Connect with us

Ulasan

Video Muzik ‘Sejati’ Boleh Pergi Lebih ‘Deep’

Diterbitkan

pada

Baik! Baru sahaja dilancarkan pada 18 November lepas adalah video muzik rasmi bagi lagu yang telah memenangi anugerah Lagu Terbaik dan Lagu Pop Terbaik di Anugerah Industri Muzik (AIM) ke-22, iaitu lagu yang berjudul ‘Sejati’ nyanyian artis prolifik tanah air, Faizal Tahir. Ternyata ramai yang teruja dan ternanti-nantikan pelancaran video muzik ini.

Sebab utamanya, lagu ini telah pun menjadi siulan dan diulang-main di radio dan televisyen. Tidak kira ia muncul sebagai OST drama mahupun pilihan kegemaran carta muzik, lagu ini telah pun memberi kesan yang mendalam kepada penggemar muzik tempatan terutamanya peminat-peminat karya Faizal Tahir.

Faizal Tahir merupakan salah seorang artis Malaysia yang sukses dengan karya ciptaan sendiri. Tidak ramai artis yang mampu lahir dengan kejayaan sedemikian. Walaupun beliau boleh dikira sebagai ‘orang lama’ dalam industri muzik tanah air, tetapi beliau masih memilih untuk tampil dengan buah tangan ciptaan sendiri (semestinya terkini dibawah kerjasama Faithful Music). Hasilnya, album terbaharu beliau berjudul ‘Anatomi’ telah membuktikan ketelitian dan kualiti produksi yang bukan calang-calang. Muzik beliau terlihat makin matang dan ‘world-class’ untuk dilayan.

Muzik Video ‘Sejati’

Berikut merupakan kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh syarikat label Faizal Tahir, Warner Music Malaysia berkenaan muzik video ‘Sejati’.

“Muzik video yang berkonsepkan drama realiti ini, menceritakan tentang realiti kehidupan pada masa kini yang hanya mementingkan darjat, pangkat dan paras rupa semata-mata dari agama. Sebuah muzik video yang penuh dengan nilai-nilai murni dan pengajaran yang amat bermakna untuk dijadikan contoh dan tauladan untuk kehidupan seharian. Mesej yang cuba disampaikan begitu jelas bahawa manusia zaman ini, hanya menilai seseorang dari luaran tanpa mengetahui latar belakang dan niat mereka yang sebenar.”

Saya selaku peminat ‘keras’ karya-karya Faizal Tahir sememangnya ternanti-nanti akan apa sahaja penghasilan terbaharu dari ‘rockstar Malaysia’ ini. Mungkin oleh kerana itu juga penelitian dan jangkaan saya terhadap sebarang pembikinan lagu dan video muzik beliau menjadi agak tinggi. Namun sebelum kita pergi kepada kritikan, eloklah kita raikan hal-hal yang murni tentang muzik video ini.

Mesej Ketuhanan yang Mendalam

Lagu ‘Sejati’ sejak awal diperdengarkan kepada khalayak ramai telah mencetuskan satu persepsi bahawa ia merupakan karya berkonsepkan ketuhanan. Pemilihan lirik di bahagian korus sendiri telah memberikan pandangan lurus kepada perjalanan menuju Tuhan.

“Biar mati ku mencuba demi bahagia,

Biar sakit dilukai dapat ku rasa,

Biar nadiku terhenti demi ke syurga,

Biar selamanya mencari cinta sejati.”

Kedalaman rasa abdi dan penyerahan diri yang cuba ditunjukkan di dalam bait-bait lirik lagu ‘Sejati’ sememangnya terhasil untuk berbicara tentang Tuhan. Tidak mungkin sama sekali ia disampaikan atas dasar makna cinta kepada manusia. Maka jika video muzik (andainya) cuba untuk memaparkan tentang kisah cinta manusia, pastinya akan menjadi ‘spoil’ yang amat besar kepada lagu itu sendiri. Justeru saya ucap tahniah kepada Faizal Tahir dan produksi kerana telah membawa mesej agama dan ketuhanan di dalam video muzik terbaharu ini. Saya fikir ia adalah hasil kerja yang berjaya.

Kisah berkenaan perbezaan darjat manusia telah dipaparkan secara jelas melalui babak seorang gadis yang ‘high-standard’ dan seorang pengutip tin yang sobek-sobek luar pakaiannya. Perbezaan luaran itu telah menimbulkan ego dalam hati dan mencipta jurang bahawa ada ‘yang kuat’ dan ada ‘yang lemah’. Ada yang boleh mempermainkan dan ada yang boleh dipermainkan. Namun diakhirnya, ‘yang kuat’ itu diuji – apabila wanita itu diculik dan dirogol dan kemudiannya ‘yang lemah’ itu hadir menolong sehingga teruk dibelasah lunyai oleh penjenayah.

Mesej yang cuba disampaikan agak kuat. Hal perbezaan darjat jika ingin dibawa dalam konteks masyarakat Malaysia, ia sememangnya relevan. Tidak sepatutnya lagi berlaku penindasan terhadap yang lemah dan penilaian buruk sekadar dari luarannya. Pepatah orang putih mengatakan, ‘don’t judge book by its cover.’ Luaran tidak pernah menjamin dalaman. Namun yang pasti, dalaman pasti mencerminkan luaran.

Kemudian di akhir video, ada ‘scene’ yang membongkarkan bahawa sang lelaki gelandangan pengutip tin itu rupanya mempunyai ikatan yang kuat dengan kitab suci al-Quran. Al-Quran lusuh kelihatan tersimpan kemas di dalam beg dan mahu sungguh dicapai ketika sedang terbaring dan nyawa semput menahan kesakitan.

Sehinggalah nyawa terbang dijemput Ilahi, kitab suci Al-Quran masih tetap berada erat di dalam pelukan. Simbolik yang agak mahal kerana berapa ramai manusia hari ini meninggalkan pedoman agamanya sedangkan rezeki sehari-hari datang kepadanya itu disalurkan oleh pemilik diri, penguasa langit dan bumi, Allah SWT.

Kemunculan Faizal Tahir di dalam video dipaparkan sebagai ‘transition scene’ di mana beliau menyanyi di kawasan yang gelap, di balik cahaya. Kemudian ada sedikit babak cameo beliau di bahagian keciciran wang, namun dikembalikan oleh pengutip tin kepada empunya wang (Faizal Tahir). Namun empunya wang menolak untuk menerima dan menghadiahkan wang itu kepada si pengutip tin. Simple yet meaningful.

Namun… (Maksudnya Kritikan)

Seperti yang saya katakan di awal artikel, jangkaan saya mungkin agak tinggi untuk penghasilan video muzik ini. Pertamanya, lagu ‘Sejati’ sendiri telah menangkap perhatian saya dari sudut melodi dan lirik. ‘Sejati’ telah pun memberi ‘kepuasan telinga’ kepada saya. Jujurnya, saya sudah tidak mengharapkan visual untuk mewakili lagu ‘Sejati’. Lagu ini sudah mampu berdiri sendiri.

Namun video muzik telah pun dilancarkan, dan saya tetap akan menontonnya. Saya tahu, bukan mudah untuk menangkap perhatian orang dan menjentik perasaan dalam video muzik kurang lebih empat minit. Tetapi, ruang untuk penambahbaikan masih tetap ada. Jadi saya tertarik untuk komen dari permulaan video supaya ada pembaikan yang boleh difikirkan di bahagian produksi.

Pertamanya, kereta penculik terlalu ‘sempurna’! Mungkin saya yang melebih-lebih, tetapi kereta yang berkilat dan terlalu sempurna untuk penculik tidak berapa ‘masuk’ bagi saya. Benda ini nampak kecil, tetapi bagi saya sedikit memberi kesan kepada keseluruhan penceritaan. Mungkin inilah mesej yang cuba hendak disampaikan – don’t judge ‘penculik’ by its ‘kereta’! Selain itu, saya sendiri tidak tahu apa motif gadis ini diculik dan dirogol. Jika hendak diambil wangnya, beg tangan pula tercicir sewaktu diculik. Apakah memang untuk kepuasan nafsu semata-mata? Maka saya serahkan kepada penonton untuk membuat interpretasi sendiri.

Kemudian kemunculan watak gadis ‘kurang kain’ di dalam video ini tidak perlulah saya ulas panjang. Siapalah saya sekali lagi untuk mengadili seseorang. Namun mungkin menjadi sedikit isu bagi saya ketika babak gadis ini mengeluarkan Al-Quran dari beg dan memeluknya sambal menangis. Saya fikir babak ini boleh dielakkan kerana ia hanya sebuah lakonan. Malahan lebih memberi kesan jika dipaparkan gadis itu tidak berdaya menyentuh Al-Quran dan memberi kitab suci itu kepada pengutip tin dengan cara lain kerana berasa terlalu berdosa. Bagi saya, ia lebih memupuk rasa menghormati kitab suci Al-Quran. Malahan mungkin kesannya lebih mendalam. Namun sekali lagi, siapalah saya untuk menghalang si gadis ‘kurang kain’ memegang Al-Quran. Lagipun, ia ‘lakonan’ sahaja! (baca dengan nada sarkastik).

p/s: Ternyata saya ‘judgemental’ terhadap gadis itu, bukan pada pengutip tin. LOL!

Kekurangan Pada Seni Sunting dan Emosi

Namun hal-hal itu masih ‘minor’ bagi saya. Apa yang lebih besar ialah kekurangan pada seni suntingan (editing) untuk menterjemahkan babak dan kurangnya penghayatan emosi pada watak.

Mungkin pakar editor video akan mengatakan bukan semua hal boleh diletak efek ‘slow-motion’, tetapi bagi saya keperluan itu ada untuk lagu ‘Sejati’. Ada beberapa babak seperti babak akhir ketika pengutip tin memeluk al-Quran boleh diberi efek gerak perlahan. Termasuk juga babak ketika berada di dalam masjid. Setiap babak air mata juga memerlukan kepada efek gerak perlahan kerana itu yang memberi kesan penghayatan yang lebih kepada penonton. Adakah ia terlalu cliché? Tidak. Bagi saya itu sahaja cara untuk berasa terkesan pada emosi sedih ketika itu. Jika tidak, ia akan berlalu terlalu cepat.

Penghayatan watak juga bagi saya kurang memuaskan. Saya faham, mungkin kemunculan ‘muka-muka baharu’ di dalam video ini sendiri merupakan ujikaji yang cuba dilakukan oleh produksi Faithworks, yang saya kira mungkin juga masih baharu. Namun seperti yang saya katakan, masih ada ruang penambahbaikan pada penghayatan emosi dalam watak. Jika watak pengutip tin berusaha untuk mengalirkan air mata pada mana-mana babak, contohnya seperti di babak masjid dan juga babak ketika sakaratul maut, saya fikir video ini bakal memberi impak yang berbeza. Sebabnya, emosi beliau terlalu kosong untuk diangkat sebagai watak utama. Atau mungkin itulah mesej video yang cuba disampaikan – don’t judge!

‘Sejati’ Adalah Karya Istimewa

Sejujurnya, ‘Sejati’ adalah karya yang istimewa. Ia tidak akan terlahir semula. Tidak akan ada ‘Sejati’ yang kedua. Maka visual yang mahu diberikan harus selayaknya. Saya secara peribadi menggemari video lirik rasmi ‘Sejati’ yang dihasilkan oleh Hafiz Mokhtar dari SchizoMotion. Walau hanya sekadar video lirik, tetapi gambaran yang cuba diberikan lebih mendalam. Betapa sistem badan manusia ini, hakikat setiap incinya, kita berhutang kepada yang Maha Esa. Dia pemilik segalanya. Saya lebih tertarik dengan hala panduan ke arah itu. Sesuai dengan konsep album terbaharu Faizal Tahir.

Saya juga menantikan jika ada babak-babak grafik yang kreatif untuk video muzik ‘Sejati’. Mungkin selepas ini, kolaborasi boleh diadakan bersama dengan team grafik. Sudah sampai masa karya-karya Faizal Tahir diangkat lebih kreatif dan ‘movie-standard’. Perlu diangkat lebih tinggi! Bukan sekadar one-flow sahaja. Contoh video muzik yang boleh dijadikan rujukan ialah video-video muzik dari band Inggeris, Coldplay. Malahan jika hendak dibuat videa muzik realiti, plot-twist nya perlu lebih kemas dan tidak diduga. Saya yakin, Faizal Tahir dan produksi mempunyai banyak idea untuk itu.

Kesimpulannya, ilmu ketuhanan ini luas. Banyak aspek boleh disentuh. Hakikatnya, ‘Sejati’ boleh pergi lebih ‘deep’ dari video muzik sedia ada. Bukan sekadar pegang Al-Quran, tetapi ada kisah ‘sejati’ yang boleh digali dan diambil pengajaran dari dalam Al-Quran. Bukan sekadar kembali ke masjid, tetapi ada fungsi ‘sejati’ rumah agama yang boleh digali dalam proses membangunkan rohani insan. Kita boleh pergi lebih dalam dari itu untuk sebuah karya kreatif.

Walaubagaimanapun, ‘Sejati’ sudah pun sukses pada melodi dan liriknya. Sekali lagi saya ucap tahniah kepada Faizal Tahir dan produksi kerana berjaya menghasilkan lagu dengan konsep sedemikian. Agak lari sebenarnya dari trend lagu semasa, tetapi tetap sukses. Bak kata kawan saya, ‘Sejati’ adalah lagu nasyid alaf baharu. Iyakah?

Sekian!

p/s: Kenapa bukan Faizal Tahir sahaja jadi watak utama? Ini lagu dia kan?

Iklan
Komen

Komen

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Rancangan

Konsert Akhir Gema Gegar Vaganza – Kenapa UNIC yang menang?

Diterbitkan

pada

ADAT BERTANDING. Ada yang menang, ada yang kalah. Ada yang tersungkur di tengah jalan dan ada yang terus menjulang kejayaan. Namun semuanya kini dah di penghujung.

Ada enam juta penonton yang menjadi saksi malam tadi betapa gahnya Gema Gegar Vaganza menjunjung tinggi para penasyid yang selama ini hanya tenggelam timbul di dunia mainstream. Kali ini, Astro telah berjaya meletakkan tanda aras baru buat industri nasyid tanah air.

Kami sebenarnya tidak mahu mengulas panjang sangat apa yang dipersembahkan malam tadi. Mereka sudah mengeluarkan apa yang terbaik yang mereka ada. Cumanya… ya itulah adat.

konsert akhir gema gegar vaganza

Kenapa UNIC menang? Hanya satu perkataan sahaja buat mereka…iaitu pakej, mereka ada segalanya. Semua orang dah tahu betapa mereka menjadikan pentas GGV ini sebagai medan untuk mereka menghiburkan orang dengan dakwah cara santai mereka, dengan lakonan, helaian tawa sehinggalah air mata melalui lagu Sepohon Kayu. Daripada semua sudut mereka sudah membuai penonton. Ya, mereka ada segalanya, pakej pendakwah dan penghibur. Sudirman versi nasyid? YA!

Kenapa bukan Hijjaz? Tak putus peminat mempertikaikan kenapa Hijjaz gagal malam tadi. Bagi kami, Hijjaz ada standard dan kelasnya yang tersendiri. Dan bagi kami sendiri pun, Hijjaz tak perlukan kemenangan. Aura mereka sudah cukup kuat, sangat-sangat kuat…terlalu kuat. Dan sebagai legend dalam industri nasyid, aura mereka dalam GGV sudah cukup untuk menaikkan semangat semua orang. Baik peminat atau penasyid sendiri.

konsert akhir gema gegar vaganza

Mirwana camana? Abis Azmi tu?? Dua-dua ini kami mengagumi vokalnya. Cara Mirwana menyusun harmoni yang sangat kemas dan tight. Azmi pula seorang OKU yang sangat gigih. Semua yang diberikan dihadam begitu sahaja.

Hafiz Hamidun dan Saujana juga bukanlah nama baru dalam industri. Mereka sendiri ada kelompok masing-masing yang kami lihat turut banyak membantu memeriahkan GGV. Walau secara teknikalnya, Hafiz dan Saujana sering bergelut dengan cabaran yang tak dijangka, tapi usaha mereka tetap kami sanjung.

Betapa semua orang bangga bila menonton battle finale. Itulah penasyid. Auranya terasa

Inilah nasyid, berbeza dengan mainstream. Sepanjang persembahan di GGV, semuanya sarat dengan mesej. Bergelak ketawa dan berendam air mata, itulah GEMA GEGAR VAGANZA. Ya, nasyid itu dakwah, dan dakwah itu perlu diterjemahkan agar dia mengusik jiwa yang mendengar.

Bukalah pintu untuk kami mengetuk hati-hati diluar sana….

Continue Reading

Rancangan

Konsert Kelima Gema Gegar Vaganza – Siapa lemaskan siapa?

Diterbitkan

pada

MASAK diorang kali ni, bila diumumkan bahawa mereka bakal menggunakan format duet. Kegusaran kami kali ini disebabkan oleh adakah mereka boleh mengekalkan spotlight bahawa mereka seharusnya menjadi tumpuan, bukannya duet undangan. Atau… ada yang bakal ditenggelamkan dan dilemaskan oleh rakan duet?

Seperti biasa, pemilihan lagu untuk minggu ini kembali mengundang maki hamun para peminat nasyid yang mahu GGV kali ini didominasi dengan lagu nasyid. Ahh, lantaklah… kami dah malas nak melayan.

Jadi, siapa yang mati lemas minggu ini? Hmmm

AZMI – Karakter vokal Gmie memang masuk apabila berduet dengan Azmi. Jika didengar seimbas lalu, mereka seakan beradu kekuatan vokal siapa paling padu. Hmm susah sebenarnya nak cari salah Azmi ni. Hampir tak jumpa kecuali ada sedikit isu ‘oversing’ pada beberapa minggu lepas.

MIRWANA – Sekali lagi mereka menunjukkan skill dan bakat yang mereka ada untuk diterjemahkan dalam persembahan mereka bersama Farahdhiya. Kelebihan mereka pada susunan vokal yang padu dan kelihatan sangat kemas. Bab-bab vokal ni, setakat yang kami lihat di GGV, belum ada yang standing mereka. Ada kelas.

WANI – Beliau ada tone, ada suara dan karakter. Cuma masalah apabila beraksi di pentas segah GGV ini, kami mendapati beliau cepat gugup terutama diawal persembahan. Sudah dua kali rasanya kami melihat perkara yang sama, dan malam ini berulang lagi. Dan akhirnya, Wani terjerat.

SAUJANA – Ramai pemerhati di luar sana ternanti-nanti wow factor daripada Saujana selaku kumpulan yang berpengalaman, namun masih belum lagi. Persembahan malam ini pun nampak biasa-biasa sahaja, lebih santai dan rileks, tak seperti persembahan yang lepas-lepas tampak mereka agak struggle.

HIJJAZ – Persembahan mereka kembali menjadi buah mulut pemerhati, dengan feel yang cukup menyentuh perasaan. Cuma bila part terjatuh tu, saya tak tahu adakah itu memang dalam skrip atau memang betul terjatuh. Sebab apa, kami lihat selepas part itu, vokal ada sedikit goyang dan seakan tak keruan. Hey, ini legend la… apa yang berlaku pun diorang masih steady lagi tau!

HAFIZ HAMIDUN – Beliau menunjukkan peningkatan setiap minggu, lagi-lagi bila lepas kahwin. Diantara semua persembahan malam ini, persembahan beliau dan Ismail Izzani kami lihat paling seimbang. Tiada masalah siapa curi spotlight siapa, tidak seperti persembahan lain dimana ada yang ditenggelamkan dengan duet masing-masing dan ada juga pasangan duet yang langsung tak membantu. Siapa? Diam-diam sudahlah!

UNIC – Komen kami sama macam minggu-minggu lepas. Merekalah Raja Pentas di GGV. Dan melihat list lagu untuk minggu hadapan, bagi saya mereka akan terus bersuka-ria diatas pentas. Takde yang negative? Satu je, harap-harap Najdi lebih berhati-hati dan lebih fokus.

Kesimpulannya, konsert GGV kali ini seperti minggu lepas, masing-masing banyak fokus pada persembahan pentas. Sapa yang lemas minggu ni?? Hmmmm

Kedudukan Peserta Gema Gegar Vaganza Minggu ke-5

1. UNIC (Naik 4 anak tangga)

2. Mirwana (Naik 1 anak tangga)

3. Hafiz Hamidun (Turun 1 anak tangga)

4. HIJJAZ (Turun 3 anak tangga)

5. Azmi Saat (Turun 1 anak tangga)

6. Saujana (Kekal)

7. Wani (Kekal)

Anugerah Gema Terindah (Gabungan Menjadi): UNIC feat Ayai Ilusi – Nyanyian Serambi

Continue Reading

Rancangan

Konsert Keempat Gema Gegar Vaganza – Pentas ini siapa punya?

Diterbitkan

pada

MELIHAT pada senarai lagu yang diterima minggu lepas, ada diantara kami yang mula tepuk dahi. Ada di antara lagu-lagu yang akan disampaikan pada minggu ini diluar jangkauan kami, dan kami sudah mula mencongak, siapa yang bakal menjadi mangsa.

Okaylah, kami pun malas nak membebel panjang. Baca sahaja apa yang ada kami sediakan dibawah.

WANI – Saya tak tahu di mana silapnya, tetapi persembahan Wani pada malam ini sedikit sangkut di sana sini. Pada awal persembahan, beliau nampak agak gugup sedikit. Terlalu rushing sampai ia menjejaskan synchronize bersama muzik.

SAUJANA – Dengan idea bersama kumpulan koir tampak seperti membawa feel ala-gospel, jarang penasyid buat konsep begini. Cuma saya tak tahu, atau mungkin salah dengar… pitching ada tergelincir sikit. Tapi biasalah tu kalau persembahan live.

ANA RAFFALI – Lagu Balqis nyanyian Siti Nurhaliza sekali lagi memerangkap Ana Raffali selepas terselamat minggu lepas. Kali ini segalanya tak menjadi. Hmmm

HIJJAZ – Selepas tiga minggu membuatkan para penonton menangis, minggu ini mereka tampil dengan persembahan yang lebih rileks, santai tapi tetap ada unsur hype. Cumanya, nampak Isman seorang sahaja yang beria-ria mahu menguasai persembahan sementara yang lain sekadar berlegar di tengah. Ya, memang nampak terlalu santai.

Konsert Keempat Gema Gegar Vaganza

AZMI – Sekali lagi dia memang buktikan yang dia ni serba boleh. Kemampuannya menyanyikan lagu berbahasa Inggeris di luar jangkaan kami. Jujur kami ternganga melihat persembahan beliau kali ini. Pronunciation semua hampir tiada masalah.

UNIC – Seperti kami cakap sebelum ni, UNIC layak digelar sebagai ‘Raja Pentas’. Penguasaan pentas mereka sangat awesome, mampu menghidupkan suasana ceria. Mereka bukan sahaja ada karakter seorang artis, malah mereka sudah layak digelar sebagai ‘performer’. Pakej semua dah ada. Lagu Ghazal Untuk Rabiah ni susah sebenarnya, tapi celah gigi je mereka tapau!

Konsert Keempat Gema Gegar Vaganza

HAFIZ HAMIDUN – Beliau tampil dengan penuh keyakinan, mungkin kesan momentum REUNIC minggu lepas. Cuma seperti kata Datuk Ramli MS, props dan penari di belakang agak mengacau.

MIRWANA – Nampaknya bila tengok kumpulan-kumpulan nasyid cukup enjoy di atas pentas malam ni, maka Mirwana pun mengambil keputusan untuk turut menggila malam ini. Dengan koreografi yang mencetuskan suasana hype.

Kami nampak, pada minggu ni, kebanyakkan peserta lebih tertumpu kepada showmanship dan penguasaan pentas dan tidak terlalu fokus pada vokal semata-mata. Rata-rata mereka mahu menunjukkan siapa yang menjadikan pentas GGV kali ini mereka yang punya.

Korang rasa siapa?

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=HQKhYuYl4p8″]

Kedudukan Peserta Gema Gegar Vaganza Minggu ke-4

1. HIJJAZ

2. Hafiz Hamidun

3. Mirwana

4. Azmi Saat

5. UNIC

6. Saujana

7. Wani

8. Ana Raffali

Anugerah Gema Terindah (Karya Kreatif): Mirwana – Raikan Cinta

Continue Reading

Trending