Kolum
0 comments

Konsert Rock Di Muktamar: Satu Teguran Buat PAS

by on November 27, 2013
 

Konsert Rock Di Muktamar: Satu Teguran Buat PAS.

Oleh: Mohd Shaiful Roseman
Mohd Shaiful Roseman

Mohd Shaiful Roseman

Terpanggil untuk mengulas mengenai konsert ala ‘heavy metal’ sempena Muktamar PAS kali ke-59 yang baru berakhir di Stadium Melawati baru-baru ini. Sudah ramai yang bercakap pasal hal ini samada pihak penganjur (yang pastinya akan berhujah untuk menjustifikasi tindakan membenarkan persembahan seperti itu) mahupun pihak luar. Hasil daripada pembacaan di banyak laman sesawang dan juga respon kumpulan-kumpulan whatsapp lebih banyak respon menolak daripada menerima.

Saya terlibat dalam persembahan pentas sempena Muktamar PAS sebanyak 2 kali. Kali pertama adalah sewaktu PAS buat pertama kali bersikap terbuka dan membenarkan persembahan di muktamarnya pada tahun 2003 di Taman Melewar. Saya bersama kumpulan nasyid Al-Maasar, Amrain dan Xifu Nasir ketika itu. Lumrahnya bila benda pertama kali diperkenalkan, ada juga suara-suara bantahan didengari ketika itu, terutama dari golongan veteran PAS dan juga ulama (yang jumud?). Bayangkan walau persembahan kami adalah persembahan nasyid (dengan satu lagu ‘Alhamdulillah’ berentak rap) masih tetap tidak dapat memenuhi kehendak semua orang dalam satu masa.

Kali keduanya adalah pada tahun 2009 semasa muktamar pertama kali berlangsung di Stadium Melawati Shah Alam. Saya ketika itu bersama dengan kumpulan Nusantara (Kumpulan Nusantara popular ketika ini kerana sering muncul dalam rancangan ‘Nasi Lemak Kopi O’ di TV9). Genre dan lagu yang dipersembahkan adalah lagu Melayu Nusantara (lagu-lagu M.Nasir dan Ramli Sarip), dan juga beberapa lagu-lagu Arab kontemporari dan Inggeris. Persembahan kami diselang-seli dengan forum dan juga deklamasi sajak melibatkan beberapa pimpinan tertinggi PAS. Untuk kali ini, dapat dilihat kematangan PAS dalam menerima konsep hiburan santai seperti ini. Orang lama dan ulamak sudah terbuka. Boleh dianggap genre dan persembahan adalah bersesuaian dengan demografi audien. Tiada dengungan komen-komen negatif ketika ini.

Dua persamaan persembahan kami ialah kedua-duanya dibuat di atas pentas utama muktamar, bukan di tapak karnival yang pastinya tekanan kami sebagai penghibur lebih tinggi. Jangkaan kami ialah yang melihat persembahan kami bukan calang-calang orang dan dalam waktu yang sama turut menarik anak muda dekat dengan PAS hasil keterbukaan PAS memperkenalkan hiburan santai tetapi terkawal seperti ini.

Apa yang tidak kenanya dengan persembahan ‘heavy’ sempena muktamar baru-baru ini? Saya mengenali beberapa ahli jawatankuasa yang bertanggungjawab mengelola persembahan sempena muktamar ini. Mereka ini juga terlibat dengan majlis-majlis kelolaan kerajaan negeri seperti SPIES bersama masyarakat yang menonjolkan artis-artis hijrah diketengahkan kepada masyarakat. Peringkat awalnya mereka ini juga agak berhati-hati dengan kesesuaian agar tidak ‘ke laut’ sangat, takut-takut menjadi fitnah kepada PAS. Saya jangkakan ini yang diterapkan semasa muktamar tapi keterbukaan tampak macam tak ambil kira had demografi pengunjung. Adakah mereka pilih genre heavy-metal kerana orang muda suka genre ini atau mereka cuba paksa orang lain juga kena suka dengan persembahan sebegini? Benar, kita akui yang meminati PAS sekarang terdiri daripada pelbagai latarbelakang tetapi adakah wajar bagi PAS untuk memberi fokus untuk menarik sokongan belia keras dengan mengabaikan belia skema, belia masjid, belia graduan, belia seni dan juga kelompok berkeluarga yang lain?

Kalau sebelum ini di kebanyakkan program SPIES misalnya, wajarlah artis hijrah digunakan kerana mereka mampu menjadi ‘crowd-puller’. Bagaimana pula pemilihan ‘artis’ kali ini dilakukan? Adakah ‘wow factor’ yang cuba ditonjolkan kali ini bukan bergantung pada artisnya tetapi pada genrenya? Saya menyatakan demikian kerana mereka yang membuat persembahan itu bukanlah mereka yang popular. Kenapa saya bangkitkan soal populariti? Ini kerana beberapa pimpinan PAS amatlah jarang ingin memanggil artis-artis nasyid tanahair dalam program-program mereka mutakhir ini atas alasan artis nasyid sudah tidak popular lagi. Kalau itu dijadikan ukuran, industri nasyid di Malaysia misalnya tidak ketandusan dengan kepelbagaian genre. Kumpulan Al Farabi Band sebagai contoh, berkonsepkan rock progressive, tetapi mereka memakai serban dan lagu-lagu bercorak dakwah dan perjuangan, kalau itu yang hendak diketengahkan. Belum lagi saya namakan beberapa lagi artis-artis nasyid tanahair yang boleh dimanfaatkan tetapi nampak seperti diketepikan. Kenapa tidak PAS sepatutnya kekal dengan jatidiri mengenengahkan hiburan baru Islam dengan sedikit resepi kepelbagaian?

Adakah kita menganjurkan persembahan untuk memberi kesan mencorak pemikiran masyarakat, atau ikut corak pemikiran masyarakat untuk ketengahkan konsep persembahan?

Seharusnya sebagai satu jemaah Islam, perkara asas yang perlu dikekalkan adalah jatidiri Islam sama ada dalam berkomunikasi, berpolitik, mahupun berhibur. Tetapi perlu juga ada fleksibiliti mengikut kesesuaian tempat, masa dan orang. Ucapan tahniah kepada DACS kerana banyak usaha yang dilakukan untuk menarik golongan muda untuk bersama dalam gerakan Islam. Walaubagaimanapun teguran ini adalah untuk memberikan pandangan sisi yang lain yang diharapkan boleh ditertimbangkan dalam penganjuran majlis konsert dan persembahan pada masa yang akan datang. Memang tiada masalah untuk PAS membentuk satu ‘engagement’ dengan sesiapa pun. Dalam isu ini, artis dan genre hendaklah bersesuaian dengan majoriti pengunjung. Perlu kebijaksanaan membaca suasana demografi – buat program bersama masyarakat umum di kampung-kampung dan majlis muktamar parti. Jika tidak akan menyebabkan senjata makan tuan. Gua ikut enta, bukan ana ikut lu!

—————————————————————

*Mohd Shaiful Roseman merupakan ahli kumpulan nasyid Amrain. Selain bergiat aktif dalam kumpulan Amrain, beliau juga turut menganggotai kumpulan Nusantara dan Malaysian Arab Orchestra (MAO).

Ini merupakan pandangan peribadi penulis dan tidak semestinya menggambarkan pendirian tim editorial Munsyeed Dot Com.

APA KATA ANDA?

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...
Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response