Connect with us

Berita

Coretan & Kenangan Sepanjang MAKUM 2011

Diterbitkan

pada

Pster Festival Nasyid MAKUM 2011

 

Tanggal 30 Oktober 2011 menjadi saksi Festival Nasyid MAKUM 2011 yang  berlangsung di Dewan Canselor Tun Abdul Razak  Universiti Kebangssan Malaysia. Setelah hampir 2 tahun tidak dilangsungkan,pastinya persiapan rapi telah dibuat oleh setiap kumpulan bagi mendapat tempat yang terbaik dalam festival kali ini.

Pada edisi kali ini, tumpuan pastinya terarah kepada peserta tuan rumah, Firasat Inzar. Namun begitu, saingan daripada kumpulan lain juga tidak terkecuali. Antara yang menjadi tumpuan lensa malam tersebut adalah kumpulan dari Unimas iaitu Da’My yang masih segar dengan kejuaraan di Festival Nasyid Kemerdekaan di UniMAP.

Malah saingan dari kumpulan lain seperti Nahwan Nur dari Universiti Putra Malaysia dan Intracksee dari Universiti Sains Islam Malaysia turut menghangatkan lagi suasana pertandingan pada malam tersebut. Tidak menjadi persoalan sebenarnya kerana keduanya  antara kumpulan yang paling berjaya mengekalkan momentum kejuaraan dalam mana-mana pertandingan yang disertai.

Festival yang berlangsung dua sesi, petang dan malam turut diadili oleh barisan panel hakim yang cukup mantap iaitu Saudara Suffian Amrin Saujana, Saudara Azhan Atan yang merupakan finalis Akademi Nasyid 2009 dan Encik Jam Johari pengarah okestra DBKL selaku ketua juri. Pada malam tersebut, penonton tidak hanya melihat kehebatan penasyid yang bertanding, malah  turut disajikan dengan persembahan istimewa daripada gabungan kumpulan Aish dan Insyirah dan juga penampilan khas  Fitri Haris bersama Mospeda turut menceriakan suasana malam tersebut.

Festival pada kali ini  juga cukup bermakna apabila bakat mereka tidak disia-siakan begitu sahaja. Pihak penganjur pertandingan mengumumkan bakal menghasilkan sebuah album khas Makum dengan memilih 8 buah lagu terbaik dalam pertandingan ini. Tetap menjadi adat dalam mana-mana pertandingan ada yang menang dan ada yang kalah. Buat kumpulan yang berjaya sekalung tahniah diucapkan dan buat yang tidak berjaya didoakan semoga maju dan sukses dalam lapangan nasyid dan terus  bersemangat untuk berjaya di masa akan datang. InsyaAllah.

Untuk melihat kemeriahan MAKUM 2011 boleh klik pada link ini:

http://www.youtube.com/user/mytintapena?feature=watch

 

Berikut adalah  senarai dan keputusan penuh pertandingan:

Anugerah Kumpulan Berpotensi:

Emas: Universiti Malaysia Sarawak

Perak: Universiti Islam Antarabangsa Malaysia

Gangsa: Universiti Utara Malaysia

 

Anugerah Kumpulan Harapan:

Universiti Malaya

 

Anugerah Busana Terbaik:

Emas: Universiti Kebangsaan Malaysia

Perak: Universiti Pendidikan Sultan Idris

Gangsa: Universiti Putra Malaysia

 

Anugerah Vokal Terbaik:

Emas: Universiti Kebangsaan Malaysia

Perak: Universiti Malaysia Sarawak

Gangsa: Universiti Putra Malaysia

 

Anugerah Lirik Terbaik:

Emas: Universiti Malaya

Perak: Universiti Islam Antarabangsa Malaysia

Gangsa: Universiti Teknologi Malaysia

 

Anugerah Lagu Terbaik:

Emas: Universiti Kebangsaan Malaysia

Perak: Universiti Malaysia Sarawak

Gangsa: Universiti Putra Malaysia

 

Anugerah Persembahan Terbaik:

Emas: Universiti Putra Malaysia

Perak: : Universiti Kebangsaan Malaysia

Gangsa: Universiti Sains Islam Malaysia

 

Keseluruhan Pertandingan:

Juara: Universiti Kebangsaan Malaysia

Naib Juara: Universiti.Putra Malaysia

Ketiga: Universiti Sains Islam Malaysia

 

8 kumpulan yang terpilih dalam album Khas Makum 2011:

Universiti Kebangsaan Malaysia

Universiti.Malaya

Universiti.Putra Malaysia

Universiti Sains Islam Malaysia

Universiti Islam Antarabangsa Malaysia

Universiti Malaysia Sarawak

Universiti Utara Malaysia

Universiti Malaysia Terengganu

Iklan
Komen

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Berita

I’m Not Ready To Let You Go – A Zain Bhikha Single That Speaks To The Heart

Diterbitkan

pada

I'm Not Ready To Let You Go - Zain Bhikha.

Iconic Zain Bhikha who has won the hearts of Muslims throughout the word for three decades of song, story and the Dada and Me children’s series, releases a deeply personal song after many years. “I’m Not Ready To Let You Go” is an emotionally moving tribute to his beloved father Rashid Bhikha, a man who embodied faith, strength, unwavering love for his family, and left his mark on the world for his contribution to medicine and humanity.

Zain’s songs have always been a reflection of his personal life’s journey reflecting his faith, but more so, the meandering nature of being human, and this one is no different. Though the nature of its message speaks to the universal feelings of love and loss that we can all relate to. With hundreds of songs inspiring and motivating hearts towards Allah, “I’m Not Ready To Let You Go” is undoubtedly going to become a comfort and a favourite of Zain Bhikha fans.

“My father passed away a few months ago, he was the anchor that held us all together, the mountain upon which we all stand and the guiding light that showed us the way, I miss him every day,” said Zain Bhikha.

I’m Not Ready To Let You Go is available as a voice-only version. The official video is available on the ZainBhikhaOfficial YouTube channel and the audio, on all major music streaming platforms.

Other Releases

“Voice In Your Head” is a deep reflection of the unwavering love that parents bestow upon their children. It talks of the all-encompassing nature of a parents’ dedication to their children and the way that bond shapes who we are and who we become.

“The Forgiven” (featuring BoonaaM) delves into a powerful Hadith (prophetic narration) about forgiveness and Allah’s mercy. This song artfully tells the story of a man’s journey towards redemption.

“Salvation” (featuring Ashley Belal Chin) takes listeners on a heartfelt exploration of seeking Allah (SWT). The song emphasizes the closeness of Allah’s presence, reminding us that He is always with us.

All three songs are available in both voice-and-drum and voice-only versions on all major music streaming platforms. You can find the official videos* on the ZainBhikhaOfficial YouTube channel.

Continue Reading

Berita

“Deep betul lagu raya terbaru Daqmie dan Mestica ni…”

Diterbitkan

pada

Yang Mulia - Daqmie x Mestica. Sumber: Daqmie

Selain Munif Hjjaz, seorang lagi figura yang aktif menghasilkan karya secara konsisten, tidak lain tidak bukan, penyanyi dan komposer terkenal; Daqmie.

Kali ini, Daqmie bekerjasama dengan Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) Cawangan Datuk Keramat menghasilkan sebuah lagu raya terbaru berjudul Yang Mulia. Lagu ini disampaikan oleh Daqmie dan Mestica.

Pengerusi PERKIM Cawangan Datuk Keramat; Ustaz Mohamad Suhaimi Abdul Aziz yang juga merupakan penulis lirik, berkata lagu tersebut mengisahkan hubungan masyarakat dengan golongan mualaf di negara ini.

“Lagu tersebut dinyanyikan oleh Daqmie dan juga Kumpulan Mestica yang mengisahkan hubungan antara masyarakat dengan golongan mualaf.

“Ia sebagai salah satu usaha dakwah kami agar masyarakat turut sama terlibat dengan usaha yang kami gerakkan ini sekaligus membantu mereka yang memerlukan,” katanya ketika sidang akhbar yang diadakan di sini.

Menurutnya idea penghasilan single ini tercetus hasil perbincangan dengan Daqmie yang juga merupakan komposer bagi lagu tersebut.

“Selaku Duta Mualaf PERKIM Datuk Keramat, Daqmie pernah melontarkan idea agar usaha dakwah PERKIM tidak terlalu terikat dengan kaedah lama namun harus dipelbagai agar sesuai dengan zaman.

“Bermula dari situ maka terlahirlah lagu ini yang turut diterapkan dengan melodi kontemporari bagi menarik minat masyarakat khususnya generasi muda.

“Kami mengharapkan dengan kepakaran dan populariti Daqmie dan kumpulan Mestica dapat menarik minat lebih ramai anak muda dengan kerja dakwah yang aktif di platform digital dan media sosial,” ujarnya pula.

Terdahulu PERKIM Datuk Keramat meraikan golongan mualaf dengan mengadakan Majlis Berbuka Puasa sekaligus melancarkan single raya tersebut.

Sementara itu Daqmie ketika mengulas berkata cabaran utama ketika penghasilan lagu ini ialah kekangan masa sambil berharap single raya ini dapat diterima masyarakat.

“Antara cabaran ketika menghasilkan lagu ini ialah masa yang diberi agak suntuk. Ketika Ustaz (Suhaimi) maklumkan PERKIM mahu terbit lagu raya pada mulanya saya agak terkejut.

“Namun setelah berbincang dengan rakan-rakan kami akhirnya bersetuju menerima cabaran ini, alhamdulliah kerjasama yang diberikan semua pihak akhirnya single ini berjaya direalisasikan.

“Semoga lagu ini dapat diterima semua pihak sekaligus memeriahkan sambutan Aidilfitri pada tahun ini,” katanya pula.

Pemilihan kumpulan Mestica sebagai rakan duet dalam lagu ini dilihat mampu mengubat rindu dikalangan peminat Mestica yang sentiasa menantikan karya baharu dari kumpulan nasyid popular tersebut.

Lagu Yang Mulia telah berada di pasaran dan boleh distrim di semua platform penstriman muzik digital yang sah. Manakala video muzik Yang Mulia boleh ditonton di saluran Youtube Daqmie Channel.

Untuk rekod PERKIM merupakan organisasi yang aktif dengan kerja-kerja dakwah dan kebajikan untuk menyebarluaskan syiar Islam kepada golongan Islam dan belum Islam di negara ini.

Sumber: Daqmie

Continue Reading

Berita

Sah! Malaysia Sambut Hari Raya Aidilfitri Pada Rabu 10 April 2024 Bersamaan 1 Syawal 1445H

Diterbitkan

pada

Masjid Putra, Putrajaya. Sumber: Tourism Malaysia

Umat Islam di Malaysia akan menyambut Hari Raya Aidilfitri pada hari Rabu, 10 April 2024 bersamaan 1 Syawal 1445H.

Pengumuman ini dibuat oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja; Tan Sri Syed Danial bin Syed Ahmad dalam Pengumuman Tarikh Hari Raya yang disiarkan di semua radio dan televisyen tempatan sebentar tadi.

“Bagi menyempurnakan titah perintah Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, setelah diperkenan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja, maka adalah dengan ini saya mengisytiharkan bahawa tarikh Hari Raya Puasa bagi negeri-negeri seluruh Malaysia ditetapkan pada hari Rabu, 10 April 2024,” katanya.

Penetapan tarikh Hari Raya Aidilfitri ini dibuat berdasarkan rukyah dan hisab.

Selamat Hari Raya Aidilfitri diucapkan kepada semua umat Islam. Maaf zahir dan batin.

Continue Reading

Trending