Connect with us

Coretan Along Safa

Asri Ibrahim Perjuangkan Nadamurni

Diterbitkan

pada

Nada Murni adalah Asri Ibrahim?

Jika di dalam hati sudah kita semat dengan sifat perjuangan, sampai bila-bila sifat perjuangan itu akan bertapak di dalam diri. Semakin hari, perjuangan menjadi darah daging dalam seluruh kehidupannya. Alangkah bahagia hati insan ini yang terus berjuang sehinggalah di hujung kehidupannya.

Dibesarkan di dalam keluarga yang sememangnya berdarah perjuangan Islam, Asri Ibrahim membesar dengan dikelilingi kehidupan Islam. Zaman kanak-kanak, zaman remaja yang sudah didedahkan dengan kehidupan beragama memperteguhkan lagi pegangan beliau terhadap perjuangan Islam.

Asri Ibrahim bukanlah seorang yang tinggi kelulusan akademiknya. Tetapi beliau ditinggikan martabat oleh Allah swt melalui hatinya yang tulus ikhlas berjuang dari awal hidup sehingga hari terakhirnya. Itulah bukti janji Allah yang dinyatakan dengan jelas sepertimana di dalam surah Muhammad ayat ke 7

‘jika kamu menolong agamaku, nescaya aku akan menolong kamu dan memperteguhkan kedudukan kamu’

Janji Allah sememangnya pasti. Asri Ibrahim berjuang pada landasannya yang tersendiri. Beliau diberi kedudukannya yang tersendiri.

Asri Ibrahim mula menjinakkan diri pada bidang seni suara apabila di angkat sebagai vokalis utama kumpulan nasyid di bawah pertubuhan Al-Arqam. Al-Arqam pada zaman tersebut merupakan salah satu pertubuhan yang aktif memperjuangkan Islam melalui pelbagai sudut termasuk ekonomi, kepimpinan, perniagaan, pendidikan, dan sebagainya. Seni hiburan merupakan salah satu cabang perjuangan Al-Arqam.

Titik permulaan percubaan cabang seni di dalam perjuangan Al-Arqam mendapat respon yang sangat menggalakkan daripada pendengar yang kebanyakannya terdiri daripada pengikut pertubuhan Al-Arqam ini sendiri. Bayangkan di setiap negeri mempunyai cawangannya tersendiri. Secara tidak lansung, kemunculan satu-satunya cabang hiburan di dalam Al-Arqam mendapat sambutan yang sangat menggalakkan.

Menyedari akan hal itu, Asri Ibrahim bersama rakan-rakannya yang diperingkat awal memperkenalkan hiburan kepada Al-Arqam mendapat idea yang lebih bernas. Hiburan di dalam Al-Arqam harus diketengahkan dengan lebih serius. Organisasi mesti disusun dengan kemas. Dan semuanya dibincangkan agar cabang hiburan Al-Arqam menjadi lebih disegani.

Nada Murni ditubuhkan secara rasmi dengan perasaan yang berbunga-bunga. Semua yang terlibat dengan penubuhan Nada Murni berasa amat teruja untuk berjuang kerana itulah satu-satunya jalan perjuangan Islam yang berteraskan hiburan.

Dengan adanya Nada Murni, kehidupan Al-Arqam dilihat lebih berseri-seri. Tidak kira lapisan umur, semua ahli Al-Arqam hanya dihiburkan oleh Nada Murni.

Kelunakan suara Asri Ibrahim yang boleh dikatakan sebagai nadi Nada Murni tidak boleh dipertikaikan lagi. Kemunculan Asri Ibrahim boleh di anggap anugerah tidak ternilai buat bidang seni hiburan di dalam Al-Arqam.

Nada Murni terus berjuang dengan pelbagai sudut. Menghasilkan pelbagai album. Penghasilan album yang asalnya hanya di gelung simen, secara berperingkat semakin maju dengan wujudkan studio rakaman sendiri. Itulah kemanisannya perjuangan itu apabila semuanya dilalui bersama-sama dari zaman susah hinggalah seterusnya.

Asri Ibrahim seorang yang tidak lokek mendidik ahli kumpulannya. Beberapa orang dilantik sebagai vokalis Nada Murni. Perkara ini bagi menampakkan Nada Murni bersifat kebersamaan. Dalam masa yang sama juga, kumpulan Nada Murni mampu untuk membuat persembahan di beberapa tempat dalam satu masa. Pengurusan Nada Murni semakin kemas dari sehari ke sehari.

Perjuangan Nada Murni melangkaui sempadannya. Bermula hanya persembahan di markas Al-Arqam dan mana-mana majlis Al-Arqam, mereka menerokai dunia yang lebih luas. Kemasukan beberapa orang penting dalam pengurusan Nada Murni menjadi faktor peningkatan yang lebih luas buat Nada Murni. Antaranya seperti kemasukan Farihin Abd Fatah yang dikatakan pemangkin perubahan dakwah Nada Murni.

Nada Murni telah berani membuat persembahan di pentas yang lebih besar seperti di Dataran Merdeka. Tidak terkecuali mereka turut membuat persembahan di pusat-pusat hiburan dan disco. Dengan penampilan pakaian mereka yang berjubah dan berserban, berbekalkan hati yang tulus ikhlas, mereka mampu menjalankan semua undangan persembahan dengan baik.

Perjuangan Nada Murni turut dilakukan melalui penyiaran dan persembahan di media. Memasuki Angkasapuri untuk berkerjasama dengan RTM. Juga bersama-sama TV3 dan juga mana-mana media seperti radio dan akhbar.

Lagu-lagu Nada Murni sering disiarkan di siaran televisyen. Satu kejayaan yang sangat baik. Asri Ibrahim dan rakan-rakannya mula merasai perjuangan mereka menjadi semakin jauh, semakin tinggi, dan semakin menyeronokkan. Setiap ahli kumpulan Nada Murni sangat teruja.

SAAT SAAT KEJUTAN

Bagaikan halilintar menerjah ke bumi, bagaikan dentuman guruh mengejutkan penghuni alam. Asri Ibrahim bersama rakan-rakan Nada Murni sangat tersentak apabila mendengar berita Al-Arqam diperintah dibubarkan oleh Kerajaan Malaysia.

Lidah kelu untuk berkata-kata. Masing-masing diam seribu bahasa. Menunggu arahan dari ketua mereka yang ketika itu menjadi buruan.

Keadaan menjadi tidak tenteram. Lagu-lagu Nada Murni dan The Zikr pada ketika itu menggambarkan perasaan mereka yang berasa ketidaktentuan. The Zikr merupakan kumpulan di bawah syarikat rakaman yang sama.

Akhirnya, Al-Arqam dibubarkan. Mimpi buruk setiap malam bertukar menjadi realiti. Asri Ibrahim agak resah memikirkan halatuju dirinya dan ahli-ahli Nada Murni yang lain.

Mereka terkapai-kapai mencari pegangan. Ashaari Muhammad, pemimpin utama Al-Arqam dan orang kanannya yang lain telah ditahan dan di ISA kan. Asri Ibrahim terus berfikir di dalam kekalutan.

Perbincangan bersama-sama rakan-rakan Nada Murni dibuat. Mereka harus meneruskan perjuangan. Mereka tidak mahu terbubar seperti mana bubarnya pertubuhan mereka Al-Arqam. Asri Ibrahim meluahkan isi hati agar terus mengekalkan Nada Murni tanpa berpecah. Asri Ibrahim mahu terus bersama rakan-rakannya di dalam Nada Murni. Beliau sangat sayangkan Nada Murni. Nada Murnilah yang menyatukan mereka, berkasih sayang, bergelak ketawa. Nada Murni adalah kehidupannya. Linangan air mata sudah tidak tertahan. Hari esok yang masih tidak pasti….

Asri Ibrahim mahu Nada Murni terus kekal sebagai sebuah kumpulan walaupun Al-Arqam sudah tiada lagi. Segala perancangan terpaksa di susun semula. Dalam keadaan sudah tiada siapa yang boleh diharapkan. Tiada lagi abuya, tiada lagi sesiapa.

Apa yang berlaku seterusnya? Mungkin kita tak tahu apa yang sebenarnya terjadi di dalam Arqam, Nada Murni, dan Asri Ibrahim… Nantikanlah episod seterusnya……..

Iklan
Komen

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Coretan Along Safa

Apakah Punca Hijjaz Tiada Di Anugerah Nasyid IKIMFM 2014?

Diterbitkan

pada

Oleh

“Rumah sudah siap, pahat masih berbunyi”

Majlis Anugerah Nasyid IKIMFM 2014 sudahpun berlalu. Namun, di sebalik selesainya penganjuran anugerah itu, ianya menimbulkan banyak buah mulut dari ramai pihak khususnya peminat nasyid.

Paling menjadi buah mulut adalah isu ketiadaan kumpulan Hijjaz di dalam majlis yang besar seperti itu. Adalah menjadi satu perkara pelik apabila kumpulan Hijjaz yang merupakan antara kumpulan nasyid yang senior di Malaysia tidak hadir ke majlis demikian.

Setakat Hijjaz tidak hadir, tidak mengapa lagi. Perkara ini semakin menjadi tanda tanya apabila semasa slot persembahan penutup yang membawa tema mengenang nasyid otai, artis undangan hanya menyanyikan lagu-lagu Raihan dan Rabbani sahaja sedangkan Hijjaz adalah sezaman dengan 2 kumpulan itu.

 

Anugerah Nasyid IKIMFM

Raihan, Hijjaz dan Rabbani. Tiga lagenda yang banyak menyumbang di dalam industri nasyid tanahair dan antarabangsa.

 

Perkara ini mesti ada sebabnya.

Mungkin ada salah faham atau sesuatu yang perkara yang menyebabkan perkara ini berlaku. Namun, suasana seperti ini sememangnya satu suasana yang tidak sihat kepada industri nasyid tanahair. Dalam usaha IKIM.Fm mahu menaikkan martabat nasyid dengan penganjuran anugerah ini, tetapi ada pula cerita kurang enak yang kedengaran di telinga penggiat dan peminat nasyid tanahair.

Banyak khabar-khabar angin yang didengar namun saya enggan mempercayainya bulat-bulat. Saya berpendapat, mungkin Munsyeed Dot Com harus bertanyakan hal ini kepada kedua-dua belah pihak supaya ia tidak berterusan menjadi fitnah. Sekurang-kurangnya ia menutup lubang-lubang fitnah dan memuaskan hati para peminat yabg tertanya-tanya.

Buanglah yang keruh. Ambillah yang jernih. 

Continue Reading

Coretan Along Safa

Fadzli Fareast Seru Penasyid Kawal Berat Badan

Diterbitkan

pada

Oleh

Jika melihat situasi sekarang, semakin ramai rakyat Malaysia yang mengalami masalah berat badan yang berlebihan. Semua sudah sedia maklum, dengan berat badan yang berlebihan itu akan mendatangkan kesan sampingan yang pelbagai. Penyakit-penyakit akan mula timbul satu persatu kesan daripada berlebihan berat badan.

Menyedari hakikat ini, satu tindakan harus dilakukan kepada individu yang mempunyai berat badan yang berlebihan. Berat badan berlebihan ini bermaksud, berat badan yang yang tidak ideal dan bacaan BMI yang tidak normal.

Fokus seterusnya ditujukan kepada para penasyid kita yang juga tidak kurang mengalami masalah berlebihan berat badan. Tidak mahu menyebut siapa penasyid yang terlibat, tetapi jumlah penasyid yang di dalam kategori ini agak banyak juga jumlahnya. Pembuktian ini dapat dilihat dengan jelas apabila melihat gambar-gambar lama penasyid berkenaan yang kurus dan slim tetapi kini sudah sebaliknya.

Bertanya khabar kepada Fadzli Far East berkaitan permasalahan ini mengundang satu perbualan yang menarik untuk diperbincangkan. Fadzli yang diajukan persoalan berkaitan masalah berat badan ini turut menyokong saranan agar para penasyid yang berkaitan mengambil langkah yang sepatutnya bagi menurunkan berat badan.

Menurut Fadzli yang kini sedang di dalam proses diet dengan penurunan sebanyak 4kg setakat ini, masalah berat badan berlebihan sememangnya satu keadaan yang bukan boleh dipandang ringan. Berpunca dari berat badan yang berlebihan akan menyebabkan mudah mendapat penyakit seperti darah tinggi, gout, sesak nafas dan sebagainya.

Selain berdiet, Fadzli juga menjadikan aktiviti bersukan sebagai rutinnya bagi memastikan proses penurunan berat badan lebih efektif dan melaluinya dapat menterjemahkan cara hidup yang lebih sihat. Selain itu, beliau juga tidak mengamalkan makan makanan yang manis.

Fadzli yang menjadikan Ustaz Hasrizal Abdul Jamil sebagai contoh tauladan baginya untuk menurunkan berat badan juga menyeru kepada para penasyid dan seluruh rakyat Malaysia agar dapat sama-sama berdiet bagi mendapatkan berat badan yang ideal. Terdapat banyak kaedah bagi kita untuk mahu menurunkan berat badan. Pilihlah apa jua cara asalkan matlamat kita tercapai dan baik untuk kesihatan.

Tidak dinafikan, ikon yang dikenali ramai, Ustaz Hasrizal sememangnya menampakkan perubahan yang ketara. Beliau selaku seorang yang mempunyai masalah berat badan berlebihan sebelum ini telah membuktikan bahawa, menurunkan berat badan adalah tidak mustahil asalkan adanya kemahuan dan kesedaran betapa pentingkan menjaga kesihatan.

Selain itu, artis-artis tanahair juga ramai yang mengikuti proses diet bagi mendapatkan berat badan yang lebih baik.

Oleh itu, seruan menurunkan berat badan ini merupakan satu tindakan yang baik bagi mengajak kita semua mengamalkan cara hidup yang sihat melalui cara pemakanan dalam kehidupan seharian.

Continue Reading

Coretan Along Safa

Laman Web Nasyid Suram

Diterbitkan

pada

Oleh

Satu tika dulu, ketika demam internet melanda Malaysia, masing-masing sibuk ‘meneroka’nya. Internet merupakan satu pendekatan dan perkara baru di dalam kehidupan di Malaysia.

Di awal tahun 2000, kebanyakan rakyat Malaysia mula mendekati dengan rapat media  internet ini. Mendaftar email baru, melayari laman web dengan penuh rasa keterujaan.

Di ketika itulah, ramai yang membina laman web sendiri bagi mewakili syarikat, persatuan, kumpulan mahupun laman web peribadi.

Nasyid juga mengambil kesempatan ini dengan membina laman web dan laman komuniti sendiri mewakili kumpulan mereka.

Website Rabbani pada tahun 2003

Website Rabbani pada tahun 2003

Kumpulan Hijjaz merupakan antara kumpulan nasyid terawal yang menggunakan medium internet ini sebagai perantara antara mereka bersama peminat dan pelanggan. Dengan menggunakan jenama ‘SahabatHijjaz’ sebagai kelab peminat maya mereka, usaha itu dilihat amat berjaya sehingga mewujudkan fenomena ‘empayar hijjaz’ di seluruh Malaysia.

Dengan berbekalkan laman web utama iaitu (www.hijjaz.com.my) dan juga laman web komuniti (www.sahabathijjaz.com), kumpulan Hijjaz dilihat telah mendominasi ruang internet jika mahu dibandingkan dengan kumpulan nasyid lain.

Dalam masa yang sama, laman web kumpulan nasyid yang lain tumbuh bak cendawan. Masing-masing sibuk membina laman web kumpulan masing-masing walaupun ada yang hanya menggunakan blog percuma seperti blogspot, wordpress dan blogdrive.

 

Kumpulan-kumpulan nasyid lain yang turut membina laman web adalah seperti:

1. Rabbani : http://www.rabbani.com.my

2. Hijjaz: http://www.hijjaz.com.my kini www.hijjazrecord.com

3. Raihan: http://www.raihan.com.my

4. Inteam: http://www.inteam.com.my

5. Mestica http://www.mestica.org

6. UNIC http://www.unic.com.my kini www.unic.my

7. Wildan http://wildan.nasyeed.com

8. Dehearty http://www.dehearty.com

9. Devotees http://www.devotees.com.my

10. FarEast http://www.fareastnasyeed.com

11. Saujana http://www.saujana.net.my

12. Mawaddah http://www.mawaddah.com.my

13. Amar http://www.amar.com.my

14. SaffOne http://saffone.tripod.com/

15. Mirwana http://www.mirwana.com.my / www.mirwana.net

16. Firdaus http://www.firdaus.net

 

webinteam

website Inteam tahun 2002

Banyak lagi laman web nasyid ‘satu tika dulu’ yang tumbuh bak cendawan yang tidak dapat disenaraikan. Pada waktu itu, boleh dikatakan setiap kumpulan nasyid ‘wajib’ ada laman web sendiri. Tiada laman web dilihat agak ketinggalan zaman.

Namun, pada hari ini, dapat dilihat peranan laman web yang satu tika dulu dipuji-puji kini semakin dipandang sepi. Kebanyakan kumpulan nasyid sudah tidak mengendahkan lagi laman web mereka.

Perkara ini dapat dilihat dengan jelas. Jika lihat senarai laman web di atas, yang hanya boleh beroperasi hanyalah sebahagian sahaja. Ada yang sudah tamat tempoh, malah kumpulan nasyid itu sendiri mungkin sudah tidak wujud.

Menyedihkan juga, melihat kumpulan nasyid itu yang namanya masih lagi diterima pendengar seluruh Malaysia, tetapi laman webnya tidak dikemas kini. Hampir keseluruhannya. Perkara ini seharusnya tidak berlaku kerana melalui laman web itulah ‘imej’ dan ‘persepsi’ akan wujud.

Melihat saban hari laman-laman web kumpulan nasyid ini, sentiasa sama sahaja. Tidak berubah. Malah ada laman web yang masih menyiarkan iklan program anjurannya yang telah berlalu setahun yang lepas. Ada juga laman web kumpulan nasyid yang masih menyiarkan gambar ahli kumpulannya yang telah tiada. Juga terdapat laman web kumpulan nasyid terkenal yang memaparkan info terkini aktiviti kumpulan adalah untuk tahun 2010!

Perkara ini seharusnya diambil berat oleh kumpulan-kumpulan nasyid bagi menampakkan kesungguhan penasyid di dalam memperjuangkan nasyid di pentas masyarakat. Dengan adanya laman web yang berkualiti, berinformasi, di samping mesej yang baik, ianya merupakan satu simbol nasyid ini serius dan menampilkan imej yang baik serta matang.

Di dalam banyak-banyak laman web penasyid ini, laman web kumpulan UNIC dilihat lebih unik, menarik dan mempunyai informasi yang baik kepada sesiapa yang melayarinya. Usaha dan kesungguhan yang ditunjukkan ini diharap mampu dikekalkan di samping informasi yang dikemas kini serta dapat memberi peransang kepada kumpulan nasyid lain untuk turut sama menaik taraf laman web masing-masing.

Continue Reading

Trending