Connect with us

Berita

Dedikasi ‘Teman Sejati’ Zahid Hamidi

Diterbitkan

pada

Presiden UMNO, Datuk Sri Dr Ahmad Zahid Hamidi memilih lagu anthem daripada kumpulan Brothers sebagai lagu penutup perhimpunan agung tahunan parti Melayu terbesar di Malaysia.

Menurut pemerhati yang turut menghadiri perhimpunan tersebut, lagu tersebut dipilih sendiri oleh figura yang kini bergelar Ketua Pembangkang di Parlimen bagi menghargai kesetiaan rakan-rakan yang masih kekal didalam UMNO tatkala mereka diuji dengan kekalahan mengejut pada Pilihan Raya lepas.

“Kami semua tahu yang Dr Ahmad Zahid mempunyai satu karakter yang sangat istimewa. Beliau amat mengasihi rakan-rakannya terutama yang sanggup berjuang bersama-sama diwaktu susah dan senang beliau”Jelas seorang hadirin.

Rata-rata perwakilan yang sebelumnya bersemangat tiba-tiba bertukar hiba malah ramai yang menitiskan air mata tatkala lagu itu dikumandangkan, sebelum majlis itu diakhiri dengan selawat Nabi.

https://www.youtube.com/watch?v=Xp_wgC2B9w8

Iklan
Komen

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Berita

Pandemik Covid-19 Bukan Penghalang Nasyid Terus Ke Persada Antarabangsa

Diterbitkan

pada

Pandemik Covid-19 yang melanda dunia tidak menjadi penghalang kepada kumpulan-kumpulan nasyid dari Malaysia untuk terus mengharumkan nama negara ke peringkat Antarabangsa.

Baru-baru ini kumpulan Raihan, Rabbani dan Inteam telah dijemput mengadakan persembahan di atas talian untuk sebuah acara tahunan yang dianjurkan di Toronto, Kanada iaitu Reviving Islamic Spirit Covention atau ringkasnya RIS.

Azadan dari kumpulan Rabbani yang baru sahaja memenangi kategori Vokal Terbaik dalam Anugerah Nasyid Malaysia 2020 (ANAM 2020) baru-baru ini, ketika ditemuramah berkata “Alhamdulillah, hikmah yang baik dari wabak kali ini ialah kami berpeluang mengadakan persembahan di luar negara secara atas talian tanpa perlu meninggalkan keluarga untuk tempoh perjalanan ke luar negara yang lama dan pastinya memenatkan”

“Walaupun tidak dapat ke Kanada, namun mesej dakwah yang kami cuba bawa melalui lagu-lagu nasyid kami masih tetap dapat disebarkan bukan sahaja kepada penonton di Kanada, bahkan seluruh dunia yang menyertai konvensyen secara maya ini” tambah beliau lagi.

Manakala Hazamin dari kumpulan Inteam pula berkata “Alhamdulillah, Anugerah Kembara yang kami perolehi baru-baru ini dalam ANAM 2020 pasti akan menjadi pembakar semangat kami untuk terus mengikut jejak langkah abang-abang kami dari Raihan, Rabbani, Hijjaz, Brothers untuk terus melebarkan sayap dakwah ke seluruh dunia melalui Nasyid”

“Kami bersyukur kerana kali ini kami diberi kepercayaan oleh penganjur antarabangsa RIS ini untuk kami menguruskan rakaman kandungan dan pengurusan artis bagi segmen persembahan Artis Malaysia di dalam acara berprestij seperti RIS Convention ini” Tambah Hazamin lagi.

Manakala wakil kumpulan Raihan iaitu saudara Che Amran pula ketika ditanya berkenaan jemputan persembahan Antarabangsa secara atas talian ini menjawab “Alhamdulillah, dari pengalaman kami mengembara ke serata dunia menyampaikan Nasyid, kami lihat Nasyid Malaysia sangat diterima di peringkat antarabangsa, dan kali ini kami berpeluang pula meneruskan persembahan luar negara melalui persembahan norma baharu secara atas talian”

“Saya merasakan, inilah masanya yang sangat sesuai untuk pihak kerajaan Malaysia membantu dan menyokong kumpulan-kumpulan Nasyid membawa nama Malaysia dan menjenamakan Nasyid Malaysia di peringkat antarabangsa. Kami berterima kasih kepada Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia serta Jabatan Perdana Menteri bahagian Hal Ehwal Agama yang menyokong penuh ANAM 2020 baru-baru ini” ujar beliau yang baru menerima Anugerah Khalifah iaitu anugerah khas untuk kumpulan Raihan yang menjadi pencetus fenomena nasyid kontemporari di Malaysia.

Persembahan Raihan, Rabbani dan Inteam telah ditayangkan secara langsung melalui laman sesawang RISConvention.com baru-baru ini pada 27 Disember 2020 dan dapat ditonton oleh peserta-peserta konvensyen tersebut yang membayar tiket bernilai 25 dolar dari seluruh dunia.
Mereka telah menyampaikan lagu-lagu antaranya Thank You Allah, Allahu, Ahmad Ya Habibi, Maulana, Qamarun, Salamun Salam, Tola’al Badru dan banyak lagi.

Continue Reading

Berita

Single Terbaru Fitri Haris, Rabithah Angkat Isu Kesihatan Mental

Diterbitkan

pada

Selepas kejayaan meraih kedudukan 3 teratas dalam kategori Artis Nasyid Pilihan di malam Anugerah Nasyid Malaysia 2020 baru-baru ini, kumpulan nasyid Rabithah tidak mahu menuggu lama untuk hadir dengan buah tangan terbaharu menampilkan gandingan hebat bersama juara Gema Gegar Vaganza musim kedua, Fitri Haris.

Tidak seperti karya-karya mereka terdahulu yang banyak mengutarakan isu remaja, Dalil Cinta ciptaan Akmal Mustafa dan penulis lirik muda, Hasif Sazali kali ini memilih isu kesihatan mental yang kian membelenggu masyarakat dunia hari ini.

Menurut Dr. Fitri Haris, Malaysia memperlihatkan trend peningkatan masalah kesihatan mental yang agak membimbangkan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Lebih membimbangkan lagi apabila isu tersebut masih dianggap tabu oleh sebilangan masyarakat di Malaysia.

“Sejak krisis pandemik covid-19 melanda negara, kita boleh lihat semakin ramai golongan belia dan remaja menzahirkan gejala-gejala permasalahan ini di media sosial tanpa mereka sedari.

“Amat menyedihkan bila respon yang mereka terima daripada masyarakat boleh dikatakan amat negatif dan langsung tidak membantu.

“Keadaan ini mendorong saya dan juga Rabithah mengangkat isu ini sebagai tema dalam Dalil Cinta dengan harapan lirik yang kami nyanyikan ini mampu memberikan sedikit sinar harapan buat mereka untuk memulakan tahun baharu 2021.

Tambah bekas anggota UNIC ini lagi, pengalaman beliau menghadapi jatuh bangun dalam industri menjadikan Dalil Cinta suatu karya yang amat dekat di hati.

Mengulas mengenai keputusan pada malam Anugerah Nasyid Malaysia baru-baru ini, wakil kumpulan Rabithah ketika ditemui ternyata berpuas hati dengan kemenangan Inteam dalam kategori Artis Nasyid Pilihan.

“Berjaya ada dalam top 3 pun sudah cukup membanggakan buat kami lebih-lebih lagi bila dapat tahu jarak undian antara kami dan kumpulan Inteam tidak terlalu jauh.

“Pada kami, ini sendiri satu petunjuk bahawa golongan artis nasyid muda dan baharu yang ada dalam industri nasyid mampu untuk berdiri bersama dengan artis-artis nasyid hebat seperti mereka.

https://www.youtube.com/watch?v=a_c1zPMMs2I

Untuk rekod, ini merupakan kolaborasi kedua di antara Rabithah dan juga Fitri Haris selepas kerjasama pertama mereka menerusi lagu ‘Hatiku’ (Ice Cream versi dakwah) nyanyian asal Blackpink dan Selena Gomez berjaya menggemparkan dunia hiburan. Malah gandingan mereka juga telah mendapat liputan pelbagai media tempatan dan antarabangsa sehingga ke hari ini.

Dalil Cinta terbitan Tarbiah Sentap Records sedia diperdengarkan bermula pada 1 Januari 2021 di platform digital termasuk di saluran YouTube rasmi Tarbiah Sentap Official.

Manakala filem pendek ‘PRESENT’ yang merupakan adaptasi daripada Dalil Cinta kini sedia ditonton di laman YouTube Tarbiah Sentap Official.

SHORT FILM PRESENT – https://youtu.be/Z8h0z_xNoLY

Continue Reading

Berita

Gabungan NowSeeHeart dan Saujana Tampilkan Superband AWLA

Diterbitkan

pada

Maulidur Rasul yang lalu menyaksikan dua kumpulan nasyid popular tanah air iaitu NowSeeHeart dan finalis Gema Gegar Vaganza, Saujana sekali lagi bergabung di dalam sebuah projek khas superband mereka. Jika sebelum ini peminat pernah diperlihatkan dengan gabungan ini menerusi album Jalan Sehala, kali ini mereka tampil di bawah satu nama baru yang dikenali sebagai AWLA.

Gabungan dua nama besar industri nasyid tanah air di dalam AWLA yang dianggotai oleh Azahari NowSeeHeart, Idzhar NowSeeHeart, Suffian Saujana, Azalinor Saujana dan Zuhaidi Saujana adalah sebuah kolaborasi untuk merakamkan lagu selawat yang berjudul Salamun Alaika. Penampilan pertama kumpulan AWLA dilihat lebih unik apabila ianya turut menampilkan penglibatan bekas peserta Gegar Vaganza 5 yang juga pelakon popular tanah air iaitu Izzue Islam dan seorang Ahli Dewan Undangan Negeri di kawasan Meru, Selangor iaitu YB Ustaz Mohd. Fakhrulrazi Bin Mohd Mokhtar bersama-sama mengalunkan Salamun Alaika.

Azahari yang bertindak selaku penerbit, komposer dan penulis lirik Salamun Alaika menyifatkan gabungan AWLA dan kerjasama di antara mereka, Izzue dan YB Ustaz Mohd. Fakhrulrazi adalah amat luar biasa. Ini kerana kolaborasi sedemikian merupakan sesuatu yang julung kalinya dilakukan.

“Gabungan ini sebenarnya cuba untuk memberi mesej bahawa sesiapa sahaja tidak kira kerjaya, perlu memperbanyakkan selawat kepada baginda Rasulullah SAW,” kata beliau.


Menjelaskan lagi keunikan kolaborasi yang cuba diketengahkan oleh AWLA, Suffian Amrin mendedahkan latar belakang kerjaya anggota AWLA dan dua artis jemputan mereka yang menjadikan kolaborasi di dalam karya Salamun Alaika ini sesuatu yang istimewa.

“Saya seorang DJ Radio. Azahari adalah seorang guru. Idzhar pula seorang Perunding Latihan dan Motivasi. Azalinor seorang jurutera IT. Zuhaidi seorang usahawan. Izzue seorang pelakon dan Ustaz Fakhrulrazi adalah seorang wakil rakyat,” jelasnya lagi yang turut mengakui bahawa selawat ke atas Nabi Muhammad SAW adalah tanda cinta kita terhadap baginda.

Bagi Azalinor dan Zuhaidi, peluang begini sukar untuk ditolak. Sememangnya gabungan begini amat istimewa dan menjadi kenangan abadi buat mereka. Selama menghabiskan masa bersama di Novarts Studio di Ara Damansara, banyak perkara dikongsikan, terutamanya berkaitan kerjaya masing-masing yang jelas berbeza.

“Kami mungkin berlainan kerjaya, namun minat kami terhadap muzik dan nyanyian tetap sama,” kata mereka.

Salamun Alaika sebenarnya adalah alunan Selawat Ibrahimiah yang diriwayatkan dalam hadis sahih riwayat Imam al-Bukhari dan Imam Muslim di samping disuntik dengan lirik bahasa inggeris yang menjadikannya lebih mudah untuk diterima ramai, tidak kira di dalam negara mahupun di luar negara.

“Kami menggunakan bahasa yang universal untuk lebih mendekati semua” kata Izzue Islam yang selesa menyanyikan selawat tersebut.

Izzue Islam ketika ditanya mengenai kolaborasi ini menjelaskan bahawa beliau sememangnya sudah lama berniat untauk menyanyikan sebuah selawat.

“Saya pernah terfikir untuk mengalunkan selawat ini sejak dulu lagi, tak semena-mena abang Azahari beritahu dia ada lagu selawat dan nak ajak Izzue turut serta. Bila dah mendengar lagu itu Izzue terus setuju dan tak sabar-sabar nak rekod.,” kata Izzue Islam teruja bila diberi peluang.

“Selawat hendaklah senantiasa dialunkan oleh setiap orang yang beriman. Kita sering diingatkan untuk berselawat ke atas Nabi setiap masa dalam firman Allah dan hadis Nabi,” kata Ustaz Fakhrulrazi yang setuju untuk bekerjasama apabila ditawarkan oleh penerbit.

Kami difahamkan lagu Salamun Alaika ini juga akan diterbitkan dalam pelbagai versi bahasa dan akan dikongsikan tidak lama lagi. Keputusan untuk menerbitkan selawat tersebut dalam pelbagai versi bahasa dibuat bagi membolehkan semua orang termasuk masyarakat dunia yang berbilang bangsa ini membawakannya di dalam bahasa masing-masing seperti bahasa hindi, perancis, jerman dan lain-lain. Sudah semestinya pendekatan ini mampu mendekatkan masyarakat dari seluruh pelusuk dunia kepada baginda Nabi SAW.

“Saya sendiri menulis liriknya dalam bahasa ibunda,” kata Idzhar.

Jadi, kami menggalakkan anda semua di luar sana untuk turut sama merakam dan memuat naik di platform media sosial mengalunkan Salamun Alaika versi anda. Jom sama-sama kita berselawat!

Tajuk Lagu: Salamun Alaika
Pencipta Lagu: Azahari NSH
Penulis Lirik: Azahari NSH
Penggubah Muzik: Wan Saleh
Studio Rakaman: Novarts Studio
Penerbit Lagu: Azahari NSH
Terbitan: Novarts Production Sdn Bhd

Continue Reading

Trending