Connect with us

Coretan Along Safa

Nasyid sampai bila?

Diterbitkan

pada

Nasyid sampai bila?
Nasyid sampai bila?

Nasyid sampai bila?

Jika mahu dikira bermula semasa Nasyid naik mendadak pada tahun 1996 sehingga tahun 2010 ini, usia industri nasyid adalah 14 tahun. 14 tahun merupakan satu usia yang menampakkan kematangan nasyid mengharungi asam garam di dalam dunia seni. Tidak lama lagi kita akan masuk ke tahun 2011. Maka nasyid akan menjejak usianya ke 15 tahun. Jika diimbas selama 15 tahun ini, tentu banyak sekali suka duka para penasyid mengharungi dunia seni yang penuh pancarobanya. Ada yang indah, yang manis, yang pahit dan sebagainya. Semuanya sudah tentu masih segar di ingatan para penasyid di Malaysia. Mengharungi pelayaran yang penuh dugaan dan cabaran.

Ova Production. Foto ihsan: Syukbah.blogspot.com

Ova Production. Foto ihsan: Syukbah.blogspot.com

Di dalam tempoh masa ini juga, macam macam berlaku di dalam nasyid. Banyak perubahan yang berlaku dari pelbagai aspek. Perubahan perubahan ini sudah tentu kehendak takdir, dan ada pula disebabkan isu isu ‘dalam’ yang menyebabkan ianya berubah.

Saya meletakkan garis permulaan nasyid di Malaysia ini pada zaman permulaan Revolusi Raihan. Walaupun sebelum itu nasyid sememangnya sudah wujud, tetapi lebih mudah untuk saya letakkan permulaan di situ.

Selepas kemunculan Raihan, kumpulan kumpulan nasyid lain tertubuh bagaikan cendawan. Mengikuti tindakan Raihan antara lain adalah seperti Hijjaz, Rabbani dan Brothers. Untuk rekod, Raihan, Hijjaz dan Rabbani adalah daripada rumpun yang sama iaitu syarikat rakaman OVA Production manakala Brothers pula dari rumpun yang lain. Revolusi Raihan turut membantu Brothers ‘naik’ bersama gelombang itu dan popular Raihan turut tempias padanya.

Di zaman itu, nasyid mencapai zaman kegemilangannya. Tertubuh pelbagai lagi kumpulan nasyid dan syarikat-syarikat rakaman juga berlumba-lumba menerbitkan album nasyid. Antara kumpulan nasyid tersebut seperti Mustika, Diwani, Firdaus, Saujana, In-Team dan lain-lain lagi.

Sedangkan laut ada pasang surutnya. Inikan pula nasyid. Setelah nasyid berada di puncak untuk beberapa ketika, nasyid mula menuruni anak-anak tangga kegemilangan.

Seterusnya nasyid berhadapan dengan masalah sendiri. Apabila melihat industri nasyid sudah tidak stabil di zaman kegemilangannya. Muncul cerita-cerita kurang enak dari nasyid. Ada kumpulan yang berpecah. Ada anggota nasyid menarik diri. Menukar nama kumpulan. Berpindah syarikat rakaman. Dan lain-lain lagi.

Saya tuliskan beberapa perkara yang berlaku di dalam kumpulan nasyid sebagai rentetan sejarah kita dalam mengharungi dunia nasyid. Ini termasuk qada’ dan qadar Allah seperti kematian anggota kumpulan nasyid itu sendiri.

raihan2

Raihan: Raihan merupakan tonggak utama tercetusnya fenomena nasyid. Namun Raihan tidak lepas daripada di uji. Raihan mula berpecah apabila salah seorang anggotanya Amran menarik diri. Raihan kehilangan ketua kumpulan mereka Zairey yang meninggal dunia. Amran kemudian menyertai semula Raihan. Nazrey Johani mengejutkan peminat Raihan apabila bertindak keluar dari Raihan atas alasan sendiri. Raihan  mengambil Nordin Jaafar sebagai pengganti Nazrey tetapi hanya bertahan beberapa bulan. Raihan kemudiannya menggantikan Nordin dengan Zulfadli dan mengamalkan konsep ‘tiada vokalis’ dengan menyatakan mereka semua adalah sama rata.

rabbani

Rabbani: Diketuai oleh Asri Ibrahim dan bermula dengan anggota paling ramai (jika dikira selepas revolusi Raihan) iaitu 13 orang. 7 orang penasyid dan 6 orang pemuzik. Satu demi satu anggotanya bertukar. Saya tidak ingat nama ahli awal mereka yang keluar. Yang saya ingat, tempatnya itu diganti dengan Zulkifli. Iaitu dari bahagian pemuzik ke bahagian penyanyi. Kemudian 3 orang pemuzik Rabbani juga bertindak menarik diri. Antaranya adalah Hamzah yang dikenali dengan pengalamannya bermain conga dan alat muzik lain. Tinggallah Rabbani 9 orang. Rabbani menerima tamparan paling hebat apabila kehilangan ketua kumpulan dan juga vokalis utama mereka Asri Rabbani. Kini Rabbani sedang menjenamakan semula Kumpulan mereka dengan mengetengahkan Zulkifli sebagai vokalis baru.

Hijjaz

Hijjaz: Antara kumpulan terawal ditubuhkan selepas Raihan. Diketuai oleh Isman Nadim. Menampilkan Munif Ahmad sebagai vokalis utama. Hijjaz turut tidak terlepas daripada berlakunya perubahan. Hijjaz kehilangan ahli mereka iaitu Soleh Ramli yang meninggal dunia. Tempat Soleh digantikan oleh penasyid muda Ariffin. Mereka kekal dengan perubahan itu sehingga sekarang. Cuma dari segi persembahan, kadangkala mereka berempat menyanyi solo bersama-sama berbeza dahulu yang hanya mengharapkan Munif Ahmad sahaja.

Brothers

Brothers: Saya tidak tahu apa sudah jadi pada kumpulan ini. Saya juga tidak tahu sama ada masih wujud lagi atau tidak. Seingat saya, kali terakhir kemunculan mereka adalah hanya tinggal berdua sahaja. Salah seorangnya Salleh. Pengasas kumpulan ini, Yasin Sulaiman bertindak menarik diri untuk bergerak secara solo. Diikuti oleh ahli ahli lain seperti Akbar Azmi.

Inteam

In-Team: Kumpulan yang dilahirkan oleh Hijjaz ini turut mengalami perubahan yang banyak. Hanya selepas melahirkan 2 album, anggota mereka sudah bertukar. Hisyam Ahmad keluar dari Inteam dan menubuhkan kumpulan baru bernama Dehearty. (rasanya kumpulan Dehearty sudah berkubur sekarang). Tempat Hisyam diganti oleh Rahim Osman. In-team tamat kontrak bersama Hijjaz dan menubuhkan syarikat sendiri. Suhaimi Saad tidak mengikut jejak rakan rakan In-team yang lain apabila kekal bersama Hijjaz dan sempat menerbitkan 1 buah album solo bersama Hijjaz. Dengan menjenamakan semula kumpulan dengan nama Inteam, (tiada sengkang) mereka kini terus kekal bertiga.

Saujana

Saujana: Antara kumpulan yang diminati ramai. Lagu lagu mereka yang mudah diingati seperti Keluarga Bahagia dan Sepohon Kayu menjadi penggalak kepopularan mereka. Mula berpecah apabila masing-masing mula berkerjaya. Khabarnya menjadi doktor dan engineer. Ahli asal yang kekal hingga kini adalah Azalinor dan Suffian Amrin. Juara AF8, Shahir juga pernah menganggotai kumpulan Saujana untuk beberapa ketika.

UNIC

Unic: Anak didik Hijjaz ketiga selepas Aeman dan In-Team. Bertukar-tukar ahli untuk setiap album yang dikeluarkan. Album kedua melihat Afendi keluar dan memasukkan Hafiz Hamidun. Album ketiga menyaksikan penarikan diri Wan Shah dan diganti dengan Fazli. Album keempat pula penarikan diri Hafiz Hamidun. Mereka kekal bertiga untuk album keempat tetapi dalam versi VCD pula, ada anggota baru iaitu Alan dari kump Rast. Album kelima pula menyaksikan penambahan anggota baru iaitu Fakhrul Radhi bekas juara Akademi AlQuran. Dalam album Selawat bersama Inteam baru-baru ini, Unic tampil bertiga apabila Fitri Haris dan Alan turut menarik diri.

 

Firdaus

Firdaus: Kumpulan yang bernaung di Suria Records. Syarikat sama yang turut menerbitkan album Siti Nurhaliza. Album mereka asalnya berkonsep tradisional. Komposer terkenal Pak Ngah yang terkenal dengan lagu tradisional turut pernah menjadi penerbit untuk album mereka. Ahli kumpulan mereka juga silih berganti. Kini mereka lebih selesa dengan irama segar dan kontemporari.

Mirwana

Mirwana: Kumpulan nasyid yang asalnay bergerak secara underground dan kemudian menerbitkan album secara komersial. Salah seorang ahli mereka Faizal Tahir keluar dari kumpulan. Faizal Tahir kemudian menyertai One In A Million dan mendapat Naib Johan. Izzat kemudian bercuti dan diganti dengan Ikram. Naim (far east) kemudian menyertai mereka.

Far East: Juga silih berganti ahlinya. Bekas ahli Far East, Naim, kini menyertai Mirwana. Anas Tahir khabarnya menyertai Firdaus. Manakala Far East menerima ahli baru Nabil Ahmad dan Azwan.

Mustika: Berasal dari kumpulan Nahwan Nur,Kumpulan ini kemudiannya menyertai syarikat Telaga Biru dan menukar nama kepada Saff One.

Diwani: Bernaung di bawah syarikat Ambang Klasik bersama Brothers dan Imad. Diwani kemudian menyertai Rufaqa. Kini dikenali dengan nama Global Ikhwan. Tidak pasti Diwani masih wujud atau tidak kerana kelibat ahli kumpulan mereka dilihat berada di kumpulan lain seperti Anak Soleh dan Pemuda Harapan di bawah jenama Global Ikhwan.

Banyak lagi kumpulan nasyid yang boleh dibicarakan. Apa yang ditulis di atas adalah sebahagian dan dinyatakan secara ringkas. Jika dicerita secara terperinci, tentu panjang berjela cerita mereka.

Melihat rentetan cerita cerita di atas, jelas menampakkan bahawa ‘originality’ setiap kumpulan nasyid itu sudah tidak ada. Masing masing sudah berubah walaupun hanya sedikit sahaja perubahan itu.

15 tahun mengharungi dunia nasyid, pelbagai pancaroba sudah dilalui. Persoalan seterusnya, sampai bila nasyid boleh bertahan lagi?. Akan adakah nasyid yang akan berkubur apabila ahli kumpulan mereka semakin berusia dan mahu beralih ke bidang yang lain. Sejauh mana golongan pelapis mampu menjadi penasyid sejati? Seumpama Asri Ibrahim, Zairey Ahmad dan Soleh Ramli yang bernasyid sepanjang hidupnya sehinggalah nafas yang terakhir.

Iklan
Komen

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Coretan Along Safa

Apakah Punca Hijjaz Tiada Di Anugerah Nasyid IKIMFM 2014?

Diterbitkan

pada

Oleh

“Rumah sudah siap, pahat masih berbunyi”

Majlis Anugerah Nasyid IKIMFM 2014 sudahpun berlalu. Namun, di sebalik selesainya penganjuran anugerah itu, ianya menimbulkan banyak buah mulut dari ramai pihak khususnya peminat nasyid.

Paling menjadi buah mulut adalah isu ketiadaan kumpulan Hijjaz di dalam majlis yang besar seperti itu. Adalah menjadi satu perkara pelik apabila kumpulan Hijjaz yang merupakan antara kumpulan nasyid yang senior di Malaysia tidak hadir ke majlis demikian.

Setakat Hijjaz tidak hadir, tidak mengapa lagi. Perkara ini semakin menjadi tanda tanya apabila semasa slot persembahan penutup yang membawa tema mengenang nasyid otai, artis undangan hanya menyanyikan lagu-lagu Raihan dan Rabbani sahaja sedangkan Hijjaz adalah sezaman dengan 2 kumpulan itu.

 

Anugerah Nasyid IKIMFM

Raihan, Hijjaz dan Rabbani. Tiga lagenda yang banyak menyumbang di dalam industri nasyid tanahair dan antarabangsa.

 

Perkara ini mesti ada sebabnya.

Mungkin ada salah faham atau sesuatu yang perkara yang menyebabkan perkara ini berlaku. Namun, suasana seperti ini sememangnya satu suasana yang tidak sihat kepada industri nasyid tanahair. Dalam usaha IKIM.Fm mahu menaikkan martabat nasyid dengan penganjuran anugerah ini, tetapi ada pula cerita kurang enak yang kedengaran di telinga penggiat dan peminat nasyid tanahair.

Banyak khabar-khabar angin yang didengar namun saya enggan mempercayainya bulat-bulat. Saya berpendapat, mungkin Munsyeed Dot Com harus bertanyakan hal ini kepada kedua-dua belah pihak supaya ia tidak berterusan menjadi fitnah. Sekurang-kurangnya ia menutup lubang-lubang fitnah dan memuaskan hati para peminat yabg tertanya-tanya.

Buanglah yang keruh. Ambillah yang jernih. 

Continue Reading

Coretan Along Safa

Fadzli Fareast Seru Penasyid Kawal Berat Badan

Diterbitkan

pada

Oleh

Jika melihat situasi sekarang, semakin ramai rakyat Malaysia yang mengalami masalah berat badan yang berlebihan. Semua sudah sedia maklum, dengan berat badan yang berlebihan itu akan mendatangkan kesan sampingan yang pelbagai. Penyakit-penyakit akan mula timbul satu persatu kesan daripada berlebihan berat badan.

Menyedari hakikat ini, satu tindakan harus dilakukan kepada individu yang mempunyai berat badan yang berlebihan. Berat badan berlebihan ini bermaksud, berat badan yang yang tidak ideal dan bacaan BMI yang tidak normal.

Fokus seterusnya ditujukan kepada para penasyid kita yang juga tidak kurang mengalami masalah berlebihan berat badan. Tidak mahu menyebut siapa penasyid yang terlibat, tetapi jumlah penasyid yang di dalam kategori ini agak banyak juga jumlahnya. Pembuktian ini dapat dilihat dengan jelas apabila melihat gambar-gambar lama penasyid berkenaan yang kurus dan slim tetapi kini sudah sebaliknya.

Bertanya khabar kepada Fadzli Far East berkaitan permasalahan ini mengundang satu perbualan yang menarik untuk diperbincangkan. Fadzli yang diajukan persoalan berkaitan masalah berat badan ini turut menyokong saranan agar para penasyid yang berkaitan mengambil langkah yang sepatutnya bagi menurunkan berat badan.

Menurut Fadzli yang kini sedang di dalam proses diet dengan penurunan sebanyak 4kg setakat ini, masalah berat badan berlebihan sememangnya satu keadaan yang bukan boleh dipandang ringan. Berpunca dari berat badan yang berlebihan akan menyebabkan mudah mendapat penyakit seperti darah tinggi, gout, sesak nafas dan sebagainya.

Selain berdiet, Fadzli juga menjadikan aktiviti bersukan sebagai rutinnya bagi memastikan proses penurunan berat badan lebih efektif dan melaluinya dapat menterjemahkan cara hidup yang lebih sihat. Selain itu, beliau juga tidak mengamalkan makan makanan yang manis.

Fadzli yang menjadikan Ustaz Hasrizal Abdul Jamil sebagai contoh tauladan baginya untuk menurunkan berat badan juga menyeru kepada para penasyid dan seluruh rakyat Malaysia agar dapat sama-sama berdiet bagi mendapatkan berat badan yang ideal. Terdapat banyak kaedah bagi kita untuk mahu menurunkan berat badan. Pilihlah apa jua cara asalkan matlamat kita tercapai dan baik untuk kesihatan.

Tidak dinafikan, ikon yang dikenali ramai, Ustaz Hasrizal sememangnya menampakkan perubahan yang ketara. Beliau selaku seorang yang mempunyai masalah berat badan berlebihan sebelum ini telah membuktikan bahawa, menurunkan berat badan adalah tidak mustahil asalkan adanya kemahuan dan kesedaran betapa pentingkan menjaga kesihatan.

Selain itu, artis-artis tanahair juga ramai yang mengikuti proses diet bagi mendapatkan berat badan yang lebih baik.

Oleh itu, seruan menurunkan berat badan ini merupakan satu tindakan yang baik bagi mengajak kita semua mengamalkan cara hidup yang sihat melalui cara pemakanan dalam kehidupan seharian.

Continue Reading

Coretan Along Safa

Laman Web Nasyid Suram

Diterbitkan

pada

Oleh

Satu tika dulu, ketika demam internet melanda Malaysia, masing-masing sibuk ‘meneroka’nya. Internet merupakan satu pendekatan dan perkara baru di dalam kehidupan di Malaysia.

Di awal tahun 2000, kebanyakan rakyat Malaysia mula mendekati dengan rapat media  internet ini. Mendaftar email baru, melayari laman web dengan penuh rasa keterujaan.

Di ketika itulah, ramai yang membina laman web sendiri bagi mewakili syarikat, persatuan, kumpulan mahupun laman web peribadi.

Nasyid juga mengambil kesempatan ini dengan membina laman web dan laman komuniti sendiri mewakili kumpulan mereka.

Website Rabbani pada tahun 2003

Website Rabbani pada tahun 2003

Kumpulan Hijjaz merupakan antara kumpulan nasyid terawal yang menggunakan medium internet ini sebagai perantara antara mereka bersama peminat dan pelanggan. Dengan menggunakan jenama ‘SahabatHijjaz’ sebagai kelab peminat maya mereka, usaha itu dilihat amat berjaya sehingga mewujudkan fenomena ‘empayar hijjaz’ di seluruh Malaysia.

Dengan berbekalkan laman web utama iaitu (www.hijjaz.com.my) dan juga laman web komuniti (www.sahabathijjaz.com), kumpulan Hijjaz dilihat telah mendominasi ruang internet jika mahu dibandingkan dengan kumpulan nasyid lain.

Dalam masa yang sama, laman web kumpulan nasyid yang lain tumbuh bak cendawan. Masing-masing sibuk membina laman web kumpulan masing-masing walaupun ada yang hanya menggunakan blog percuma seperti blogspot, wordpress dan blogdrive.

 

Kumpulan-kumpulan nasyid lain yang turut membina laman web adalah seperti:

1. Rabbani : http://www.rabbani.com.my

2. Hijjaz: http://www.hijjaz.com.my kini www.hijjazrecord.com

3. Raihan: http://www.raihan.com.my

4. Inteam: http://www.inteam.com.my

5. Mestica http://www.mestica.org

6. UNIC http://www.unic.com.my kini www.unic.my

7. Wildan http://wildan.nasyeed.com

8. Dehearty http://www.dehearty.com

9. Devotees http://www.devotees.com.my

10. FarEast http://www.fareastnasyeed.com

11. Saujana http://www.saujana.net.my

12. Mawaddah http://www.mawaddah.com.my

13. Amar http://www.amar.com.my

14. SaffOne http://saffone.tripod.com/

15. Mirwana http://www.mirwana.com.my / www.mirwana.net

16. Firdaus http://www.firdaus.net

 

webinteam

website Inteam tahun 2002

Banyak lagi laman web nasyid ‘satu tika dulu’ yang tumbuh bak cendawan yang tidak dapat disenaraikan. Pada waktu itu, boleh dikatakan setiap kumpulan nasyid ‘wajib’ ada laman web sendiri. Tiada laman web dilihat agak ketinggalan zaman.

Namun, pada hari ini, dapat dilihat peranan laman web yang satu tika dulu dipuji-puji kini semakin dipandang sepi. Kebanyakan kumpulan nasyid sudah tidak mengendahkan lagi laman web mereka.

Perkara ini dapat dilihat dengan jelas. Jika lihat senarai laman web di atas, yang hanya boleh beroperasi hanyalah sebahagian sahaja. Ada yang sudah tamat tempoh, malah kumpulan nasyid itu sendiri mungkin sudah tidak wujud.

Menyedihkan juga, melihat kumpulan nasyid itu yang namanya masih lagi diterima pendengar seluruh Malaysia, tetapi laman webnya tidak dikemas kini. Hampir keseluruhannya. Perkara ini seharusnya tidak berlaku kerana melalui laman web itulah ‘imej’ dan ‘persepsi’ akan wujud.

Melihat saban hari laman-laman web kumpulan nasyid ini, sentiasa sama sahaja. Tidak berubah. Malah ada laman web yang masih menyiarkan iklan program anjurannya yang telah berlalu setahun yang lepas. Ada juga laman web kumpulan nasyid yang masih menyiarkan gambar ahli kumpulannya yang telah tiada. Juga terdapat laman web kumpulan nasyid terkenal yang memaparkan info terkini aktiviti kumpulan adalah untuk tahun 2010!

Perkara ini seharusnya diambil berat oleh kumpulan-kumpulan nasyid bagi menampakkan kesungguhan penasyid di dalam memperjuangkan nasyid di pentas masyarakat. Dengan adanya laman web yang berkualiti, berinformasi, di samping mesej yang baik, ianya merupakan satu simbol nasyid ini serius dan menampilkan imej yang baik serta matang.

Di dalam banyak-banyak laman web penasyid ini, laman web kumpulan UNIC dilihat lebih unik, menarik dan mempunyai informasi yang baik kepada sesiapa yang melayarinya. Usaha dan kesungguhan yang ditunjukkan ini diharap mampu dikekalkan di samping informasi yang dikemas kini serta dapat memberi peransang kepada kumpulan nasyid lain untuk turut sama menaik taraf laman web masing-masing.

Continue Reading

Trending