Connect with us

Berita

11 Anugerah Jadi Rebutan Di Festival Nasyid MAKUM 2015

Diterbitkan

pada

Universiti Malaysia Pahang dengan kerjasama Kementerian Pelancongan & Kebudayaan dan Majlis Kebudayaan Universiti-Universiti Malaysia bakal menganjurkan Festival Nasyid MAKUM 2015 bertempat di Kompleks Sukan Universiti Malaysia Pahang, Gambang, Pahang Darul Makmur. Festival Nasyid yang diadakan secara dwi tahunan ini dijadualkan akan berlangsung selama empat hari bermula pada 14 sehingga 17 Mei 2015.

Acara festival gilang-gemilang ini bakal menyaksikan pertembungan di antara kumpulan-kumpulan nasyid terhebat dikalangan mahasiswa tempatan mewakili universiti-universiti awam seluruh Malaysia bagi merebut gelaran juara. Sehingga kini, sebanyak 10 buah institusi pengajian tinggi awam telah mengesahkan penyertaan bagi edisi kali ini. Mereka terdiri daripada:-

 • Universiti Malaysia Pahang (UMP)
 • Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA)
 • Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM)
 • Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM)
 • Universiti Malaya (UM)
 • Universiti Sains Islam Malaysia (USIM)
 • Universiti Malaysia Perlis (UniMaP)
 • Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI)
 • Universiti Putra Malaysia (UPM)
 • Universiti Utara Malaysia (UUM)

Berdasarkan emel yang kami terima daripada pihak urusetia, setiap wakil universiti yang terlibat akan membuat cabutan undi terlebih dahulu pada hari pertama festival bagi menentukan giliran persembahan di malam pertandingan yang dijadualkan berlangsung pada malam 15 Mei 2015. Selesai sahaja proses cabutan undi, setiap kumpulan akan menjalani sesi latihan pentas mengikut waktu yang telah diaturkan oleh pihak penganjur.

festival nasyid makum

Dalam penganjuran kali ini, sebanyak 11 kategori anugerah termasuk 3 anugerah utama bakal menjadi rebutan para peserta dari seluruh negara. Berikut adalah senarai anugerah-anugerah yang dipertandingkan:-

 1. Anugerah Emas Festival Nasyid MAKUM 2015 (utama)
 2. Anugerah Perak Festival Nasyid MAKUM 2015 (utama)
 3. Anugerah Gangsa Festival Nasyid MAKUM 2015 (utama)
 4. Anugerah Khas Juri
 5. Anugerah Vokal (Solo) Terbaik
 6. Anugerah Vokal (Berkumpulan) Terbaik
 7. Anugerah Lagu Terbaik
 8. Anugerah Lirik Lagu Terbaik
 9. Anugerah Persembahan Terbaik
 10. Anugerah Busana & Tatarias Terbaik
 11. Anugerah Kumpulan Nasyid Harapan

Selain 3 anugerah utama, antara anugerah yang turut menjadi perhatian ramai ialah anugerah vokal (solo/berkumpulan) terbaik, anugerah persembahan terbaik, dan anugerah lirik/lagu terbaik.

Menurut wakil urusetia festival, Syahierah, 3 orang juri professional telah dilantik bagi mengadili setiap persembahan para peserta yang bakal berentap pada pertandingan kali ini. Mereka yang dipilih merupakan antara finalis Anugerah Nasyid IKIMFM 2014 dan juga penulis prolifik terkenal tanahair.

Tambahnya lagi, majlis penutup dan penyampaian hadiah pada malam berikutnya akan diserikan dengan persembahan artis jemputan, kumpulan Devotees.

Siapakah juri-juri hebat ini?

Mampukah kumpulan nasyid dari Universiti Putra Malaysia mempertahankan kejuaraan mereka?

Semuanya akan terjawab pada malam Festival Nasyid MAKUM 2015 nanti.

Orang ramai dijemput hadir bagi memeriahkan lagi Festival Nasyid MAKUM 2015 pada 15 & 16 Mei jam 8 malam.

Festival Nasyid MAKUM 2013

-Munsyeed

Iklan
6 Komen

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Berita

I’m Not Ready To Let You Go – A Zain Bhikha Single That Speaks To The Heart

Diterbitkan

pada

I'm Not Ready To Let You Go - Zain Bhikha.

Iconic Zain Bhikha who has won the hearts of Muslims throughout the word for three decades of song, story and the Dada and Me children’s series, releases a deeply personal song after many years. “I’m Not Ready To Let You Go” is an emotionally moving tribute to his beloved father Rashid Bhikha, a man who embodied faith, strength, unwavering love for his family, and left his mark on the world for his contribution to medicine and humanity.

Zain’s songs have always been a reflection of his personal life’s journey reflecting his faith, but more so, the meandering nature of being human, and this one is no different. Though the nature of its message speaks to the universal feelings of love and loss that we can all relate to. With hundreds of songs inspiring and motivating hearts towards Allah, “I’m Not Ready To Let You Go” is undoubtedly going to become a comfort and a favourite of Zain Bhikha fans.

“My father passed away a few months ago, he was the anchor that held us all together, the mountain upon which we all stand and the guiding light that showed us the way, I miss him every day,” said Zain Bhikha.

I’m Not Ready To Let You Go is available as a voice-only version. The official video is available on the ZainBhikhaOfficial YouTube channel and the audio, on all major music streaming platforms.

Other Releases

“Voice In Your Head” is a deep reflection of the unwavering love that parents bestow upon their children. It talks of the all-encompassing nature of a parents’ dedication to their children and the way that bond shapes who we are and who we become.

“The Forgiven” (featuring BoonaaM) delves into a powerful Hadith (prophetic narration) about forgiveness and Allah’s mercy. This song artfully tells the story of a man’s journey towards redemption.

“Salvation” (featuring Ashley Belal Chin) takes listeners on a heartfelt exploration of seeking Allah (SWT). The song emphasizes the closeness of Allah’s presence, reminding us that He is always with us.

All three songs are available in both voice-and-drum and voice-only versions on all major music streaming platforms. You can find the official videos* on the ZainBhikhaOfficial YouTube channel.

Continue Reading

Berita

“Deep betul lagu raya terbaru Daqmie dan Mestica ni…”

Diterbitkan

pada

Yang Mulia - Daqmie x Mestica. Sumber: Daqmie

Selain Munif Hjjaz, seorang lagi figura yang aktif menghasilkan karya secara konsisten, tidak lain tidak bukan, penyanyi dan komposer terkenal; Daqmie.

Kali ini, Daqmie bekerjasama dengan Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) Cawangan Datuk Keramat menghasilkan sebuah lagu raya terbaru berjudul Yang Mulia. Lagu ini disampaikan oleh Daqmie dan Mestica.

Pengerusi PERKIM Cawangan Datuk Keramat; Ustaz Mohamad Suhaimi Abdul Aziz yang juga merupakan penulis lirik, berkata lagu tersebut mengisahkan hubungan masyarakat dengan golongan mualaf di negara ini.

“Lagu tersebut dinyanyikan oleh Daqmie dan juga Kumpulan Mestica yang mengisahkan hubungan antara masyarakat dengan golongan mualaf.

“Ia sebagai salah satu usaha dakwah kami agar masyarakat turut sama terlibat dengan usaha yang kami gerakkan ini sekaligus membantu mereka yang memerlukan,” katanya ketika sidang akhbar yang diadakan di sini.

Menurutnya idea penghasilan single ini tercetus hasil perbincangan dengan Daqmie yang juga merupakan komposer bagi lagu tersebut.

“Selaku Duta Mualaf PERKIM Datuk Keramat, Daqmie pernah melontarkan idea agar usaha dakwah PERKIM tidak terlalu terikat dengan kaedah lama namun harus dipelbagai agar sesuai dengan zaman.

“Bermula dari situ maka terlahirlah lagu ini yang turut diterapkan dengan melodi kontemporari bagi menarik minat masyarakat khususnya generasi muda.

“Kami mengharapkan dengan kepakaran dan populariti Daqmie dan kumpulan Mestica dapat menarik minat lebih ramai anak muda dengan kerja dakwah yang aktif di platform digital dan media sosial,” ujarnya pula.

Terdahulu PERKIM Datuk Keramat meraikan golongan mualaf dengan mengadakan Majlis Berbuka Puasa sekaligus melancarkan single raya tersebut.

Sementara itu Daqmie ketika mengulas berkata cabaran utama ketika penghasilan lagu ini ialah kekangan masa sambil berharap single raya ini dapat diterima masyarakat.

“Antara cabaran ketika menghasilkan lagu ini ialah masa yang diberi agak suntuk. Ketika Ustaz (Suhaimi) maklumkan PERKIM mahu terbit lagu raya pada mulanya saya agak terkejut.

“Namun setelah berbincang dengan rakan-rakan kami akhirnya bersetuju menerima cabaran ini, alhamdulliah kerjasama yang diberikan semua pihak akhirnya single ini berjaya direalisasikan.

“Semoga lagu ini dapat diterima semua pihak sekaligus memeriahkan sambutan Aidilfitri pada tahun ini,” katanya pula.

Pemilihan kumpulan Mestica sebagai rakan duet dalam lagu ini dilihat mampu mengubat rindu dikalangan peminat Mestica yang sentiasa menantikan karya baharu dari kumpulan nasyid popular tersebut.

Lagu Yang Mulia telah berada di pasaran dan boleh distrim di semua platform penstriman muzik digital yang sah. Manakala video muzik Yang Mulia boleh ditonton di saluran Youtube Daqmie Channel.

Untuk rekod PERKIM merupakan organisasi yang aktif dengan kerja-kerja dakwah dan kebajikan untuk menyebarluaskan syiar Islam kepada golongan Islam dan belum Islam di negara ini.

Sumber: Daqmie

Continue Reading

Berita

Sah! Malaysia Sambut Hari Raya Aidilfitri Pada Rabu 10 April 2024 Bersamaan 1 Syawal 1445H

Diterbitkan

pada

Masjid Putra, Putrajaya. Sumber: Tourism Malaysia

Umat Islam di Malaysia akan menyambut Hari Raya Aidilfitri pada hari Rabu, 10 April 2024 bersamaan 1 Syawal 1445H.

Pengumuman ini dibuat oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja; Tan Sri Syed Danial bin Syed Ahmad dalam Pengumuman Tarikh Hari Raya yang disiarkan di semua radio dan televisyen tempatan sebentar tadi.

“Bagi menyempurnakan titah perintah Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, setelah diperkenan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja, maka adalah dengan ini saya mengisytiharkan bahawa tarikh Hari Raya Puasa bagi negeri-negeri seluruh Malaysia ditetapkan pada hari Rabu, 10 April 2024,” katanya.

Penetapan tarikh Hari Raya Aidilfitri ini dibuat berdasarkan rukyah dan hisab.

Selamat Hari Raya Aidilfitri diucapkan kepada semua umat Islam. Maaf zahir dan batin.

Continue Reading

Trending