Connect with us

Coretan Along Safa

Travelog Nasyid Bahagian 1.

Diterbitkan

pada

PENGENALAN AWAL

Inteam (formerly known as In-Team) ditemubual selepas Konsert Satu Nada di Jakarta, Indonesia.

Masih ingat di kala nasyid meletup suatu masa dulu? Pada tahun 2003, 2004? Wah, sang penasyid tidak menang tangan menguruskan perihal urusan seharian mereka. Bermulalah dari rekord lagu di studio, promosi album, jemputan persembahan, memenangi anugerah hinggalah menjadi tetamu di sana sini.

Panggilan telefon sentiasa tidak putus. Jika bukan kerana jemputan persembahan, barangkali peminat yang mahu bersembang mesra dengan penasyid. Malah, ada penasyid yang terpaksa merahsiakn nombor telefonnya daripada diketahui umum. Alasannya satu: privasi. Tidak mahu diganggu setiap masa lantaran kesibukan di arena nasyid.

Peminat-peminat sentiasa berpusu-pusu apabila terdengar kehadiran artis nasyid membuat persembahan. Umpama yang hadir itu insan yang sangat istimewa, malah apabila terjumpa sekumpulan manusia yang memakai kopiah ‘sebuah kumpulan nasyid’ dirasakan cukup teruja, menyangka ‘artis nasyid kah itu?’

Dimensi baru nasyid semakin tersebar luas apabila menguasai media cyber. Antara artis yang terawal mempelopori dunia cyber adalah artis nasyid. Wujudnya laman web artis nasyid meningkatkan lagi pengaruh dan penguasaan artis nasyid di pentas hiburan tempatan.

Apakah yang menjadi penyebab nasyid hari ini menjadi semakin layu dan suram? Dan mengapa pada hujung 90-an dan awal tahun 2000 itu nasyid meletup di sana sini?

Teori mudah akan mengatakan: Setiap yang bermula pasti akan berakhir. Setiap yang di atas pasti akan ke bawah.

Ya, itu lumrah. Bukan sahaja nasyid, malah genre muzik yang lain juga begitu. Dahulu ada musim dangdut. Riuh sana sini perihal dangdut. Tidak kurang semasa zaman kegemilangan rock. Sangat gemilang! Apa yang melanda nasyid kini lebih kurang sahaja dengan rock yang pernah gemilang satu masa dulu dan kemudiannya merudum.

SEJARAH AWAL

Raihan di awal kemunculan mereka.

Kita lihat semula kondisi nasyid. Nasyid dilihat mula bertapak kuat dan memikat pasaran hiburan tempatan dengan terbubarnya Nada Murni dan munculnya album pasaran terbuka nasyid yang dimulakan Raihan. Pada waktu itu, tidak silap saya berada di Tingkatan 2. Pada waktu itu, zaman CD masih belum popular. Kaset mendominasi. Kereta-kereta yang ada pada waktu itu belum banyak yang mempunyai CD Player. Malah di rumah pun yang ada hanya pemain kaset.

Jasa ‘kaset’ ini sebenarnya sangat besar bagi membantu mengembang luaskan pasaran nasyid. Nasyid yang boleh dikatakan sangat digemari di kalangan pelajar sekolah dan IPT berlumba-lumba membeli kaset nasyid Raihan itu untuk di dengar menggunakan walk man di tempat pengajian mereka. Nasyid menjadi fenomena.

Kumpulan Raihan yang muncul dengan album sulung ‘Puji-Pujian’ itu mendapat sentuhan ‘ajaib’ Farihin Abdul Fatah melalui Zamrud Records yang sebelum ini turut menurunkan jasa besar terhadap pembangunan kumpulan-kumpulan nasyid Arqam khususnya Nadamurni.

Tidak cukup dengan Raihan, bekas-bekas ahli arqam ini menubuhkan pelbagai kumpulan nasyid lain seperti Hijjaz dan Rabbani. Saya ada mendengar cerita bahawa asalnya, Ust Asri Ibrahim (NadaMurni/Rabbani) tidak mahu berpecah dan mahu meneruskan delegasi NadaMurni itu ke arah album komersial. Ini kerana nama NadaMurni itu sendiri sudah dikenali di peringkat pasaran tradisional. Apabila diteruskan apa yang sedia ada, ianya lebih memudahkan.

Ova Production. Foto ihsan: Syukbah.blogspot.com

Ova Production. Foto ihsan: Syukbah.blogspot.com

Mungkin tidak mahu ada kaitan lagi dengan Arqam, atau kemungkinan ada campur tangan pihak tertentu, maka Nada Murni pun berpecah. Waharp Yusof antara orang kuat OVA Production dan Nada Murni menubuhkan Telaga Biru dan kemudiannya menerbitkan album sulung Hijjaz bersama vokalis kedua Nadamurni, Munif Ahmad.

Ust Sohibul Fadhil atau B.Nury yang serasi bersama NadaMurni kemudiannya menaik taraf syarikat OVA Produstion menjadi Permata Audio bagi menerbitkan album sulung Rabbani bersama vokalis utama NadaMurni Asri Ibrahim.

Itu antara kisah-kisah awal yang saya tahu berkaitan penubuhan awal kumpulan-kumpulan nasyid yang menjadi ‘turning point’ terhadap sebuah fenomena nasyid yang mereka sendiri tidak jangkakan akan mendapat sambutan yang hangat dan hebat daripada masyarakat.

Hijjaz dan Komuniti Sahabat Hijjaz. Foto ihsan: Muhammad Qayyum.

Sejarah awal penubuhan nasyid secara pasaran terbuka ini dilihat sangat membanggakan. Malah, kehadiran mereka di pasaran hiburan tanahair di sambut dengan penuh penghormatan oleh penggiat seni tanahair sedia ada. Syarikat-syarikat rakaman besar seolah-olah mendapat ‘artis harapan baru’ yang mendatangkan keuntungan besar kepada mereka.

Syarikat-syarikat seperti Warner Music, EMI yang mengedarkan album nasyid ini mendapat pulangan yang lumayan. Penasyid-penasyid ini menjadi popular sekelip mata apabila liputan dan hebahan berkaitan kehadiran mereka mendapat perhatian banyak media. Penasyid-penasyid ini sekelip mata bergelar ‘artis’. Hinggakan gelaran ‘artis nasyid’ itu melekat sebutannya sehinggalah zaman sekarang.

Akan bersambung…

-Munsyeed{Dot}Com

Iklan
1 Komen

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Coretan Along Safa

Apakah Punca Hijjaz Tiada Di Anugerah Nasyid IKIMFM 2014?

Diterbitkan

pada

Oleh

“Rumah sudah siap, pahat masih berbunyi”

Majlis Anugerah Nasyid IKIMFM 2014 sudahpun berlalu. Namun, di sebalik selesainya penganjuran anugerah itu, ianya menimbulkan banyak buah mulut dari ramai pihak khususnya peminat nasyid.

Paling menjadi buah mulut adalah isu ketiadaan kumpulan Hijjaz di dalam majlis yang besar seperti itu. Adalah menjadi satu perkara pelik apabila kumpulan Hijjaz yang merupakan antara kumpulan nasyid yang senior di Malaysia tidak hadir ke majlis demikian.

Setakat Hijjaz tidak hadir, tidak mengapa lagi. Perkara ini semakin menjadi tanda tanya apabila semasa slot persembahan penutup yang membawa tema mengenang nasyid otai, artis undangan hanya menyanyikan lagu-lagu Raihan dan Rabbani sahaja sedangkan Hijjaz adalah sezaman dengan 2 kumpulan itu.

 

Anugerah Nasyid IKIMFM

Raihan, Hijjaz dan Rabbani. Tiga lagenda yang banyak menyumbang di dalam industri nasyid tanahair dan antarabangsa.

 

Perkara ini mesti ada sebabnya.

Mungkin ada salah faham atau sesuatu yang perkara yang menyebabkan perkara ini berlaku. Namun, suasana seperti ini sememangnya satu suasana yang tidak sihat kepada industri nasyid tanahair. Dalam usaha IKIM.Fm mahu menaikkan martabat nasyid dengan penganjuran anugerah ini, tetapi ada pula cerita kurang enak yang kedengaran di telinga penggiat dan peminat nasyid tanahair.

Banyak khabar-khabar angin yang didengar namun saya enggan mempercayainya bulat-bulat. Saya berpendapat, mungkin Munsyeed Dot Com harus bertanyakan hal ini kepada kedua-dua belah pihak supaya ia tidak berterusan menjadi fitnah. Sekurang-kurangnya ia menutup lubang-lubang fitnah dan memuaskan hati para peminat yabg tertanya-tanya.

Buanglah yang keruh. Ambillah yang jernih. 

Continue Reading

Coretan Along Safa

Fadzli Fareast Seru Penasyid Kawal Berat Badan

Diterbitkan

pada

Oleh

Jika melihat situasi sekarang, semakin ramai rakyat Malaysia yang mengalami masalah berat badan yang berlebihan. Semua sudah sedia maklum, dengan berat badan yang berlebihan itu akan mendatangkan kesan sampingan yang pelbagai. Penyakit-penyakit akan mula timbul satu persatu kesan daripada berlebihan berat badan.

Menyedari hakikat ini, satu tindakan harus dilakukan kepada individu yang mempunyai berat badan yang berlebihan. Berat badan berlebihan ini bermaksud, berat badan yang yang tidak ideal dan bacaan BMI yang tidak normal.

Fokus seterusnya ditujukan kepada para penasyid kita yang juga tidak kurang mengalami masalah berlebihan berat badan. Tidak mahu menyebut siapa penasyid yang terlibat, tetapi jumlah penasyid yang di dalam kategori ini agak banyak juga jumlahnya. Pembuktian ini dapat dilihat dengan jelas apabila melihat gambar-gambar lama penasyid berkenaan yang kurus dan slim tetapi kini sudah sebaliknya.

Bertanya khabar kepada Fadzli Far East berkaitan permasalahan ini mengundang satu perbualan yang menarik untuk diperbincangkan. Fadzli yang diajukan persoalan berkaitan masalah berat badan ini turut menyokong saranan agar para penasyid yang berkaitan mengambil langkah yang sepatutnya bagi menurunkan berat badan.

Menurut Fadzli yang kini sedang di dalam proses diet dengan penurunan sebanyak 4kg setakat ini, masalah berat badan berlebihan sememangnya satu keadaan yang bukan boleh dipandang ringan. Berpunca dari berat badan yang berlebihan akan menyebabkan mudah mendapat penyakit seperti darah tinggi, gout, sesak nafas dan sebagainya.

Selain berdiet, Fadzli juga menjadikan aktiviti bersukan sebagai rutinnya bagi memastikan proses penurunan berat badan lebih efektif dan melaluinya dapat menterjemahkan cara hidup yang lebih sihat. Selain itu, beliau juga tidak mengamalkan makan makanan yang manis.

Fadzli yang menjadikan Ustaz Hasrizal Abdul Jamil sebagai contoh tauladan baginya untuk menurunkan berat badan juga menyeru kepada para penasyid dan seluruh rakyat Malaysia agar dapat sama-sama berdiet bagi mendapatkan berat badan yang ideal. Terdapat banyak kaedah bagi kita untuk mahu menurunkan berat badan. Pilihlah apa jua cara asalkan matlamat kita tercapai dan baik untuk kesihatan.

Tidak dinafikan, ikon yang dikenali ramai, Ustaz Hasrizal sememangnya menampakkan perubahan yang ketara. Beliau selaku seorang yang mempunyai masalah berat badan berlebihan sebelum ini telah membuktikan bahawa, menurunkan berat badan adalah tidak mustahil asalkan adanya kemahuan dan kesedaran betapa pentingkan menjaga kesihatan.

Selain itu, artis-artis tanahair juga ramai yang mengikuti proses diet bagi mendapatkan berat badan yang lebih baik.

Oleh itu, seruan menurunkan berat badan ini merupakan satu tindakan yang baik bagi mengajak kita semua mengamalkan cara hidup yang sihat melalui cara pemakanan dalam kehidupan seharian.

Continue Reading

Coretan Along Safa

Laman Web Nasyid Suram

Diterbitkan

pada

Oleh

Satu tika dulu, ketika demam internet melanda Malaysia, masing-masing sibuk ‘meneroka’nya. Internet merupakan satu pendekatan dan perkara baru di dalam kehidupan di Malaysia.

Di awal tahun 2000, kebanyakan rakyat Malaysia mula mendekati dengan rapat media  internet ini. Mendaftar email baru, melayari laman web dengan penuh rasa keterujaan.

Di ketika itulah, ramai yang membina laman web sendiri bagi mewakili syarikat, persatuan, kumpulan mahupun laman web peribadi.

Nasyid juga mengambil kesempatan ini dengan membina laman web dan laman komuniti sendiri mewakili kumpulan mereka.

Website Rabbani pada tahun 2003

Website Rabbani pada tahun 2003

Kumpulan Hijjaz merupakan antara kumpulan nasyid terawal yang menggunakan medium internet ini sebagai perantara antara mereka bersama peminat dan pelanggan. Dengan menggunakan jenama ‘SahabatHijjaz’ sebagai kelab peminat maya mereka, usaha itu dilihat amat berjaya sehingga mewujudkan fenomena ‘empayar hijjaz’ di seluruh Malaysia.

Dengan berbekalkan laman web utama iaitu (www.hijjaz.com.my) dan juga laman web komuniti (www.sahabathijjaz.com), kumpulan Hijjaz dilihat telah mendominasi ruang internet jika mahu dibandingkan dengan kumpulan nasyid lain.

Dalam masa yang sama, laman web kumpulan nasyid yang lain tumbuh bak cendawan. Masing-masing sibuk membina laman web kumpulan masing-masing walaupun ada yang hanya menggunakan blog percuma seperti blogspot, wordpress dan blogdrive.

 

Kumpulan-kumpulan nasyid lain yang turut membina laman web adalah seperti:

1. Rabbani : http://www.rabbani.com.my

2. Hijjaz: http://www.hijjaz.com.my kini www.hijjazrecord.com

3. Raihan: http://www.raihan.com.my

4. Inteam: http://www.inteam.com.my

5. Mestica http://www.mestica.org

6. UNIC http://www.unic.com.my kini www.unic.my

7. Wildan http://wildan.nasyeed.com

8. Dehearty http://www.dehearty.com

9. Devotees http://www.devotees.com.my

10. FarEast http://www.fareastnasyeed.com

11. Saujana http://www.saujana.net.my

12. Mawaddah http://www.mawaddah.com.my

13. Amar http://www.amar.com.my

14. SaffOne http://saffone.tripod.com/

15. Mirwana http://www.mirwana.com.my / www.mirwana.net

16. Firdaus http://www.firdaus.net

 

webinteam

website Inteam tahun 2002

Banyak lagi laman web nasyid ‘satu tika dulu’ yang tumbuh bak cendawan yang tidak dapat disenaraikan. Pada waktu itu, boleh dikatakan setiap kumpulan nasyid ‘wajib’ ada laman web sendiri. Tiada laman web dilihat agak ketinggalan zaman.

Namun, pada hari ini, dapat dilihat peranan laman web yang satu tika dulu dipuji-puji kini semakin dipandang sepi. Kebanyakan kumpulan nasyid sudah tidak mengendahkan lagi laman web mereka.

Perkara ini dapat dilihat dengan jelas. Jika lihat senarai laman web di atas, yang hanya boleh beroperasi hanyalah sebahagian sahaja. Ada yang sudah tamat tempoh, malah kumpulan nasyid itu sendiri mungkin sudah tidak wujud.

Menyedihkan juga, melihat kumpulan nasyid itu yang namanya masih lagi diterima pendengar seluruh Malaysia, tetapi laman webnya tidak dikemas kini. Hampir keseluruhannya. Perkara ini seharusnya tidak berlaku kerana melalui laman web itulah ‘imej’ dan ‘persepsi’ akan wujud.

Melihat saban hari laman-laman web kumpulan nasyid ini, sentiasa sama sahaja. Tidak berubah. Malah ada laman web yang masih menyiarkan iklan program anjurannya yang telah berlalu setahun yang lepas. Ada juga laman web kumpulan nasyid yang masih menyiarkan gambar ahli kumpulannya yang telah tiada. Juga terdapat laman web kumpulan nasyid terkenal yang memaparkan info terkini aktiviti kumpulan adalah untuk tahun 2010!

Perkara ini seharusnya diambil berat oleh kumpulan-kumpulan nasyid bagi menampakkan kesungguhan penasyid di dalam memperjuangkan nasyid di pentas masyarakat. Dengan adanya laman web yang berkualiti, berinformasi, di samping mesej yang baik, ianya merupakan satu simbol nasyid ini serius dan menampilkan imej yang baik serta matang.

Di dalam banyak-banyak laman web penasyid ini, laman web kumpulan UNIC dilihat lebih unik, menarik dan mempunyai informasi yang baik kepada sesiapa yang melayarinya. Usaha dan kesungguhan yang ditunjukkan ini diharap mampu dikekalkan di samping informasi yang dikemas kini serta dapat memberi peransang kepada kumpulan nasyid lain untuk turut sama menaik taraf laman web masing-masing.

Continue Reading

Trending