Connect with us

Berita

TV Alhijrah edar Bubur Lambuk ke luar negara

Diterbitkan

pada

Saban tahun apabila tibanya Ramadan, TV AlHijrah mencari kelainan yang memanfaatkan penonton setia stesennya.

Tujuannya, tidak lain tidak bukan untuk membajai dan menyuburi jiwa dan sanubari penonton agar terus kekal di landasan tarbiah Ramadan.

Selain berdakwah menerusi rancangan kerohanian yang disiarkan selama 24 jam sehari seperti Khatib Kecil, Kembali Fitrah, Betul Ke Ustaz, Mimbar, Jurnal Rahmah dan pelbagai rancangan menarik lain, TV AlHijrah gigih merangka aktiviti lapangan dalam dan luar negara bagi memeriahkan sambutan Ramadan.

Masih ingatkan lagi dengan projek bubur lambuk TV AlHijrah pada Ramadan tahun lepas? Pastinya, ramai yang berpeluang menikmati keenakan bubur lambuk kampung baru dengan limpahan daging tetel edaran trak-trak TV AlHijrah sekitar Lembah Klang, membawa ke selatan, timur dan utara negara.

Terbaru, keluar dari zon selesa, TV AlHijrah tidak lagi mahu bergelar jaguh kampung. Stesen berkonsepkan Islam ini melangkah setapak ke hadapan dengan tema Go Global, membawakan projek bubur lambuk atau dikenali dengan nama Ramadan Pot Of Unity ke peringkat antarabangsa.

Lapan buah negara telah dikenal pasti sebagai negara yang akan terlibat secara langsung dengan edaran Bubur Lambuk Go Global TV AlHijrah fasa pertama. Negara-negara tersebut adalah Lubnan, London, Turki, India, German, Singapura, South Africa dan Kuwait.

Bukan sahaja kelainan yang dicari, tetapi jelajah Bubur Lambuk Go Global turut mendokong misi bantuan makanan Ramadan buat yang memerlukan. TV AlHijrah percaya, Ramadan adalah antara bulan terbaik untuk membantu masyarakat Islam yang kurang berkemampuan.

Edaran Bubur Lambuk Go Global di jalan-jalan sekitar Turki

Aktiviti ini mampu mengeratkan ukhwah umah, melipatgandakan pahala, serta mempromosikan makanan tempatan Malaysia.

Lubnan merupakan negara pertama yang dituju kali ini. Misi Bubur Lambuk Go Global di Lubnan telah bermula pada 29 Mei 2017 bersamaan 3 Ramadan 1438H.

Jika diimbas kembali, lebih tiga dekad Lubnan cuba pulih dari krisis perang saudara. Sejak perang meletus pada 1982, Lubnan berjaya mencapai perjanjian domestik pada 1990, dan kini cuba bangkit untuk mencapai keamanan dan pembangunan.

Selain perang Islam dan Kristian selama sedekad, Lubnan sentiasa terdedah pada krisis serantau. Sejak 1968, setelah Israel menyerang Tebing Barat, Lubnan dilimpahi lebih sejuta pelarian Palestin. Kebanyakan daripada mereka tidak mempunyai pekerjaan serta pendapatan tetap.

Tekad dan bersemangat untuk ke zon krisis bagi mengedarkan bubur lambuk, empat orang petugas TV AlHijrah iaitu dua penerbit TV AlHijrah, Fitri Musa dan Ariswanto Mukhlas bersama jurukamera Zamir Zulkafli memulakan perjalanan ke Lubnan. Kesemua mereka dibantu Duta Besar Malaysia ke Lubnan, masyarakat Islam setempat dan stesen televisyen tempatan yang gigih memastikan Bubur Lambuk Go Global diedarkan buat semua.

Bubur Lambuk buat pelarian Syria

Seawal pagi, operasi menyediakan lebih 2000 bekas bubur lambuk bermula. Operasi ini akan berjalan sepanjang Ramadan. Agihan akan bermula sebelum waktu berbuka puasa.

Apa yang menarik, semua individu yang terlibat dalam menjayakan Bubur Lambuk Go Global bertungkus lumus dalam memastikan rasa dan aroma bubur lambuk yang disediakan tidak jauh lari dari resepi asal namun pada yang sama mempunyai rasa tempatan penduduk Lubnan.

Edaran bubur lambuk ini dibahagikan di sekitar Hamra, Raouche dan Gemmayzeh Street. Pelbagai lapisan penduduk menerima edaran termasuk pekeja am, penyapu sampah, kumpulan gelandangan dan pelarian Syria.

Saksikan TV AlHijrah setiap hari bagi mengikuti perkembangan Bubur Lambuk Go Global di destinasi seterusnya iaitu London, Turki, German, India dan South Africa.

Destinasi seterusnya serta tarikh Bubur Lambuk Go Global TV Alhijrah:-

  1. Lubnan – Bermula 29 Mei 2017
  2. London – Bermula 2 Jun 2017
  3. Turki – Bermula 3 Jun 2017
  4. German – Bermula 4 Jun 2017
  5. India – Bermula 6 Jun 2017
  6. South Africa – Bermula 7 Jun 2017

 

Galeri Gambar

Gambar: TV Alhijrah

Iklan
Komen

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Berita

I’m Not Ready To Let You Go – A Zain Bhikha Single That Speaks To The Heart

Diterbitkan

pada

I'm Not Ready To Let You Go - Zain Bhikha.

Iconic Zain Bhikha who has won the hearts of Muslims throughout the word for three decades of song, story and the Dada and Me children’s series, releases a deeply personal song after many years. “I’m Not Ready To Let You Go” is an emotionally moving tribute to his beloved father Rashid Bhikha, a man who embodied faith, strength, unwavering love for his family, and left his mark on the world for his contribution to medicine and humanity.

Zain’s songs have always been a reflection of his personal life’s journey reflecting his faith, but more so, the meandering nature of being human, and this one is no different. Though the nature of its message speaks to the universal feelings of love and loss that we can all relate to. With hundreds of songs inspiring and motivating hearts towards Allah, “I’m Not Ready To Let You Go” is undoubtedly going to become a comfort and a favourite of Zain Bhikha fans.

“My father passed away a few months ago, he was the anchor that held us all together, the mountain upon which we all stand and the guiding light that showed us the way, I miss him every day,” said Zain Bhikha.

I’m Not Ready To Let You Go is available as a voice-only version. The official video is available on the ZainBhikhaOfficial YouTube channel and the audio, on all major music streaming platforms.

Other Releases

“Voice In Your Head” is a deep reflection of the unwavering love that parents bestow upon their children. It talks of the all-encompassing nature of a parents’ dedication to their children and the way that bond shapes who we are and who we become.

“The Forgiven” (featuring BoonaaM) delves into a powerful Hadith (prophetic narration) about forgiveness and Allah’s mercy. This song artfully tells the story of a man’s journey towards redemption.

“Salvation” (featuring Ashley Belal Chin) takes listeners on a heartfelt exploration of seeking Allah (SWT). The song emphasizes the closeness of Allah’s presence, reminding us that He is always with us.

All three songs are available in both voice-and-drum and voice-only versions on all major music streaming platforms. You can find the official videos* on the ZainBhikhaOfficial YouTube channel.

Continue Reading

Berita

“Deep betul lagu raya terbaru Daqmie dan Mestica ni…”

Diterbitkan

pada

Yang Mulia - Daqmie x Mestica. Sumber: Daqmie

Selain Munif Hjjaz, seorang lagi figura yang aktif menghasilkan karya secara konsisten, tidak lain tidak bukan, penyanyi dan komposer terkenal; Daqmie.

Kali ini, Daqmie bekerjasama dengan Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (PERKIM) Cawangan Datuk Keramat menghasilkan sebuah lagu raya terbaru berjudul Yang Mulia. Lagu ini disampaikan oleh Daqmie dan Mestica.

Pengerusi PERKIM Cawangan Datuk Keramat; Ustaz Mohamad Suhaimi Abdul Aziz yang juga merupakan penulis lirik, berkata lagu tersebut mengisahkan hubungan masyarakat dengan golongan mualaf di negara ini.

“Lagu tersebut dinyanyikan oleh Daqmie dan juga Kumpulan Mestica yang mengisahkan hubungan antara masyarakat dengan golongan mualaf.

“Ia sebagai salah satu usaha dakwah kami agar masyarakat turut sama terlibat dengan usaha yang kami gerakkan ini sekaligus membantu mereka yang memerlukan,” katanya ketika sidang akhbar yang diadakan di sini.

Menurutnya idea penghasilan single ini tercetus hasil perbincangan dengan Daqmie yang juga merupakan komposer bagi lagu tersebut.

“Selaku Duta Mualaf PERKIM Datuk Keramat, Daqmie pernah melontarkan idea agar usaha dakwah PERKIM tidak terlalu terikat dengan kaedah lama namun harus dipelbagai agar sesuai dengan zaman.

“Bermula dari situ maka terlahirlah lagu ini yang turut diterapkan dengan melodi kontemporari bagi menarik minat masyarakat khususnya generasi muda.

“Kami mengharapkan dengan kepakaran dan populariti Daqmie dan kumpulan Mestica dapat menarik minat lebih ramai anak muda dengan kerja dakwah yang aktif di platform digital dan media sosial,” ujarnya pula.

Terdahulu PERKIM Datuk Keramat meraikan golongan mualaf dengan mengadakan Majlis Berbuka Puasa sekaligus melancarkan single raya tersebut.

Sementara itu Daqmie ketika mengulas berkata cabaran utama ketika penghasilan lagu ini ialah kekangan masa sambil berharap single raya ini dapat diterima masyarakat.

“Antara cabaran ketika menghasilkan lagu ini ialah masa yang diberi agak suntuk. Ketika Ustaz (Suhaimi) maklumkan PERKIM mahu terbit lagu raya pada mulanya saya agak terkejut.

“Namun setelah berbincang dengan rakan-rakan kami akhirnya bersetuju menerima cabaran ini, alhamdulliah kerjasama yang diberikan semua pihak akhirnya single ini berjaya direalisasikan.

“Semoga lagu ini dapat diterima semua pihak sekaligus memeriahkan sambutan Aidilfitri pada tahun ini,” katanya pula.

Pemilihan kumpulan Mestica sebagai rakan duet dalam lagu ini dilihat mampu mengubat rindu dikalangan peminat Mestica yang sentiasa menantikan karya baharu dari kumpulan nasyid popular tersebut.

Lagu Yang Mulia telah berada di pasaran dan boleh distrim di semua platform penstriman muzik digital yang sah. Manakala video muzik Yang Mulia boleh ditonton di saluran Youtube Daqmie Channel.

Untuk rekod PERKIM merupakan organisasi yang aktif dengan kerja-kerja dakwah dan kebajikan untuk menyebarluaskan syiar Islam kepada golongan Islam dan belum Islam di negara ini.

Sumber: Daqmie

Continue Reading

Berita

Sah! Malaysia Sambut Hari Raya Aidilfitri Pada Rabu 10 April 2024 Bersamaan 1 Syawal 1445H

Diterbitkan

pada

Masjid Putra, Putrajaya. Sumber: Tourism Malaysia

Umat Islam di Malaysia akan menyambut Hari Raya Aidilfitri pada hari Rabu, 10 April 2024 bersamaan 1 Syawal 1445H.

Pengumuman ini dibuat oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja; Tan Sri Syed Danial bin Syed Ahmad dalam Pengumuman Tarikh Hari Raya yang disiarkan di semua radio dan televisyen tempatan sebentar tadi.

“Bagi menyempurnakan titah perintah Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, setelah diperkenan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja, maka adalah dengan ini saya mengisytiharkan bahawa tarikh Hari Raya Puasa bagi negeri-negeri seluruh Malaysia ditetapkan pada hari Rabu, 10 April 2024,” katanya.

Penetapan tarikh Hari Raya Aidilfitri ini dibuat berdasarkan rukyah dan hisab.

Selamat Hari Raya Aidilfitri diucapkan kepada semua umat Islam. Maaf zahir dan batin.

Continue Reading

Trending