Connect with us

Aktiviti Amal

Rabbani Duta Misi Hospital For Gaza

Diterbitkan

pada

Rabbani di majlis sidang media Makan Malam Amal H4G

Kita sering mendengar dan melihat penderitaan yang dihadapi oleh rakyat Palestin akibat kekejaman tentera zionis yang tidak henti-henti memberi tekanan dan menzalimi rakyat Palestin. Lebih teruk, wilayah Gaza yang dikuasai oleh Hamas menjadi sasaran utama kezaliman dan kerakusan tentera zionis laknatullah dalam memerangi Palestin.

Atas rasa tanggungjawab sesama Islam, Rabbani, selaku kumpulan nasyid paling popular di Malaysia ingin mengajak semua umat Islam di Malaysia untuk bersama dengan mereka dalam misi membangunkan sebuah hospital khas di wilayah Gaza, Palestin. Rabbani telah bekerjasama dengan MAPIM (Majlis Perundingan Islam Malaysia) dan mendapat restu dari bahagian kesihatan OIC, akan membuka tabung khas untuk mengumpul dana bagi pembinaan hospital di Gaza.

Selaku Duta Hospital For Gaza (H4G), Rabbani akan memainkan peranan memberi kesedaran dan mengajak umat Islam di Malaysia untuk sama-sama mengumpul dana bagi tujuan pembinaan hospital yang dijangka akan disiapkan pada tahun 2017.

Mengulas mengenai perkara ini, Rabbani menganggap usaha ini sebagai satu peluang untuk Rabbani berkhidmat dan menyumbang untuk kesejahteraan saudara seIslam di Gaza, Palestin.

“Alhamdulillah, selaku kumpulan nasyid yang berdakwah melalui cabang seni, kami bersyukur dengan peluang yang diberikan kepada kami untuk menyumbangkan kudrat dan apa yang termampu untuk Gaza. Ia adalah peluang terbaik untuk kita semua meraih pahala dan kasih sayang daripada ALLAH SWT.” jelas Azadan Rabbani.

Tambah beliau lagi, “Rabbani akan mengadakan beberapa siri jelajah di beberapa tempat terpilih di seluruh Malaysia untuk menggerakkan usaha ini. Dana yang diperolehi nanti bakal digunakan untuk membangunkan hospital, menyediakan kelengkapan di hospital dan menanggung segala kos operasinya kelak. Kami juga maklum akan kemungkinan hospital ini dibom oleh pihak zionis. Namun, kewujudan sebuah hospital di Gaza merupakan satu keperluan penting untuk penduduk Gaza.”

ajlis Makan Malam Amal Hospital For Gaza (H4G)

Selain dari siri jelajah, Rabbani juga akan mengadakan sebuah Majlis Makan Malam Amal H4G pada 26 Januari 2012. Majlis makan malam amal ini akan menampilkan 2 ikon utama industri muzik Malaysia, kumpulan Rabbani dan Datuk Sharifah Aini. Ia akan diuruskan sepenuhnya oleh Rabbani Production (M) Sdn Bhd dengan kerjasama beberapa pihak yang akan diumumkan dari masa ke semasa.

Kutipan jualan tiket majlis makan malam amal ini nanti akan disumbangkan kepada Tabung H4G. Untuk sebarang maklumat, sila hubungi Rabbani Production di 03 6272 1225.

-Munsyeed{Dot}Com

Iklan
Komen

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aktiviti Amal

The Muhibbain, Daqmie Dan Kengkawan Bantu Muslim Bangladesh

Diterbitkan

pada

Bangladesh merupakan sebuah negara yang tidak pernah lekang dari sebarang kirisis kemanusiaan. Daripada pertembungan ideologi politik sehingga kepada krisis bencana alam, rakyat Bangladesh menjadi mangsa yang sentiasa tersepit dalam setiap situasi yang berlaku. Menurut perangkaan Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu, sebanyak 31.5% daripada 156 juta penduduk Bangladesh berada di bawah paras kemiskinan manakala 21% berada pada tahap kemiskinan yang teruk. Keadaan ini mendorong kepada peningkatan jumlah kanak-kanak yang terpaksa keluar berkerja bagi menampung kehidupan keluarga mereka.

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=aWy_ZlUojns”]

Melihat kepada keadaan ini, sebuah komuniti kebajikan, Kengkawanproject, tampil kehadapan bersama Islamic Relief Malaysia bagi membantu membela nasib masyarakat di sana dengan menganjurkan sebuah konsert amal yang dinamakan sebagai “Konsert Amal Mata Hati”. Konsert yang menggabungkan ramai artis-artis hebat ini dijadualkan akan berlangsung pada 28 Mac 2015 bertempat di Auditorium Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur.

Menurut wakil pihak penganjur, Norhana Osman Haron, konsert yang merupakan inisiatif bersama Islamic Relief Malaysia dan Kengkawanproject ini adalah salah satu usaha yang dijalankan bagi mengutip dana untuk Misi Bantuan Kemanusiaan di Bangladesh kelolaan NGO terbabit. Tambah beliau lagi, sebahagian daripada dana yang dikumpulkan akan digunakan untuk menampung kos pembedahan katarak dan pemulihan mata bagi 3000 pesakit yang telah dikenalpasti melalui Islamic Relief Bangladesh.

Antara artis yang akan memeriahkan pentas Konsert Amal Mata Hati ialah The Muhibbain dan Andy Flop Poppy, Dakmie, Caliph Buskers, Usop Kopratasa dan Ali ex-XPDC. Turut bersama pada konsert terbabit ialah artis dan komposer, Art Fazil (Rilek Brader) yang diterbangkan khas ke Malaysia dari Singapura untuk bersama barisan artis yang lain di Konsert Amal Mata Hati.

Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan tiket, hubungi talian 012-3893409 (Anna) atau 013-3995192 (Azila).

Jangan lupa untuk Like Facebook Islamic Relief Malaysia dan Kengkawanproject untuk mendapatkan maklumat terkini misi bantuan kemanusiaan Bangladesh dan konsert amal yang dianjurkan.

– Munsyeed

Continue Reading

Aktiviti Amal

Wakaf Al-Qur’an Fund Raising Charity Dinner 2014

Diterbitkan

pada

The inaugural WAKAF AL-QUR’AN FUND RAISING CHARITY DINNER 2014 would be held soon in Kuala Lumpur. The event is jointly organized by Restu Foundation and Malaysian Chinese Muslim Association (MACMA) Malaysia. The gala dinner is scheduled to take place on 1st November 2014 at the TM Convention Centre, Jalan Pantai Baharu, Kuala Lumpur. This event is managed by My Events International, Malaysia. A media briefing held on Monday earlier this week was jointly chaired by Datuk Abdul Latiff Mirasa, Chairman Restu Foundation and Prof Dr Hj Taufiq Yap Yun Hin, Deputy President MACMA Malaysia.

The Wakaf Al-Qur’an Fund Raising Gala Dinner is definitely a unique, multi stakeholder congregation of leaders from various industries, varying from the private and business to government and notable public figures. Being it held for the 1st time in Malaysia, the event would further connect people and values. Most importantly, the event would highlight the uniqueness of the Al-Qur’an, illuminate the Holy Scripture teachings, while fulfilling to the localized translation needs of various global Muslim communities. The organizers intend to distribute 100,000 pieces of the Holy Al-Qur’an to various countries from the proceeds raised from the Gala Dinner table sales.

Wakaf al-qur'an

During the event, the joint organizers intend to as well recognize the contribution and effort of its members and community players at large in the promotion, propagation and development of the Holy Al-Qur’an, retrospectively to enhance the deeper understanding of the teachings of the sacred Holy Scripture amongst Muslims and the general public. In respect, the organizers intend to recognize some outstanding leaders through the inaugural Restu Foundation Qur’anic Awards, scheduled on the same night of the Fund Raising Gala Dinner.

The congregation of Muslims and non-Muslims alike, soon in the month of November 2014, would certainly be focused towards uniting humankind and communities worldwide through the wisdom proven and successful leadership styles of the prophets, propagating moderation, respect and encourage Global Unity and Peace at all times.

An exclusive invite has been sent to YAB Prime Minister of Malaysia to grace the occasion as the guest of honor. More updates in weeks ahead on his final confirmation and attendance status.

All contributions for Wakaf Al-Qur’an Fund Raising Gala Dinner are tax exempted under Income Tax Act 1967 sub section 44(6) with reference: LHDN01/35/42/51/179-6.5846. Validity period is from 01/01/2010 to 31/12/2014. Federal Government Gazette No: 20329 dated 26th July 2011.

To learn more of the WAKAF AL QUR’AN FUND RAISING CHARITY DINNER 2014, please log on to www.restu-art.com

Continue Reading

Aktiviti Amal

Dato Siti & Rabbani Jayakan Hi-Tea Gaza

Diterbitkan

pada

Poster Majlis Hi-Tea Rebuild Gaza For A Nation.

Poster Majlis Hi-Tea Rebuild Gaza For A Nation.

Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dengan kerjasama OIC dan Rabbani Production (M) Sdn Bhd akan menganjurkan Majlis Hi-Tea Rebuild Gaza For A Nation di Hotel De Palma, Ampang, 29 Jun ini.

Dalam kenyataan media yang dibekalkan kepada para pengamal media, pihak MAPIM menjelaskan majlis Hi-Tea ini dianjurkan sebagai usaha berterusan MAPIM untuk memupuk tanggungjawab dikalangan rakyat Malaysia agar bersama-sama membantu GAZA menerusi kempen Rebuild Gaza For A Nation yang digerakkan oleh MAPIM secara besar-besaran awal tahun ini.

Wakil MAPIM, Setiausaha Agung, En. Abdullah bin Hj. Ismail memberi ucapan

Wakil MAPIM, Setiausaha Agung, En. Abdullah bin Hj. Ismail memberi ucapan

Menurut Setiausaha MAPIM, Encik Abdullah Bin Hj Ismail, pada majlis kali ini, MAPIM bertuah kerana dapat bekerjasama dengan pihak OIC, Rabbani Production dan pengurusan Hotel De Palma sendiri dalam penganjuran Majlis Hi Tea Rebuild Gaza. Tidak ketinggalan, kesudian penyanyi No 1 Malaysia, Dato Siti Nurhaliza untuk turut sama menjayakan majlis hi-tea pada hujung bulan ini.

“Pada kali ini kami ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada Dato’ Siti Nurhaliza dan Rabbani kerana sudi bersama kami dalam acara ini. Kami harapkan nama besar ini dapat mengajak banyak pihak untuk memberi sokongan kepada usaha dan kempen Rebuild Gaza For A Nation ini.” ucap Encik Abdullah sewaktu majlis sidang media yang berlangsung di Hotel De Palma.

Sesi bergambar seusai majlis sidang media di Hotel De Palma.

Sesi bergambar seusai majlis sidang media di Hotel De Palma.

Tambah beliau, para penyumbang dijemput untuk menyertai majlis hi-tea ini dan menyumbang ke arah usaha membangunkan semula Gaza yang teruk dibedil Israel dalam beberapa siri serangan sejak beberapa tahun lalu.

“Mereka dialu-alukan memberi sumbangan melalui pelbagai bentuk samada buah fikiran, material, masa dan tenaga. Para penyumbang boleh membeli meja jamuan petang dengan harga RM1,500, RM2,500 dan RM5,000. Pendapatan dari jualan meja ini akan dimasukkan ke tabung Rebuild Gaza For A Nation (Pembangunan Semula Gaza). Walaupun sekadar jamuan petang yang kami hidangkan namun harapan kami sumbangan ini diberikan atas dasar rasa kesedaran untuk bersama dalam usaha ini.” jelas Encik Abdullah.

Pihak MAPIM memakaikan mafla Palestin kepada Dato Siti Nurhaliza.

Pihak MAPIM memakaikan mafla Palestin kepada Dato Siti Nurhaliza.

Hadir sama di majlis sidang media tersebut, Dato Siti Nurhaliza, Rabbani, selebriti terkenal Nizal Muhammad, wakil MAPIM dan wakil pihak Hotel De Palma. Di majlis tersebut, pihak MAPIM turut mengambil peluang memakaikan mafla Palestin kepada wakilpihak yang terlibat dalam majlis ini sebagai simbolik sokongan dan kerjasama dalam menjayakan majlis hi tea ini.

Perbincangan diantara Dato Siti, Rabbani, wakil MAPIM dan wakil Hotel De Palma.

Perbincangan diantara Dato Siti, Rabbani, wakil MAPIM dan wakil Hotel De Palma.

Kepada mereka yang berkelapangan bolehlah menyertai Majlis Hi-Tea Rebuild Gaza For A Nation yang menampilkan Dato Siti Nurhaliza dan Rabbani sambil menyumbang ke dalam tabung Rebuild Gaza For A Nation yang dilancarkan oleh MAPIM.

– Munsyeed Dot Com

Continue Reading

Trending