Connect with us

Terkini

Jejak Rasul 2021 Kembali, Menyusuri Perjalanan Dakwah Islam di Tanah Melayu

Diterbitkan

pada

TV3 kembali lagi dengan rancangan dokumentari Islam paling popular, Jejak Rasul. Berkonsepkan Al-Ulama’ Warathatul Anbiya’ (Ulama Pewaris Nabi), Jejak Rasul 2021 bersiaran pada setiap hari Jumaat, Sabtu dan Ahad, jam 6.30 petang bermula 9 April 2021 dengan dihoskan oleh personaliti TV popular, Ahmad Fedtri Yahya.

Tidak seperti tahun-tahun sebelum ini yang mana rakaman dokumentari dibuat di luar negara terutama negara Arab, Jejak Rasul 2021 akan membawakan kesinambungan dakwah Islamiah di Tanah Melayu seawal kurun pertama Hijriah. Terletak di laluan dagang sutera laut yag menghubungkan dunia timur dan barat, pelabuhan-pelabuhan di daerah pesisir Tanah Melayu pada ketika itu dipercayai menjadi pintu masuk kepada alim ulama ke Tanah Melayu.

Krew penerbitan Jejak Rasul 2021. Kredit: Ahmad Fedtri Yahya, Penerbitan Jejak Rasul 2021.
Krew penerbitan Jejak Rasul 2021. Kredit: Ahmad Fedtri Yahya, Penerbitan Jejak Rasul 2021.

Sama ada mereka daripada golongan Sadah, Arabi Hadrami Yemeni, Baghdadi, Parsi, Pasai, Patani, Makassari atau Minangkabawi, mereka adalah alim ulama yang telah merintis laluan dakwah, membina hubungan rapat dengan kesultanan Melayu sekaligus menghubungkan jejak-jejak anbiya’ dan Rasul A.S. ke Tanah Melayu penuh hikmah dengan jayanya, dari abad ke abad bersilih ganti.

Penceritaan Jejak Rasul 2021 akan bersandarkan kepada kajian tiga orang pakar dari Pusat Kajian Bahasa Arab dan Tamadun Islam Fakulti Pengajian Islam Universiti Kebangsaan Malaysia. Tiga orang pakar tersebut adalah Dr Farid Mat Zain, Prof. Madya Dr. Ermy Azziaty Rozali dan Dr Izziah Suryani Arshad yang telah menghasilkan pelbagai kajian ilmiah berkaitan sejarah alim ulama di Malaysia.

Mereka juga antara ahli pasukan Pengkaji FPI UKM yang telah bekerjasama dengan Media Prima menyumbang hasil kajian semasa pembikinan siri Ulama Nusantara tajaan Khazanal Nasional yang ditayangkan di Metro TV Indonesia pada tahun 2016-2017.

Dalam rancangan Jejak Rasul 2021, pihak penerbitan telah mengenalpasti lokasi dan mendapatkan responden tempatan yang berautoriti seperti Mufti dan waris keturunan tokoh ulama silam di lapan buah negeri yang terlibat iaitu Kedah, Perak, Pahang, Terengganu, Kelantan, Negeri Sembilan dan Melaka.

Jejak Rasul 2021. Kredit: Ahmad Fedtri Yahya, Penerbitan Jejak Rasul 2021.
Jejak Rasul 2021. Kredit: Ahmad Fedtri Yahya, Penerbitan Jejak Rasul 2021.

Dalam 3 episod awal pada minggu lepas, Jejak Rasul 2021 menyusuri sejarah kedatangan Islam dan kesinambungan dakwah yang dibawa oleh alim ulama di negeri Kedah Darul Aman, negeri tua yang kaya dengan peninggalan sejarah.

Sinematografi Jejak Rasul 2021 sangat mengagumkan dan memukau seakan kita sedang menonton dokumentari negara luar, walhal rakaman tersebut dibuat di negeri Kedah!

EPISOD 1 PENGENALAN
Adakah wujud kerajaan atau ketamadunan awal di wilayah ini? Apakah buktinya? Bilakah ajaran Islam tiba? Siapakah yang bertanggung jawab menyebarkannya dan bagaimana caranya? Apakah anutan awal masyarakat sebelum kedatangan Islam? Kerajaan manakah yang paling awal menerima Islam di Tanah Melayu dan apakah buktinya? Alim ulama mewarisi amanah anbiya. Peranan alim ulama dan istana faktor utama kejayaan penerimaan dan kesinambungan Islam di Tanah Melayu. Kebijaksanaan mereka serta keberkesanan sistem dakwah memungkinkan penyebaran Islam berlaku secara harmoni sehingga Melayu dan Islam menjadi definisi bangsa. Episod ini membawakan ringkasan pengisahan episod-episod Jejak Rasul 2021.

EPISOD 2 KEDAH 1
Apabila seorang ulama arab berjaya mengislamkan rajanya, bermulalah kesultanan melayu Islam Kedah. Kedah yang berada di pintu masuk Selat Melaka mempunyai faktor-faktor yang menarik kehadiran kapal-kapal asing untuk singgah di pelabuhannya. Kuala Kedah pernah menjadi rebutan kerana kepentingan ekonominya. Episod ini membawakan sejarah kesultanan Kedah semasa era Sultan Muhammad Jiwa Adilin Muazzam Shah II dan hubungan rapatnya dengan alim ulama. Kedah semasa era pemerintahannya menyaksikan keterlibatan alim ulama yang giat. Semasa serangan Siam ulama dan umara sama-sama berjuang mempertahankan Kedah.

EPISOD 3 KEDAH 2
Siapakah alim ulama menyebarkan ajaran Islam di wilayah ini? Apakah buktinya? Episod ini membawakan sejarah hubungan ulama dan umara khususnya pada zaman Sultan Abdul Hamid Halim Shah. Kisah hubungan rapat Sultan Abdul Hamid dengan alim ulama seperti Tok Syeikh Jarum dan Syeikhul Islam Wan Sulaiman Wan Mohamed Siddik. Awal kurun ke 20 lalu menyaksikan hubungan ulama dan umara yang erat di Kedah.

Ketiga-tiga episod Jejak Rasul 2021 yang disiarkan pada minggu lepas di TV3 telah dimuatnaik dan diulangsiar di saluran YouTube TV3Malaysia Official.

Untuk minggu ini pula, 2 episod pertama masih tertumpu di negeri Kedah dimana pihak penerbitan akan membawa penonton ke tapak arkeologi Sungai Batu yang terdapat penemuan baharu yang menunjukkan kewujudan kerajaan awal serta tanda-tanda yang memungkinkan kehadiran pedagang Arab Muslim ke negeri Kedah. Juga petunjuk sejarah yang membuktikan Kedah sebagai wilayah terawal menjalin hubungan dengan dunia luar serta faktor-faktor serangan luar dan penjajahan di negeri Kedah.

Manakala untuk Episod 6, pihak penerbitan Jejak Rasul 2021 akan membawa para penonton menyusuri sejarah Islam di negeri Perak Darul Ridzuan. Bagaimana peranan ahlul bait yang dikatakan memainkan peranan penting dalam pentadbiran, hubungan baik antara ulama dan umara’ serta turut disentuh salasilah kesultanan Perak yang cukup unik.

Jadi jangan lupa untuk saksikan Jejak Rasul 2021 pada minggu ini, Jumaat hingga Ahad, jam 6.30 petang dan ikuti liputan kami mengenai Episod 4, 5 dan 6 pada minggu hadapan. – Munsyeed

Iklan
Komen

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Terkini

Dakwaan Majlis Aqiqah dan Tahnik Tidak Ikut SOP, Ini Jawapan Siti Nurhaliza dan Respon Ustaz Azhar Idrus

Diterbitkan

pada

Rumah sudah siap, pahat pula masih berbunyi. Begitulah peribahasa yang boleh diungkapkan bagi menggambarkan kontroversi yang melanda Penyanyi Nombor Satu Negara, Dato’ Sri Siti Nurhaliza Tarudin berkenaan isu Majlis Tahnik anak keduanya, Muhammad Afwa Bin Khalid. Setelah lebih seminggu majlis itu disempurnakan, tiba-tiba ia menjadi panas apabila segelintir netizen yang kurang senang dan melemparkan tuduhan kononnya majlis tersebut telah melanggar Prosedur Standard Operasi atau SOP yang telah ditetapkan Majlis Keselamatan Negara berkaitan pencegahan penularan COVID-19.

Tidak mudah melatah dengan kritikan dan tuduhan yang tidak berasas, Siti pada hari ini tampil memberi kenyataan bagi menjawab tohmahan yang telah dilemparkan ke atas dirinya dan keluarga.

Berikut adalah kenyataan media yang telah dikeluarkan oleh pihak Dato’ Sri Siti Nurhaliza dan keluarga:-


Assalamualaikum Warahmatullahiwabarakatuh

Berhubung isu yang sedang  tular ketika ini, kami sebagai tuan rumah, Dato Sri Khalid Mohamad Jiwa dan Dato’ Sri Siti Nurhaliza ingin memberi pencerahan mengenai majlis tahnik anak lelaki kami, Muhammad Afwa yang kami anjurkan pada 26 April lalu yang didakwa tidak mengikut prosedur operasi standard (SOP) termasuk berlakunya aktiviti rentas negeri.

Dakwaan ini ditimbulkan apabila kami mengundang seorang pendakwah bebas dari negeri lain sebagai tetamu. Di sini kami ingin memaklumkan tiada sebarang aktiviti rentas negeri berlaku. Sebaliknya individu itu bersetuju untuk hadir kerana kebetulan dia memang berada di Kuala Lumpur pada tarikh majlis itu diadakan.

Memandangkan acara itu dibuat ketika Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB), atur cara majlis dan bilangan tetamu yang hadir mematuhi syarat penganjuran majlis sosial Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) seperti seperti yang tertakluk pada tempoh itu. 

Majlis juga terbahagi kepada 3 sesi dengan bilangan tetamu terhad, dihadiri keluarga terdekat serta kumpulan Mawlid untuk mengambil keberkatan fadhilat sunat mengadakan tahnik dan memberi nama kepada anak pada hari ke-7 mengikut sunnah Rasulullah.

Mengenai acara tahnik sebelah siang yang dihadiri Menteri Agama, Datuk Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri, ia bukanlah majlis khas seperti yang disangka. Sebaliknya beliau hanya singgah untuk menyempurnakan bacaan doa dan tahnik sahaja sebelum terpaksa bergegas pulang untuk urusan lain.

Sebagai rakyat Malaysia yang patuh pada undang-undang dan peka dengan situasi semasa, kami tidak pernah memandang ringan mengenai hal ini dan selagi berada dalam kawalan, kami cuba untuk mematuhinya semampu mungkin.

Penjelasan ini bukanlah untuk mempertahankan diri tetapi bertujuan memberikan pencerahan terhadap beberapa perkara yang boleh menimbulkan kekeliruan dan salah faham terhadap pihak tertentu.

Kesempatan ini juga kami ingin memohon maaf jika apa yang berlaku ini menerbitkan rasa kurang senang kepada mana-mana pihak. Kami memahami, berlapang dada dengan setiap teguran yang diberikan. Kami juga bersedia untuk memberi sepenuh kerjasama kepada pihak berkuasa jika diperlukan.Ini merupakan kenyataan terakhir daripada kami mengenai isu ini dan berharap agar perkara ini dapat diselesaikan dan difahami dengan baik.


Diharapkan, kenyataan media ini menjawab segala persoalan yang telah ditimbulkan oleh pihak-pihak tertentu yang membangkitkan isu ini.

Perkara ini juga turut dijawab oleh Ustaz Azhar Idrus menerusi satu video klip yang tersebar di media sosial pada hari ini:-

Kredit: Twitter @_rezarazali_

Menurut Ustaz Azhar Idrus, beliau telah mengenali Datuk Sri Khalid telah lama dan rumah ibu mertua Ustaz Azhar Idrus berada dikawasan kejiranan yang sama dengan rumah Datuk K. Tambahan, Ustaz Azhar Idrus turut mempunyai undangan kuliah agama di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor sebelum dan selepas tarikh majlis tersebut. Justeru, tidak timbul isu beliau merentas negeri semata-mata untuk hadir ke majlis Tahnik tersebut.

Diharapkan, kepada mereka yang telah terlanjur kata dan membuat dakwaan liar ini dapat bermuhasabah dan beristighfar. Manfaatkan 10 malam terakhir Ramadan ini dengan perbanyakkan ibadah. – Munsyeed.

Continue Reading

Terkini

Halim Sangkal Dakwaan Guna Lagu Devotees Tarik ‘Crowd’ Ke Neurotic Studio

Diterbitkan

pada

Kredit: Halim Ahmad.

Bersempena bulan Ramadan yang sedang kita raikan, penyanyi solo versatil, Abd Halim Ahmad tampil dengan dua buah lagu baharu berjudul Bulan Keampunan dan MengenalMu.

Lagu Bulan Keampunan merupakan sebuah lagu yang dicipta berdasarkan doa yang pernah diajar oleh Nabi Muhammad s.a.w kepada Saidatina Aisyah r.a. Dalam sebuah hadis riwayat Al-Tirmizi, baginda Rasulullah s.a.w pernah ditanya oleh Saidatina Aisyah r.a mengenai doa yang perlu dibaca sekiranya bertemu Malam Lailatul Qadar. Maka, Rasulullah s.a.w telah mengajarkan doa memohon keampunan ini. Rujuk gambar dibawah.

Sumber: Dr Ahmad Sanusi

Menerusi lagu Bulan Keampunan ini, Halim mengajak para pendengar untuk melazimi doa memohon keampunan ini yang sangat digalakkan untuk dibaca sepanjang bulan Ramadan. Lagu ciptaan sepenuhnya oleh Halim ini telah dimuatnaik di saluran YouTube Halim di Neurotic Studio.

Kolaborasi Halim bersama Datuk Dr Ustazah Norhafizah Musa

Lagu kedua, MengenalMu pula baru sahaja dilancarkan di Youtube Neurotic Studio pada 23 April lalu. Istimewanya, lagu MengenalMu ini merupakan ciptaan Datuk Dr Ustazah Norhafizah Musa dan Halim. Manakala lirik oleh Datuk Dr Ustazah Norhafizah.

Ustazah Norhafizah bukanlah nama asing dalam penciptaan lagu dan lirik. Walaupun ustazah terkenal dengan ceramah dan kuliah agama di seluruh Malaysia, Ustazah Norhafizah juga aktif menghasilkan lagu-lagu nasyid untuk dinyanyikan oleh penyanyi nasyid. Pada kali ini, Ustazah Norhafizah berkolaborasi dengan Halim dalam menghasilkan karya ini.

Maklumbalas pendengar terhadap lagu ini amat memberangsangkan. Ramai yang menyukai melodi lagu ini yang mendayu-dayu serta liriknya yang sangat menyentuh hati. Tambahan pula, Halim menyampaikan lagu ini dengan penuh penghayatan menjadikan lagu ini mudah menyentuh hati para peminat yang mendengarnya.

Halim bersama Silver Play Button yang diterima dari YouTube.

Neurotic Studio Terima Silver Play Button dari YouTube

Selain kemunculan dua lagu baharu ini, kami sempat mengucapkan tahniah kepada Halim di atas penerimaan Silver Play Button dari pihak YouTube. Penganugerahan ini merupakan satu pencapaian yang baik buat Halim dan Neurotic Studio.

Mengulas mengenai perkara tersebut, Halim berkata, “Alhamdulillah, saya baru terima Silver Play Button dari YouTube. Ini (Silver Play Button) dianugerahkan kepada mereka yang (berjaya) cecah 100,000 subscribers. Saya dapati subscribers naik sewaktu saya release lagu Lembaran Juzuk Cinta nyanyian saya dan Furqan Fawwaz. Waktu itu, subscribers naik. Macam biasa bila lagu-lagu ni naik, dia bagi impak kepada subscribers. Tetapi ia bergantung kepada genre juga.”

“Sebagai contoh, nasyid. Pendengar nasyid ini, pada saya, dia tidak (terlalu) tegar sangat untuk subscribe channel YouTube berbanding dengan pendengar muzik lain. Jadi kalau dia dengar pun, dia dengar tetapi tidak subscribe. Atau dia dengar dan download kemudian tidak dengar lagi di YouTube. Jadi, tidak menyumbang sangat kepada perkembangan Youtube (untuk kandungan lagu nasyid),” ujar Halim.

“Bila saya beralih arah sikit, memandangkan usia, dulu peminat kita seusia, muda remaja, masing-masing sekarang sudah berkeluarga. So mereka punya passion untuk mendengar muzik itu berkurang sedikit. Lebih kepada mendengar zikir, selawat dan lain-lain. Jadi, saya ambil pendekatan itu untuk ubah haluan saya untuk lebih perbanyakkan content zikir, selawat, bacaan Al-Quran dan lain-lain seiring dengan usia dan permintaan pendengar. Bila saya buat macam itu, subscibers pun bertambah. Alhamdulillah, cecah 100,000 dengan cukup cepat dalam masa setahun.”

Halim Nafi Guna Lagu Devotees Tarik Peminat ke Neurotic Studio

Ketika ditanya mengenai kononnya Halim mempergunakan lagu-lagu Devotees untuk menarik subscribers ke saluran Youtube Neurotic Studio, Halim dengan tenang menafikan dakwaan liar tersebut. Menurut Halim, kedua-dua label Devotees Music Works dan Neurotic Studio tersebut adalah milik beliau dan tidak timbul isu berkenaan perkara tersebut.

“Devotees sekarang masih dibawah label Devotees Music Works (DMW) dan dia tak ada masalah pun (letak di Neurotic Studio) sebab DMW pun (daftar bawah) saya punya nama, saya sebagai owner dan Neurotic Studio pun saya sebagai owner. Jadi tiada apa-apa isu dan kami (Devotees) pun tidak ada sign apa-apa kontrak. So letak mana-mana pun kita punya content tak ada masalah.”

“Untuk channel Neurotic Studio, buat masa ini banyak content saya sebab saya yang mengendalikan seorang. Apa-apa projek ad hoc saya boleh buat terus, saya boleh upload terus tanpa perlu meeting semua. Saya sudah mula masukkan sedikit content Furqan. Tapi Furqan Fawwaz ini sedang dalam kontrak (dengan) Inteam (Records) jadi memang susah nak teruskan projek kedua. InshaAllah bila dia sudah habis kontrak nanti bolehlah banyak sedikit video dia di channel saya.

Rancang Cari Pelapis Nasyid

“Saya juga ada rancang nak ambil budak-budak baru. Kita buat macam Hijjaz buat dulu. Hijjaz dia sudah sampai satu tahap ‘sifu’, dia produce Inteam, Mestica, UNIC, Aeman semua. Jadi saya nak buat macam itu sebab kita tahu kita ni dah tak ada orang minat. Jadi kena sedar diri. Kita kena catch up dengan pendengar baru. Budak muda dia nak dengar artis muda.”

Halim juga turut berkongsi saluran YouTube peribadi beliau iaitu Halim Ahmad yang berbeza dengan Neurotic Studio. Menurut Halim, saluran Halim Ahmad lebih memberi fokus kepada kandungan-kandungan bukan muzik seperti sembang santai, info nasyid dan sebagainya.

“So far dari segi content, Neurotic Studio punya channel memang (fokus) muzik dan semua yang berkaitan muzik, zikir, selawat dan sebagainya. Sebab saya ada juga channel YouTube personal iaitu Halim Ahmad. Hari tu dia agak laju juga (kenaikan subscribers). Sudah boleh monetize, terlibat dengan partnership program. (Saluran) itu saya lebih (fokus kepada) bercerita dan content memang lain. Lebih kepada bercerita, berkongsi pengalaman, cerita pasal nasyid. Segala content selain menyanyi, kita akan letak disitu,” ulas Halim.

Kami di Munsyeed mengucapkan tahniah kepada Halim atas segala pencapaian dan usaha keras beliau selama ini. Semoga terus istiqamah mewarnai industri seni nasyid Malaysia. – Munsyeed

Continue Reading

Terkini

AEYDAN Tekad Sambung Legasi Perjuangan Rabbani

Diterbitkan

pada

Dahulunya mereka dikenali sebagai Rabbani Junior. Kini, setelah menjalani proses penjenamaan semula, 5 orang anak muda ini tampil dengan nama baharu – AEYDAN. 

AEYDAN merupakan kumpulan nasyid yang terdiri daripada 5 orang anak muda bernama Izwan Izzudin selaku ketua kumpulan, Ilham Fikri, Fardeen, Arif Haikal dan Alif Ehsan.

Rakam Semula Sebuah Lagu Nadamurni

Bernaung dibawah label Rabbani Productions, AEYDAN menghulurkan salam perkenalan kepada semua penggemar nasyid dengan merakamkan semula lagu Bulan Ramadhan Bulan Berkat nyanyian asal kumpulan Nadamurni. Lagu ini juga pernah dipopularkan oleh kumpulan Hijjaz dengan judul Ramadhan Bulan Berkat. 

Sejak dilancarkan di saluran Youtube Rabbani Productions, video muzik Ramadhan Bulan Berkat nyanyian AEYDAN mendapat maklumbalas yang cukup positif daripada para pendengar. Rata-rata memuji vokal dan penyampaian AEYDAN dalam lagu tersebut. 

Menurut AEYDAN, mereka merakamkan semula lagu ini bersempena kedatangan bulan Ramadan yang penuh berkat. 

Dari Rabbani Junior kepada AEYDAN

Kami sempat menemubual Izwan Izzudin, ketua kumpulan AEYDAN baru-baru ini. Ternyata Izwan begitu professional, tenang dan cepat mesra ketika ditemubual oleh kami. Bercerita mengenai penubuhan kumpulan AEYDAN, Izwan menjelaskan bahawa AEYDAN merupakan transformasi generasi pertama Rabbani Junior yang telah meningkat dewasa. 

“Kami merupakan 5 daripada 9 orang bekas anggota Rabbani Junior yang telah ditubuhkan pada 2010 dimana kami terdiri daripada anak anak kumpulan Rabbani sendiri. Saya anak kepada Azadan Rabbani, Ilham Fikri (anak) Almarhum Ustaz Asri Rabbani, Fardeen (anak) Rithaudeen Rabbani, Arif Haikal pula anak Rahmat Rabbani manakala Alif Ehsan adalah anak Nazrul Rabbani,” jelas Izwan.  

Dari kiri: Fardeen, Alif, Izwan, Ilham dan Haikal.
Dari kiri: Fardeen, Alif, Izwan, Ilham dan Haikal.

“Rabbani junior ditubuhkan ketika Konsert Mahabbah Gaza yang diadakan pada 10.Julai.2010 serentak dengan Hari Ulangtahun yang ke-9 IKIM.FM.”

“Kami tubuhkan kumpulan AEYDAN adalah kerana kami (ingin) membuat ‘rebranding’ nama kumpulan Rabbani Junior, selepas lahirnya generasi pertama untuk Rabbani Junior. Masing masing umur sudah meningkat (dewasa). Itu antara sebab mengapa kami mengubah nama kepada AEYDAN. Walaubagaimanapun, Rabbani Junior masih ada, tapi untuk generasi adik adik kami pada masa akan datang. Sepertimana Nadamurni melahirkan Rabbani, Hijjaz dan juga Raihan,” ujar Izwan.

Mengulas mengenai pemilihan nama AEYDAN, Izwan berkata, “Nama AEYDAN ini terhasil daripada beberapa nama yang kami sudah senaraikan. Jadi kami pilih nama ini kerana sesuai dengan semangat kami. AEYDAN yang bermaksud pemuda yang bersemangat.”

AEYDAN Penyambung Legasi Rabbani

Tambah Izwan, AEYDAN tidak gusar jika dikatakan sebagai bayangan kumpulan Rabbani atau meniru Rabbani. Malah, mereka berbangga untuk menjadi penerus legasi kumpulan Rabbani. 

“Kami akan mengekalkan konsep genre Nasyid kontemporari sepertimana Rabbani sampaikan. Cuma kami akan pelbagaikan, lebih modern dan mengikut trend sekarang. Apa yang pasti penyampaian mesej itu sampai ke hati pendengar.”

“Apa yang kami cuba sampaikan adalah dimana AEYDAN atau anak anak Rabbani ini mampu menggalas tanggungjawab menyambung legasi dan warisan ayahanda kami. Dan dalam masa yang sama, kami mensasarkan kepelbagaian dalam genre dan juga dari sudut penyampaian persembahan mengikut trend semasa. Kami anak anak Rabbani, dan kami AEYDAN – The new Future of Rabbani Legacy. Amin insyaAllah.”

“Kami berharap agar lagu Ramadhan Bulan Berkat ini sampai ke hati para pendengar, mesej yang kita cuba sampaikan mengenai kemuliaan bulan Ramadhan.”

“Insya Allah, hari raya nanti akan keluar satu lagi lagu yang berjudul Suara Takbir. Lagu yang dipopularkan seniman tanahair iaitu (Tan Sri) P. Ramlee. Rabbani juga pernah tampil (menyanyikan) lagu ini,” kata Izwan.

Untuk menghubungi AEYDAN, anda boleh menghantar email ke: [email protected]. Bagi urusan persembahan dan media, boleh hubungi Izwan di 019 707 6441. Boleh ikuti perkembangan terkini AEYDAN di Instagram: @aeydanofficial_

Continue Reading

Trending