Kolum
0 comments

Robocop – Hollywood Masih Dibelenggu Islamophobia

by on February 14, 2014
 

Oleh: Azri Shamsuddin

Minggu lepas, saya dan rakan-rakan pergi ke TGV One Utama untuk menonton filem Robocop. Saya merupakan penggemar filem adiwira (superhero) sejak kecil terutama filem adiwira yang diterbitkan oleh Marvel Comic seperti Captain America, Thorr, Iron Man dan lain-lain. Walaupun Robocop bukan dibawah Marvel, tetapi gabungan dua syarikat perfileman gergasi; Metro Goldwyn Mayer dan Columbus membuatkan filem ini kelihatan besar.

Trailer Yang Mengujakan

Seingat saya, saya mula melihat trailer filem Robocop ini sejak penghujung tahun 2013. Dibarisi dengan pelakon-pelakon baru, saya menjangkakan filem Robocop versi 2014 ini akan menjadi sehebat filem The Dark Knight (Batman), Thor ataupun The Avengers. Masakan tidak, dengan teknologi baru yang dipaparkan dan kemasan sut Robocop yang lebih style, ia mengujakan saya dan rakan-rakan untuk menonton adiwira yang pernah popular satu ketika dahulu.

Babak Muslim Sebagai Pengganas Dalam Robocop

Tetapi, 20 minit pertama filem ini membuatkan saya dan rakan-rakan kecewa dan menurunkan paras ‘excitement’ kami. Isu Islamophobia yang tidak bernoktah masih disajikan sebagai salah satu paparan dalam filem ini.

Ya, memaparkan watak antagonis yang berkopiah dan bertudung telah melukakan hati kami. Sebagai penggemar seni filem, saya berpendapat tindakan Hollywood menyiarkan babak orang Islam sebagai terroris dalam minit-minit awal filem Robocop ini merupakan satu tindakan lapuk dan ketinggalan zaman yang masih dibuat Hollywood pada awal tahun 2014!

Sindrom Islamophobia Satu Isu Lapuk

Tindakan ini dilihat sebagai satu usaha berterusan Hollywood dalam mendoktrinkan sindrom Islamophobia dalam pemikiran masyarakat dunia. Tindakan ini juga jelas membuktikan yang pengkarya-pengkarya Hollywood tidak sensitif terhadap penonton-penonton di kalangan masyarakat Islam dunia.

Islam Itu Indah dan Cintakan Kedamaian

Mungkin sudah tiba masanya untuk kita turut belajar dan terlibat dalam bidang perfileman dan media agar satu usaha penambahbaikan dan pemurniaan dapat dilakukan kepada industri perfileman dan media. Kalau Hollywood boleh menggunakan filem dan media untuk mendoktrinkan masyarakat dunia dengan isu-isu tidak masuk akal seperti mengaitkan Islam dan terrorisme, mungkin satu hari nanti kita boleh tampil dengan filem pendek atau video pendek yang menceritakan keindahan Islam dan betapa Islam itu sangat cintakan keamanan dan kedamaian.

Satu hari nanti, insya Allah.

Ditulis oleh Azri Shamsuddin. Artikel ini dihantar kepada Munsyeed{Dot}Com untuk dikongsikan bersama para peminat hiburan Islam di sini. Kepada mereka yang berminat untuk menghantar artikel kepada kami, sila emailkan ke [email protected]

 

APA KATA ANDA?

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...
Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response