila ada event-event yang melibatkan Rabbani, beliau lah yang akan sentiasa bertanya dan memberikan maklumat yang sepatutnnya.

Pernah satu ketika, ketika semua orang terkejut (dan ada yang marah!) apabila mendengar yang Rabbani ‘ditendang keluar’ daripada Hotel Singgahsana beberapa tahun lalu, beliau dengan segera memperbetulkan salah faham yang berlaku. Walaupun sudah tidak bekerja dengan Hotel Singgahsana, namun setiap kali Ramadhan, dia akan disitu menguruskan Rabbani.

Kami terasa kehilangannya. Alfatihah buat Allahyarham Mazlan Omar

– Munsyeed

Iklan
Komen

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Khas

7 Intipati Utama Ucapan Tun Dr Mahathir Di Perhimpunan Agung PBB Kali Ke-73

Diterbitkan

pada

Ringkas, tajam dan tepat! Begitulah 3 perkataan yang boleh diungkapkan seusai mendengar ucapan YAB Tun Dr Mahathir Mohamad di Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) di New York, Amerika Syarikat.

Apa yang dapat kami simpulkan, terdapat 7 intipati utama ucapan Tun Dr Mahathir

1. Perihal Malaysia Baharu – Semangat Demokrasi, Dasar Dan Pendekatan Kerajaan

Tun Dr Mahathir mengulas mengenai keberanian rakyat Malaysia menukar kerajaan yang telah berkuasa selama 61 tahun secara aman dan tanpa berlaku rusuhan mahupun tumpah darah. Tun Dr Mahathir juga menegaskan mengenai dasar Malaysia baharu yang mengutamakan keadilan, tadbir urus yang baik, integriti dan kedaulatan undang-undang. Malaysia Baharu juga menurut Tun Dr Mahathir akan kekal menjadi rakan kepada semua tanpa dan tidak bermusuh dengan sesiapa serta mengangkat falsafah hormati jiran tetangga. Dengan menghormati negara-negara jiran, Malaysia percaya ianya akan menjadikan Malaysia lebih aman, maju dan makmur.

2. Kegawatan Ekonomi, Sosial dan Politik

Tun Dr Mahathir menegaskan dunia kini mengalami kegawatan ekonomi, sosial dan politik yang parah. Pertembungan kuasa-kuasa besar dalam persaingan ekonomi telah menyebabkan seluruh dunia turut merasai tempiasnya. Selain itu, kebebasan dalam konteks sosial telah membawa kepada terhakisnya konsep perkahwinan dan kekeluargaan, nilai moral, hormat dan sebagainya. Manakala politik mengalami kegawatan yang paling teruk apabila perlakuan keganasan dan peperangan menjadi berleluasa.

3. Ancaman Keganasan Yang Lahir Dari Tindakan Pencerobohan Israel Ke Atas Palestin

Tun Dr Mahathir juga menegaskan bahawa ancaman keganasan tidak ditangani dengan betul apabila dunia gagal mengenalpasti punca asal kepada keganasan tersebut. Menurut Dr Mahathir, keganasan yang timbul pada hari ini adalah berpunca dari tindakan merampas tanah dan wilayah Palestin demi mewujudkan Israel. Segala kekejaman dan penindasan yang dilakukan bertahun-tahun telah cuba dilawan dan ditentang oleh rakyat Palestin dan jiran-jiran yang bersimpati tetapi gagal. Akhirnya, pejuang-pejuang ini memilih jalan yang dipanggil keganasan untuk mendapatkan kembali apa yang telah dirampas dari mereka.

4. Sikap Pilih Kasih Dunia Terhadap Isu Israel -Palestin

Selain itu, Tun Dr Mahathir turut membidas sikap segelintir negara-negara dunia yang bersikap pilih kasih terhadap isu Israel – Palestin. Tun mengkritik sikap membisu negara-negara dunia terhadap tindakan zalim Israel yang berterusan melanggar undang-undang antarabangsa, merampas kapal yang membawa misi kemanusiaan dan pengeboman rakyat Palestin yang tidak berdosa. Menurut Tun, apabila dunia mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel, ia telah membakar perasaan rakyat Palestin dan mendorong kearah keganasan dan peperangan yang tidak berpenghujung. Dengan nada sinis, Tun turut menyelar sesetengah negara anggota yang melihat peperangan sebagai satu cara untuk menyelesaikan konflik antara negara.

5. Peperangan Yang Dimanipulasikan

Tun Dr Mahathir berkata, negara pembuat senjata enggan menggunakan senjata-senjata dan bom nuklear yang telah diciptanya. Sebaliknya, senjata-senjata ini telah dibekalkan kepada negara-negara yang bergolak dan menghadapi peperangan untuk diuji kekuatan senjata-senjata tersebut. Tindakan ini tidak lebih sekadar memanipulasikan peperangan antara negara-negara lain demi kepentingan sendiri. Tun Dr Mahathir menambah, negara pengeluar senjata api mengetahui kesan dan akibat penggunaan senjata dan bom nuklear yang mempunyai radiasi dan mampu memberi kesan negatif kepada negara pengguna. Justeru, negara-negara pengeluar cuba mengekalkan keamanan negara mereka dan dalam masa yang sama membekalkan senjata-senjata ini kepada negara yang terlibat dalam peperangan. Peperangan dimanipulasi dan menjadi keuntungan besar buat negara-negara pengeluar senjata. Malah, Tun Dr Mahathir menyifatkan keuntungan yang diperolehi hasil penjualan senjata ini sebagai keuntungan yang tidak bermaruah kerana ia menjadi punca kepada kematian dan kemusnahan yang dahsyat.

6. Perdagangan Bebas – Keadilan Untuk Negara Kecil & Negara Sedang Membangun

Umum masih mengingati kenyataan Tun Dr Mahathir sewaktu berada di China baru-baru ini mengenai perdagangan bukan sahaja perlu bebas malah ia perlu adil. Di perhimpunan kali ini, Tun Dr Mahathir menekankan sekali lagi betapa pentingnya perdagangan bebas yang adil dilaksanakan dikalangan negara-negara dunia. Perdagangan bebas seharusnya tidak bersifat menekan dan perlu adil terutama terhadap negara-negara kecil dan sedang membangun. Selain itu, Tun Dr Mahathir turut menyatakan kesediaan Malaysia untuk meningkatkan mutu dan kualiti minyak kelapa sawit Malaysia agar setiap titisan minyak sawit keluaran Malaysia akan diperakui mapan menjelang 2020.

7. Retorik Dunia Tanpa Sempadan Yang Tidak Bersifat Inklusif

Di penghujung ucapan, Tun Dr Mahathir membidas sesetengah negara yang giat mempromosi perdagangan bebas dan dunia tanpa sempadan akan tetapi dalam masa yang sama negara-negara inilah yang menyekat pintu sempadannya, menghalang kemasukan produk-produk negara kecil dan mengamalkan nasionalisme yang mementingkan diri sendiri sahaja. Tun juga sempat melontarkan pandangan beliau bahawa PBB selaku badan dunia perlu melalui proses perubahan dimana negara-negara besar dan kaya tidak seharusnya mendakwa mempunyai hak dalam menentukan hala tuju dunia selamanya. Mereka tidak seharusnya memperkudakan moral, melaungkan demokrasi dan perubahan rejim negara lain di dunia sedangkan mereka menafikan demokrasi dalam pertubuhan bangsa bersatu tersebut. Kuasa veto, menurut Dr Mahathir tidak perlu dipegang oleh satu anggota tetap sebaliknya komposisi majlis tersebut perlu dianggotai 2 kuasa besar dan disokong 3 negara bukan anggota tetap Majlis Keselamatan supaya kuasa veto tidak disalahguna demi kepentingan negara-negara tertentu sahaja.

– Munsyeed

Continue Reading

Khas

“Gema Gegar Vaganza berjaya tepis persepsi…” – Presiden MUNSYID Malaysia

Diterbitkan

pada

Malam Kemuncak Gema Gegar Vaganza

  1. Sebagaimana kita semua sedia maklum, malam ini bakal berlangsungnya pentas akhir Gema Gegar Vaganza musim pertama yang disiarkan secara langsung di Astro Oasis dan Maya HD.
  2. MUNSYID Malaysia ingin mengucapkan selamat maju jaya kepada para munsyid yang telah berjaya ke peringkat akhir iaitu Hijjaz , SAUJANA , Mirwana, UNIC, Hafiz Hamidun dan tidak dilupakan saudara Azmi Caliph Buskers.
  3. Sepanjang beberapa minggu berada di pentas GGV, mereka telah berjaya meletakkan penanda aras baru dari sudut persembahan dan pementasan bagi peserta GGV malah GV yang akan datang melalui gabungan elemen nyanyian, lakonan, kostum, koreografi, props dan sebagainya. Pendek kata, selepas ini GGV bukan sekadar pertandingan nyanyian namun ianya turut melibatkan elemen seni persembahan yang pelbagai.
  4. Pihak Astro Oasis juga dilihat telah menyediakan sistem peralatan audio visual dan pencahayaan yang terbaik dengan disokong tenaga kerja profesional sekaligus menunjukkan kesungguhan mereka menjayakan GGV kali ini dan pastinya ia hadir dengan perbelanjaan yang bukan sedikit. Syabas dan terima kasih buat Astro Oasis.
  5. Apa yang kita lihat di pentas GGV telah berjaya menepis persepsi sesetengah pihak yang menganggap nasyid adalah satu cabang hiburan yg tidak menarik, kaku, tidak kreatif, kurang elemen sensasi dan sebagainya. Ternyata dengan “pelaburan” yang secukupnya dalam bentuk tenaga profesional, peralatan, idea dan pastinya wang ringgit maka sesuatu pementasan akan lebih mendatangkan impak kepada penonton.
  6. Malah pentas GGV juga membuktikan bahawa artis nasyid punya kualiti yang setanding malah dalam sudut tertentu lebih baik daripada artis mainstream lain. Cuma sebelum ini mereka jarang diberi peluang untuk beraksi di pentas sebegini.
  7. MUNSYID Malaysia juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada para peminat nasyid tanah air yang tidak jemu-jemu memberi sokongan kepada peserta GGV baik yang hadir ke venue mahupun yang menonton di kaca tv. Anda telah menjadikan GGV trending di media sosial dan mendapat rating yg sangat baik.
  8. Setinggi penghargaan juga diucapkan kepada para penaja khususnya Kopi Pak Belalang dan Serai Mas Herbs Trading di atas kesudian menaja GGV kali ini. Diharap lebih banyak lagi entiti korporat yang tampil memberi sokongan kepada program sebegini.
  9. Akhir kata, MUNSYID Malaysia mendoakan agar semua peserta, krew produksi serta semua yang terlibat dapat melakukan yang terbaik demi memastikan GGV musim pertama ditutup dengan satu episod yang menjadi sebutan dan kenangan manis buat semua.

Sekian, terima kasih.
Muhamad Razin Che Mud
Presiden,
MUNSYID Malaysia

Continue Reading

Khas

5 Lagu Raya Yang Anda Wajib Dengar Sepanjang Aidilfitri

Diterbitkan

pada

5. Selamat Hari Raya – Colour of Voices

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=xfRCPXKByrQ”]

Lagu nyanyian Saloma ini sememangnya menjadi pilihan utama setiap kali menjelang hari raya. Bezanya kali ini ia dibawakan dengan gaya yang lebih hip oleh 6 orang pemuda yang menggelarkan diri mereka sebagai COV (Colour of Voices).

Menggunakan pendekatan acapella stail doo wop, Asnal, Ikhmal, Darwis, Nasrul, Shark dan TuxBonic berjaya menyusun setiap elemen dan lapisan vokal dengan kemas, menjadikan ia sebuah karya yang lebih segar dan harmoni, sesuai dengan citarasa muda-mudi masa kini yang sentiasa inginkan kelainan.

 

4. Simfoni Aidilfitri – Al-Manna

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=AQyk54Og134″]

Walaupun mereka merupakan entiti baru dalam industri hiburan Islam, Al-Manna yang dianggotai oleh Fahimi, Firdaus, Mohd Shahnizam dan Mior Muhammad nyata berjaya memberikan satu persembahan yang matang menerusi lagu raya mereka. Single yang saya maksudkan ini berjudul Simfoni Aidilfitri hasil ciptaan Bazli UNIC.

Jika anda gemarkan single ini, anda pasti akan berpuas hati dengan album sulung mereka berjudul “Selawat Kita Semua” yang baru sahaja menjengah di pasaran.

 

3. Kemenangan Di Hari Raya – Al-Farabi Band

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=ZLF6KpXhUfo”]

Asalkan namanya lagu raya, pendengar seakan sudah mampu menjangka akan kehadiran elemen-elemen irama Malaysia yang agak pekat di dalamnya. Namun berbeza bagi lagu ciptaan ketua kumpulan Al-Farabi Band, Nazri Alias yang setia mengekalkan konsep mereka di dalam single raya berjudul Kemenangan Di Hari Raya.

Sekiranya anda merupakan seorang pendengar yang gemar kepada sesuatu yang berbeza (atau muak dengan lagu raya yang tipikal), lagu ini pasti sesuai dengan citarasa anda. Tapi saya tidak boleh jamin tok wan anda akan suka lagu ini dipasang di kampung atau pun surau jkk.

 

2. Eidun Saeed – Mesut Kuris feat. Maher Zain

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=K0Oz48AL_xM”]

Lagu ini merupakan salah sebuah trek yang terdapat di dalam album terbaru artis naungan Awakening Records (AR), Mesut Kurtis berjudul “Tabassam”. Seakan suatu kemestian bagi setiap artis AR untuk berduet bersama Maher Zain, kali ini mereka sekali lagi bergandingan bersama di dalam album terbaru menerusi trek “Eidun Saeed”.

 

1. Satu Pagi Dihari Raya – Raihan feat. Nowseeheart

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=VADy79aa930″]

Setiap kali nasyid ini menerpa ke gegendang telinga, gambaran suasana kemeriahan sambutan Aidilfitri di desa jelas terpampang di kotak fikiran. Dengan susunan muzik yang ringkas berserta alunan lagu yang mesra, tidak keterlaluan bagi saya sekiranya lagu ini diletakkan pada kedudukan evergreen, setaraf lagu-lagu raya ciptaan Allahyarham Tan Sri P. Ramlee dan Dato M.Nasir.

Andai pendengarnya merupakan rakyat Malaysia yang berada di luar negara, sentuhan ajaib Nazrey Johani dan Farihin Abdul Fattah ini pasti sedikit sebanyak mampu mengubat kerinduan hati terhadap kaum keluarga yang berada di tanahair tercinta.

Anda pula bagaimana? Apakah lagu raya yang menjadi pilihan anda dan seisi keluarga sepanjang Aidilfitri kali ini? Kongsikan tajuk-tajuk lagu raya pilihan anda diruangan komen di bawah.

– Munsyeed Dot Com

Continue Reading

Trending